miercuri, 14 iulie 2010

Poze Venetia, Italia - aprilie 2008

Relaxant sa stai intins la soare in frumoasa Venetie.

Si bine inteles ca in fiecare colt al lumii in care mergem trebuie sa vizitam stadionul, asa ca asa arata stadionul de la Venetia.






Piata San Marco din Venetia




Pe puntea suspinelor din Venetia



O zi la Venetia - orasul indragostitilor si al gondolelor, orasul plutitor pe ape, am prins o vreme superba, o zi de primavara, soarele a fost de partea noastra, asa ca ne-a rasfatat cu razele lui calduroase.

VENETIA - amplasata in laguna sarata a Marii Adriatice, pe aproape 5 km de pamant, Venetia se intinde pe mai mult de 100 de insulite. Principala cale pe apa este Canal Grande, care serpuieste din Piata San Marco spre marginea orasului.
Orasul este strabatut de 177 canale dintre care cele mai importante sunt Canal Grande si Canale della Giudecca. De-a lungul timpului, Venetia a fost supranumita Regina Adriaticii, Orasul Apelor, Orasul Podurilor sau Orasul Luminilor, denumiri binemeritate, de altfel. Amenintarea apelor - in prezent datorita unui proces de scufundare, autoritatile locale deruleaza multe proiecte pentru salvarea orasului pentru ca Venetia sa existe si sa incante si generatiile urmatoare, multi ani de acum incolo.Cladirile venetiene au suporti de lemn, importati din Rusia, care nu sunt degradabili in apa. Insa fenomenul "aqua alta” (inundatii) se datoreaza in mare parte ploilor linistite, de cele mai multe ori, dar dese (toamna si primavara).
Principalele atractii ale orasului le constituie, pe langa Canal Grande, Piata si Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Ponte Rialto, cartierele centrului istoric: Castello, Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, cu nenumaratele comori arhitectonice, artistice si culturale. Nu pot fi omise insulele lagunei - Murano, Burano, Mazzorbo, Torcello, Sant`Erasmo sau Pellestrina.


Piata San Marco este "transformata” intr-un studio foto si oricand riscati sa apareti in pozele de familie ale unor turisti. Daca doriti sa luati cu voi ceva din misteriosul venetian puteti opta pentru o serie de suveniruri care sa va redea emotia de a retrai anumite clipe inegalabile in micul univers de acasa: masti de carnaval sau masti aristice in stil venetian sau de ce nu un pandativ din vestita sticla de murano, eu am unul tare frumos.
Probabil nici o alta tara din lume nu are in "portofoliu" atat de multe locuri pe care sa le treci intr-un clasament al celor mai romantice destinatii ale lumii, precum Italia.Venetia e unul dintre acele orase in care orice om care freamata de iubire si-ar dori sa ajunga macar pentru o ora, sa-i impartaseasca frumusetea alaturi de iubirea vietii lui.
O zi, in fuga la Venetia, nereusind sa cuprind cu ochii toata frumusetea din jur, pe o caldura toropitoare intr-o zi de aprilie, deci o zi superba de primavara si o aglomeratie obositoare...asta a fost scurta mea vizita in Venetia; un loc pe care visez de mica sa il vizitez si pe care l-as vizita oricand din nou dar de data asta mai pe indelete. Pur si simplu indragostita de acest oras cu un farmec unic nu am sa pot uita niciodata sentimentul greu de explicat in cuvinte pe care l-am avut cand am pus piciorul prima data pe acest taram de vis.
Venetia este un loc de o frumusete extraordinara, incarcat de mit si mister; este un oras care impresioneaza prin constructiile sale printre atatea canale, e o intreaga poezie, un basm, e ireal de frumoasa, fascinanta, romantica.
Venetia i-a inspirat de-a lungul timpului pe multi artisti, poeti si regizori si exercita o putere subtila asupra oricarui vizitator.
Stradutele orasului sunt de fapt un labirint, iar daca vrei sa le dai de capat trebuie sa citesti peretii. Toate acele stradute inguste si intunecate, duc catre km 0 al Venetiei: Piata San Marco. Ispitele care te vor abate de la drum nu vor intarzia sa apara: magazine mari si spectaculoase, buticuri mici si colorate, tarabe cu suveniruri, vinoteci sau cofetarii ale caror vitrine descopera cele mai nebunesti forme de prajituri.
Venetia…orasul romantismului pe paine, al iubirilor supreme si al celor mai crunte tradari in dragoste, pentru majoritatea oamenilor, Venetia este sinonima cu romantismul. De Venetia se leaga si numele vestitului Casanova.
Venetia - pentru mine este giuvaerul plutitor al Italiei, aici este adunat parca tot romantismul din lume. Chiar daca pare un cliseu hollywood-ian, putini ar putea rezista tentatiei unei plimbari cu gondola sub cerul instelat sau plimbandu-se imbratisati pe Puntea Suspinelor. Venetia este cu siguranta un ingredient magic si locul perfect pentru ”acea” cerere in casatorie pe care sa le-o povestesti copiilor si nepotilor, peste ani. NOI am asistat la o astfel de declaratie de dragoste dintre o fata si un baietel, cred ca unul era italian si celalat francez, aveau la ei sampanie si bomboane de ciocolata in forma de inimioare si bine inteles caci fata a primit si o cutiuta mica unde eu am banuit caci era un superb inelus. Strazi intortocheate pe care sa-ti pierzi urma de mana cu iubitul, arcade, canale, spectaculoasa Piazza San Marco, cea mereu plina de porumbei si o multime de biserici si cladiri cu parfum de mister. Locatie de poveste in timpul Carnavalului, cand roata timpului pare sa se invarta in sens invers, iar mastile cad doar dupa miezul noptii.. Cele mai faimoase restaurante si cafenele, in umbra carora perechile isi fura sagalnic cate un sarut… deci asta este VENETIA cea descrisa de mine si cea reala cred eu.

V-am convins?! sa o treceti pe lista voastra de VIZITA?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu