miercuri, 21 iulie 2010

Brasov
















Iarna prin Brasov.






























Iarna pe Sub Tampa



La plimbare prin Brasov prin Piata Unirii din schei Brasovului

Eu si Poarta Ecaterina in spatele meu.

La plimbare pe aleea ce coboara de sub Tampa, de fapt pe aleea Tiberiu Bradiceanu

Pe vestita strada Sforii





In parculetul din curtea facultatii de Silvicultura din Brasov

La plimbare pe aleea de Dupa Ziduri.




Iarna la plimbare prin Brasov


Seara prin Brasov


In Piata Sfatului la bradut



Pe vestita strada Republicii din centrul Brasovului pe inserate

Primaria si posta din Brasov


Consiliul judetean si liceul Unirea








Pe o bancuta in parc

Iarna prin parc

Biserica de la Parcul Central



O poza de sus







Muzeul din Piata Sfatului din Brasov.

Primul document scris despre Brasov dateaza din 1235 cand orasul era mentionat sub denumirea de Corona. Datorita pozitiei sale geografice si relatiilor bune cu Moldova si Valahia, Brasovul s-a dezvoltat repede devenind unul dintre cele mai importante centre comerciale din Transilvania. Brasov-lui… i se mai spune si orasul de la poalele Tampei….un oras deosebit, ce pare din alta lume, asta e parerea mea, nu ca m-am nascut in acest oras…dar asta e adevarul…e un oras frumos….romantic…
Daca tot veniti la Brasov si sper ca v-am convins cu cele cateva poze postate pe blog-ul meu nu ar fii rau sa treceti si prin Piata Sfatului, acolo unde bine stiti se tine Cerbul de Aur,e o locatie frumoasa iar in centrul ei se gaseste un mic muzeu si o fantana arteziana, puteti sta pe o banca si sa admirati varful Tampa sau sa hraniti porumbeii. Si noi avem piete frumoase nu doar alte tari. Deci Piata Sfatului este centrul orasului medieval si de aici ai o priveliste minunata. Apoi in partea de sus a pietii se afla Biserica Neagra, cladire construita prin anul 1380 si cu o veche istorie, domina, prin impozanta ei, Piata Sfatului. Adapostind o mare colectie de covoare orientale, vechea biserica catolica reprezinta o mare atractie turistica, atragand prin arhitectura gotica si prin dimensiunile ei. Desi initial se chema Biserica Sfanta Maria, acest lacas a primit numele de Biserica Neagra dupa ce a fost distrusa, in mare parte, de un incendiu in anul 1689. Asa ca daca ajungeti in Brasov nu ezitati sa o vizitati. Mai mult ca sigur nu veti regreta. Daca sunteti adeptii plimbarilor, deci iubiti plimbarile la pas, va sugerez sa va lasati pasii purtati pe stradutele inguste ce serpuiesc printre cladirile incarcate de povara anilor ce’au trecut peste ele. Veti descoperi si Strada Sforii, cea mai ingusta strada din oras. Are 80 de metri lungime si numai 1,30 metri latime, ea fiind construita pentru a usura munca pompierilor din acea vreme. Strada Sforii face legatura dintre strazile Portii si Cerbului.
O alta atractie este varful Tampa. De pe terasa amenajata sus in varful muntelui, aproape de seaua Tampei aveti o priveliste nemaipomenita asupra intregului oras. Ca sa ajungeti pe Tampa, puteti opta pentru telecabina sau, daca sunteti in putere, pe jos, pe un traseu montan lung de cativa kilometri si ceva, ce dureaza maxim o ora. La poalele Tampei se afla zidul cetatii medievale, zid ce inglobeaza si doua turnuri de veghe: Turnul Vanatorilor si Turnul Lemnarilor.
Dupa cum bine stiti Brasovul era o cetate inconjurata de ziduri de aparare si turnuri, un loc dragut de vizitat ar fii aleea de Dupa Ziduri unde puteti vizita mai multe muzee amenajate in turnurile de aparare, cel mai recent este muzeul din turnul Graft unde sunt expuse cateva obiecte folosite de luptatorii din acele vremuri. Dupa Ziduri - in secolul 14 a fost construit canalul Graft la poalele dealului Warte. Canalul constituia un prim obstacol natural impotriva atacatorilor. Ulterior s-a construit primul zid de aparare al Brasovului, intarit cu cateva turnuri.Vechea cetate a Brasovului a fost constuita in anul 1395 in varful unui deal, iar cetatea a fost una din cele mai puternice din Transilvania.Vechea cetate de pe deal Sf. Martin a fost distrusa in anul 1529 si mai tarziu a fost refacuta de catre generalul conte Arko.
Casa Sfatului se afla in vestita Piata Sfatului, in piata centrala a vechii cetati a avut si rol de primarie multa vreme.
Poarta Ecaterina este cea mai bine pastrata poarta de acces in oras, a fost ridicata in anul 1559 pe cheltuiala magistratului Johannes Beckner fiind principala poarta de acces catre oras dinspre Schei si avand in plus rol de “bastion de colt”.
Poarta Schei in documente apare si sub denumirea de "Poarta Valahica”, este ridicata langa Poarta Ecaterina. In capatul strazii Muresenilor s-a ridicat si un turnulet.
Muzeul de arta se afla vis-a-vis de Parcul Titulescu, parcul central cel mai mare din Brasov.
Prima Scoala Romaneasca se afla in Piata Unirii, in Scheii Brasovului, a fost construita in anul 1495 si pastreaza elementele stilului baroc. Intre anii 1557 si 1583 Diaconu Coresi tipareste aici 17 titluri in romana si slava.
Scheii Brasovului
este cea mai veche si incarcata de spiritualitate zona a Brasovului, pastreaza cu sfintenie pioasa celei mai vechi marturii ale civilizatiei brasovene, marturii ce izvorasc din timpurile trecute ale stramosilor nostrii, dacii. Vechii scheieni erau negutatori priceputi.
Belvedere spre drumul Poienii este un loc de promenade amenajat in zona din spatele Turnului Negru la care se poate ajunge pe o alee care asigura accesul spre drumul spre Poiana Brasov si Turnul Alb. Promenada de sub Tampa se afla pe latura de sud a cetatii pe o coasta a muntelui Tampa. In evul mediu in apropierea zidurilor se afla un sant cu apa care a fost secat cu timpul si in locul lui acum a fost facuta o promenade si baza sportive “Olimpia” .

Drumul spre Poiana e super, mai ales daca’l parcurgeti la pas. De’a lungul lui sunt amenajate 3 parcari de unde se poate admira intreg orasul. Pe timp de iarna, de vara, deci in orice anotimp, ziua sau noaptea, e locul in care marea majoritate a tinerilor si turistilor merg pentru a se relaxa, sau, de ce nu, pentru a gasi un colt intim.
Aflat la 25 de kilometri de Brasov, Castelul Bran atrage turistii pentru arhitectura sa, dar si pentru legenda Contelui Dracula. Sa nu va ganditi la celebrul personaj gras - Bran, ci la Vlad Tepes alias Dracula.
Legenda spune, ca acest loc a fost resedinta contelui Dracula, insa nu s-au gasit dovezi.
Contele Dracula este perceput astazi, ca fiind rezultatul interferentei unor fapte istorice reale legate de domnia lui Vlad Tepes (Dracula).
Cetatea Branului este atacata si asediata de turci, in anul 1436. Dupa 23 de ani, prin Bran partund ostirile lui Vlad Tepes, care ataca Brasovul arzand suburbiile si vechea biserica din Bartolomeu, actiune intreprinsa in urma unui litigiu comercial pe care domnul Tarii Romanesti il avea cu negustorii brasoveni.


Pe drumul dintre Bran si Brasov se afla cetatea medievala Rasnov.


Cheile raului Solomon din Scheii Brasovului sunt cunoscute drept Pietrele lui Solomon, iar raul porta numele aceluiasi personaj. Solomon ar fi, dupa legenda, un rege maghiar care ar fi sarit cu calul sau, peste prapastia dintre stancile care marginesc defileul. Urmaritorii sai pagani (turci sau tatari) au cazut in prapastie si astfel regele a scapat de dusmani.
Biserica Sfantul Bartolomeu este situate la capatul strazii Lunga si este cea mai veche cladire a orasului.
Strada Republicii, da o sa va intrebati de ce va spun eu despre o simpla strada, ei bine aceasta strada este una foarte circulata si imi aduce aminte de vremurile de odinioara cand lumea iesea la o plimbare pe jos prin centru. Pe acesta strada nu trec masinile iar terasele de pe centrul ei sunt numai bune pentru a servi un suc...sau ma rog, seara in wekeend in special e foarte circulata si iti da impresia ca te aflii intr un oras mare european. Daca ati ajuns in Piata Sfatului sigur veti ajunge si pe acesta strada :)
Daca veniti la Brasov nu uitati sa treceti si pe la Cheile Rasnoavei, e putin mai in afara Brasovului la cativa kilometrii asa ca se ajunge in maxim 15 minute. Acolo de obicei se merge cu cortul in wekeend si acum ceva vreme se facea in zona si bungee jumping, nu stiu daca se mai face dar amatorii de senzatii pot incerca si asa ceva.:), niste catarari pe stanci, de ce nu.

Muntele Tampa - Tampa se inalta la circa 400 m deasupra orasului Brasov, fiind muntele de 960 m care da Brasovului renumele de „orasul de la poalele Tampei". Este locul de unde se vede orasul cel mai bine, panorama orasului fiind impresionanta. Drumul ce duce in varf se parcurge in aproximativ o ora si se numeste „Drumul celor 25 de serpentine", pentru ca poteca a fost desenata cu 25 de curbe, astfel incat plimbarea pana in varf sa nu necesite un efort deosebit. A fost construit in 1837. Dar la varf mai poti ajunge si cu telecabina sau pe traseul denumit „Treptele lui Gabony", dupa numele celui care le-a construit.
Tampa a facut parte dintotdeauna din istoria Brasovului. Aici au fost construite de-a lungul timpului o cetate, o capela catolica, un monument prin care se celebrau 1000 de ani de la venirea triburilor maghiare in Pannonia, cunoscut drept Monumentul lui Arpad. La 1896, acest eveniment nu a fost primit cu bucurie de romaii din oras, ei considerandu-se asupriti de catre maghiari, prin urmare statuia a suferit ani de-a randul diverse stricaciuni. A disparut pana la urma dupa ce in 1913 peste Brasov s-a abatut o furtuna cumplita, iar capul soldatului se afla acum in pastrarea comunitatii maghiare din Brasov. Mai apoi, pe muntele Tampa, in vremea comunistilor, intre 1950 si 1959, padurea a fost defrisata in asa fel incat din spatiile lasate de copacii taiati sa apara scris numele lui Stalin, Brasovul purtand acest nume in perioada amintita.
Tampa este si singura rezervatie peisagistica ce se intinde pe o suprafata de 150 ha din judetul Brasov, aici fiind consemnate pentru prima data doua specii de plante care traiesc numai in Romania: Crucea Voinicului (Hepatica transsilvanica) si Obsiga Barsana (Bromus marcensis). De asemenea, pe muntele Tampa s-au descoperit aproape 35% din totalul speciilor de fluturi din Romania.
Brasovul este atestat documentar in anul 1234 in Catalogul Ninivensis cu numele de Corona. In a doua jumatate a secolului al XIV- lea, este confirmat drept centru administrativ si eclesiastic al Tarii Barsei, (Corona, Kronstadt, Brasso). In secolul al XIV-lea, burgul era concentrat in jurul pietei principale si al bisericii parohiale, Biserica Sfinta Maria, cunoscuta ca Biserica Neagra reconstruita incepand cu anul 1383. Brasovul Vechi s-a dezvoltat in jurul bisericii Sf. Bartolomeu, ingloband asezarea de langa dealul Sf. Martin (zona strazilor Lunga si De Mijloc). Spre est, cartierul Blumana (zona strazilor Cuza Voda, Eroilor, 15 noiembrie, Castanilor si Colina Universitatii), cu capela Sf. Barbara, era locuit in principal de secui; aici se afla si leprozeria, mentionata documentar in 1413. Spre sud-vest se gaseste vechiul cartier romanesc al Scheilor Brasovului. Evenimentele istorice puncteaza evolutia fortificatiilor cetatii: daca in 1421, orasul este devastat, intreg sfatul (consiliul orasenesc) fiind dus in robie, incursiunea turceasca din 1432 nu-l mai poate cuceri, sistemul de aparare era suficient de puternic pentru a rezista asediilor. Johannes Honterus a introdus reforma religioasa la sasii din Tara Barsei, iar in 1547 Dieta Principatului accepta religia luterana ca una dintre cele patru religii oficiale admise in Transilvania. Casele patriciatului urban reflecta stilul Renasterii, majoritatea lor fiind construite in secolul al XVI-lea. Cladirile apartin tipologiei central-europene cu front stradal ingust ocupat integral si dezvoltare in adancime prin adaugarea succesiva de incaperi. Accesul in curte se facea printr-un gang. La parter existau portice cu arcade pe stalpi de piatra profilata. Acestea au fost puse in evidenta de lucrarile de restaurare la casa Negustorilor sau la casele Closius - Hiemesch - Giesel. Intre 1639 si 1641, fortificatiile Brasovului sunt amplificate in partea de nord a orasului cu mai multe randuri de curtine si santuri de aparare. Construirea Bastionului Aurarilor in 1646 incheie lucrarile la sistemul defensive. In 1689, cel mai devastator incendiu din istoria Brasovului afecteaza majoritatea constructiilor importante din Cetate. Refacerea orasului se desfasoara cu greutate, iar reconstruirea edificiilor distruse se face in concordanta cu noile stiluri: baroc, rococo, clasic. Cel mai reprezentativ edificiu baroc, biserica romano-catolica Sfintii Petru si Pavel, este construit intre 1776-1782. Fortificatiile medievale, devenite anacronice, sunt lasate in paragina. Castiga in schimb insemnatate Cetatuia de pe Dealul Straja, al carei sistem defensiv este adus la zi de imperiali. In 1737 Piata Sfatului este pavata cu piatra. In 1736 se construieste o sosea spre Tara Romaneasca prin pasul Timis. In aceasta perioada Brasovul ramane un oras mestesugaresc, existand peste 1227 de ateliere. Sfarsitul secolului al XVII-lea si prima jumatate a veacului urmator inseamna totodata si epoca de inflorire a comertului romanesc la Brasov, antrenand miscarea de emancipare intelctuala si nationala ce va culmina in Transilvania in contextul evenimentelor de la 1848. Ca urmare a desfiintarii privilegiilor sasilor de catre imparatul Iosif al II-lea (1780-1790), portile Cetatii sunt deschise pentru negustorii romani din Schei sau din Tara Romaneasca, dar si pentru greci, macedoneni, armeni sau evrei. Intre 1784 si 1787 este construita Biserica ortodoxa greaca Sf. Treime de pe actuala Strada George Baritiu din daniile bogate ale negustorilor romani si greci, dar si ale boierilor Brancoveni, Vacaresti, Sutu, Mavrocordat din Tara Romaneasca, aflati in pribegie la Brasov. In 1835 este infiintata Casina romana ca loc de intalnire pentru negustori. Prosperii negustori romani stabiliti in Cetate cumpara case vechi sasesti, sau isi construiesc, resedinte impozante in stilurile epocii. Curentul dominant in arhitectura Brasovului din aceasta perioada este neoclasicismul. Transformarea dintr-un oras medieval intr-un oras modern a impus extinderea pe laturile de nord-est (inspre Brasovul Vechi si Blumana) si vest (inspre Schei), prin demolarea centurii fortificate a orasului care a inceput in anul 1857 (Poarta Strazii Portii si fortificatiile aferente), Poarta Strazii Negre (1873), Poarta Targul Cailor (1874), Bastionul Aurarilor (1886), Bastionul Curelarilor (1887). Vechile santuri de aparare, iazurile si baltile au fost umplute, s-au ridicat cladiri publice si administrative, scoli, cazarmi si vile, s-au amenajat parcuri si promenade.


Sper ca v-am convins ca Brasovul este uul din orasele din tara noastra care merita vazut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu