vineri, 23 iulie 2010

Poze ITALIA, ROMA 2008







La iesirea din Vatican.




















Uitati si vestitul pod de peste Tibru de langa Castel Sant' Angelo.






Circo Massimo... o priveliste verde va vine sa credeti?!









Arcul lui Constantin pe inserate.



















Noi prin Colosseum Buna inghetata italienilor































Intr-o gradina la Vatican

Prin vizita in Vatican

In vestita Piata Sfantu Petru de la VaticanLa Forul Roman




Noi si Colosseumul in spate

Ce poate fi mai romantic si incarcat de istorie decat sa luam masa intr-o seara de vara linistita langa Colosseum






La Fontana die Trevi








Noi si Arcul lui Constantin


Deci, Roma iti incanta spiritul si iti distruge picioarele. :)
Am vizitat Roma in 2 zile, putin timp sa acoparim lista noastra de obiective, asa ca am facut zeci de km pe zi. Trecand insa peste aceste mici dificultati, Roma este cu siguranta un oras "must see", cum spun americanii, adica trebuie vazut cum zice romanul nostru.Cu cladirile ei vechi, colorate si patate de timp, cu statuetele intalnite la tot pasul, fiecare fiind un obiect de arta in sine, foarte dinamice si vii, cu pavajul din piete si de pe aleile intortochiate, orasul pare rupt de realitate si inghitit de istorie. Nu mai vorbesc de multimea de ruine ce se etaleaza in toata splendoarea lor prin tot orasul istoric.
Am sa amintesc aici cateva locuri pe care nu trebuie sa le ratati si pe care le-am vazut si noi:
1. Biserica San Pietro (sau Bazilica Sf Petru) - domina piata cu acelasi nume impreuna cu colonadele care pleaca din ea si descriu un semicerc. Este deosebit de impunatoare sau mai degraba exagerat de mare!
2. Vaticanul - orasul stat, centrul papalitatii. Muzeele Vaticanului mustesc de capodopere, iar Capela Sixtina, este impresionanta.
3. Colosseum-ul - atat de mare si el incat nici nu incape in poze in intregime si iti ia cel putin 15 min sa-l inconjori.
4. Fontana di Trevi - probabil cea mai frumoasa fantana arteziana sculptata din lume.
5. Piata Navona - are si ea cateva fantani deosebit de frumoase.
6. Forum Roman - aici gasesti Roma antica. Zona se intinde pe o suprafata foarte mare, iar ruinele sunt impresionante, aici simti cu adevarat istoria.
7. Panteonul - simplu, mare si rotund. Cupola lui este impresionanta, iar in vederile panoramice se vede ca o farfurie zburatoare in mijlocul Romei.
8. Castel Sant' Angelo - impresinant si el se impune pe malul Tibrului.
9. Columna lui Traian
10. Arcul lui Constantin
Eu am sa ma limitez la un top 10 cu toate ca am vazut mult mai multe, dar Roma are o infinitate de locuri care merita vazute. Cand faci centrul Romei la pas treci pe langa o multime de biserici grandioase, sculpturi si statuete deosebit de frumoase, piete cu fantani arteziene unice. Fiecare dintre ele ar putea fi o vedeta in oricare alt oras decat Roma. Problema lor e ca sunt atat de multe incat nu le poti asimila pe toate. Ajungi sa treci pe langa ele fara ca macar sa te opresti o clipa.
Pietele cu fantani arteziene cu sculpturi sunt caracteristice Romei. Sunt foarte multe in tot orasul si fiecare e deosebita in felul ei, culminand cu Trevi. Majoritatea sunt cu apa potabila si cu cat e mai cald afara, cu atat iti vor placea mai mult. Noaptea sunt frumos luminate.
Sa nu va speriati de coada de la Vatican, merge repede.
Forul Roman reprezinta zona antica a Romei, o suprafata plina de temple, coloane si alte constructii a caror vechime e greu sa o concepi. Poti alege intre a vedea aceste vestigii dand o raita prin jurul lor sau poti pasi exact printre ele daca platesti un bilet de cativa euro.
Fantana Trevi - Construita in 1703 de Nicola Salvi Fantana Trevi este cea mai frumoasa fantana arteziana sculptata din Roma, si probabil cea mai cocheta din lume, fantana cu sculpturi! nu compara cu fantanile magice din Barcelona, fantanile din Barcelona au si ele farmecul lor, dar alt farmec, acestea sunt cantatoare si viu colorate...fantanile din Barcelona danseaza pe ritumuri de muzica clasica. Pacat ca fontana die Trevie este atat de ingradita de cladirile din jur (Piazza Trevi este f mica).Daca vrei sa te intorci vreodata la Roma nu uita sa arunci in ea o moneda, peste umar. Noi nu am aruncat un banut in fantana dar ne dorim sa mai mergem la Roma, mai avem multe de vazut cu siguranta.
Colosseum-ul - amfitetrul Romei, cu o vechime de aproape 2000 ani, Colosseumul este cel mai impozant vestigiu al Romei. Aici se organizau spectacole gratuite cu lupte intre gladiatori. Este atat de mare avand o capacitate de 55000 spectatori. Cozile la intrare sunt foarte mari, asa ca inarmati-va cu rabdare sau porniti de dimineata devreme asa cum am procedat noi.
Castelul Sant Angelo este pe malul Tibrului, aproape de San Pietro.
Trebuie sa va marturisesc ca nu am avut timp sa intram in el. Am mers doar prin jurul lui si am facut cateva poze. Castelul este foarte vechi, din 139 dH, cand a fost construit ca Mausoleul lui Hadrian. Pe parcursul istoriei lui a indeplinit diferse scopuri de la inchisoare la resedinta papala in vreme de restriste. Astazi este un mare muzeu cu 58 de sali, din care apartamentele papilor ce au locuit aici reprezinta principala atractie.

Noi am plecat la Roma plini de speranta ca va fi o plimbare foarte frumoasa. Nu a fost deloc asa, a fost mult mai mult, a fost o adevarata delectare. Am vazut multe din minunile Romei. Cetatea Eterna isi merita pe deplin faima. Frumusetile Romei... fara egal si mult mai multe decit se pot vizita in doar 2 zile cat am stat noi.

Pentru cei pe care nu i-am convins nici cu impresiile mele si nici cu pozele de la Roma ca, Roma merita intr-adevar vazuta atunci va sfatuiesc sa vedeti filmul "Vacanta la Roma" si sper ca desigur de data asta o sa vedeti cu alti ochisori Roma si sper ca v-am convins sa mergeti si voi sa o vizitati, merita credeti-ma.

Daaaa , frumoasa tare Roma...eu am o vorba despre 2 orase ce imi plac mult din Europa si anume acum dupa ce am vazut si Barcelona sunt de parere ca daca Barcelona te seduce si te cucereste ...
Roma te impresioneaza si .....te cucereste si mai mult te face sa te indragostesti de ea si sa-ti doresti sa o mai revezi.


Si daca inca tot nu v-am convins ca Roma e frumoasa uite va mai dau ceva informatii despre ea: Conform legendei, Roma a fost intemeiata de gemenii Romulus si Remus pe 21 aprilie 753 i.Hr. si dovezile arheologice sprijina teoria conform careia Roma s-a dezvoltat pornind de la asezari pastorale pe Dealul Palatin, construite in zona viitorului Forum Roman, si care au stat la baza noului oras in secolul VIII i.Hr. Orasul avea sa devina capitala Regatului Roman (condus de o succesiune de 7 regi, conform traditiei), a Republicii Romane (din 509 i.Hr. - 27 i.Hr, guvernata de Senat), si in final a Imperiului Roman (din 27 i.Hr., condus de un imparat); aceste succese au depins de cuceririle militare, de dominatia economica, precum si de asimilarea selectiva a civilizatiilor invecinate, in mod notabil etruscii si vechii greci. In anul 64 in timpul domniei lui Nero o mare parte a orasului a fost mistuita de incendiu. Orasul a fost reconstruit in timpul Flavilor mai ales in timpul imparatilor Traian, Adrian si Caracalla.
De la fondarea Romei in 753 i.Hr., orasul a ramas neinfrant din punct de vedere militar (desi a pierdut cateva batalii), pana in 386 i.Hr., cand Roma a fost ocupata de celti (unul dintre cele 3 triburi principale ale galilor), si apoi recuperata de romani in acelasi an. Conform legendei, galii s-au oferit sa returneze Roma populatiei sale in schimbul a 500 de kg de aur, dar romanii au refuzat, preferand sa-si recapete orasul luptand mai degraba decat sa recunoasca o ifrangere.
Dominatia romana s-a extins asupra majoritatii Europei si malurilor Marii Mediterane, in timp ce populatia ei depasea un milion de locuitori. Timp de aproape o mie de ani, Roma a fost cel mai mare, mai bogat si mai important din punct de vedere politic oras al lumii occidentale, si a ramas astfel si cand a inceput declinul imperiului si impartirea sa in doua, chiar daca pana la urma si-a pierdut statutul de capitala in detrimentul orasului Milano şi apoi Ravenna, si a fost depasita ca prestigiu de capitala Imperiului Roman de Rasarit, Constantinopol.
Unul dintre simbolurile Romei este Colosseumul (70-80 d.Hr.), cel mai mare amfiteatru construit vreodata in Imperiul Roman. Avand initial o capacitate de 55.000 de spectatori, a fost folosit pentru lupte intre gladiatori.

Lista monumentelor foarte importante ale Romei antice include Forumul Roman, Vaticanul, Fantana Trevi,Panteonul, Columna lui Traian, Piata lui Traian, Circus Maximus, Sant`Angelo, Mausoleul lui Augustus, Arcul lui Constantin si multe altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu