Sus, sus...am ajuns si pe Bucegi, frumos sus, un peisaj mirific, aer curat si o liniste mareeeee ce iti cuprinde sufletul...asta am simtit eu aici sus...o splendoare sa te simti atat de aproape de nori...de cer...in varful muntelui...foarte frumos...am mers pana aproape de Crucea Caraiman, am avut ceva de mers pe un ger cumplit si un soare cu dinti si un strat de zapada destul de maricel, dar a fost frumos, asta a contat. Asta s-a intamplat in a 2-a zi a anului 2009, deci am inceput anul cu calatoria noastra pe carari de munte.
Statiunea Busteni, cea de-a doua poarta de patrundere in Bucegi, este punctul de plecare a multor trasee turistice. Traseul se parcurge cu telecabina si pe jos, pe poteci turistice marcate, in 5-6 ore. La cabina Babele ajungem in circa 15 minute. Scurtul episod ne ofera imagini unice asupra vaii salbatice, in care singurelele semne ale interventiei omului sunt poteca in serpentine marunte si putinii stalpi de fier ce sustin cablul telecabinei. In peretii stancosi cu forme bizare se schiteaza varfuri inguste, pe care adesea se pot vedea capre negre. In cele cateva minute trecem in revista padurea de fag si conifere, palcurile de zapada, jepii compacti sau razleti, insinuati sub peretii verticali si pajistile alpine. Sfinxul. Stanca cu infatisare de om priveste spre cercul de precesie al echinoctiilor.Alaturi de Sfinx se inalta grupul de stanci cunoscute sub numele de “Babele”. Pastrand legatura cu Sfinxul ele au fost supranumite “Altarele ciclopice din Caraiman” fiind inchinate Pamantului si Cerului, Soarelui si Lunii ca si lui Marte, zeu al razboiului si al agriculturii.
Babele sunt formatiuni stancoase situate in apropiere de varful Baba Mare (altitudine 2292 m), situat in masivul Bucegi din Carpatii Meridionali. Cabana Babele situata sub varf este punctul de plecare central in drumetiile din munțti Bucegi.
"Babele" sunt martori de eroziune, formate prin erodarea eoliana diferentiata a diferitelor strate geologice in care sunt sculptate (conglomerate cretacice) si se gasesc in imediata vecinatate a cabanei cu acelasi nume.
Accesul poate sa fie cu telecabina din Busteni sau cu piciorul de la Busteni pe Valea Jepilor sau pe creasta Bucegilor de la cabana Piatra Arsa.
Babele si SfinxulBabele si Sfinxul sunt monumente ale naturii situate in Muntii Bucegi, care s-au format in urma fenomenului de eroziune eoliana, manifestat prin procese de distrugere (eroziune), transport si sedimentare a materialului rezultat.
Cele doua formatiuni naturale sunt inconjurate de legende care vorbesc despre transformarea Babei Dochia in stana de piatra sau chiar despre locuri de reculegere ale zeului dac Zamolxe.
"Babele" reprezinta si numele culmii muntoase aflate in partea central-nordica a masivului Bucegi, de pe care puteti pleca spre alte puncte de interes, cum sunt Varful Omu (2505 m altitudine) sau Crucea de pe masivul Caraiman.
Situat la 2216 m, Sfinxul, atrage prin forma umana pe care natura a sculptat-o de-a lungul timpului. Bine pozitionat, cu o privire aspra, el da impresia ca supravegheaza acele plaiuri.
Si acum impresiile mele, tririle mele care au fost tare puternice, ptr ca de multi ani imi doream sa ajung sa vad si eu Babele si Sfinxul, dar al meu sotior tot timpul imi spunea ca e foarte riscant sa ajungi pe Bucegi, el chiar a fost intr-o vara dar nu m-a luat ptr ca cica nu poate sa-mi riste viata, abia poate sa aibe grija de a lui, dar in ciuda celor zise de el eu tot mi-am dorit sa vad aceste minunatii ale meleagurilor noastre asa ca pana la urma ne-am decis sa le vedem intr-o zi de ianuarie...asa ca ne-am trezit cu noapte-n cap si am pornit un grup de 5 persone cu o singura masina spre Busteni.Drumul a fost liber, nu era aglomerat pe sosea asa ca am ajuns cu bine in Busteni. Aici am luat prima telecabina care urca pe platoul din Bucegi, pai de, daca am fost matinali...pai nu...vorba aia din popor:"cine se scoala de dimineata departe ajunge", asa ca m-i se parea normal sa urcam cu prima telecabina. E drept ca pretul unui bilet cam piperat, dar merita toti banii parerea mea cand ajungi sus si cand privirea iti e incantata de adevarate frumuseti ale naturii cum rar mai vezi in lume...Deci Babele si Sfinxul, dupa parerea mea sunt niste forme create de natura care nu trebuie sa lipseasca din "palmaresul" turistic al niciunui roman.Ceva superb oferit de natura , daca natura a fost darnica cu noi , noi de ce sa nu facem ceva ptr acest loc doar prin simplul fapt sa-l vizitam si sa ne incantam ochisorii cu aceste frumuseti ale naturii?!Aceste forme sunt adevarate monumente daruite noua oamenilor de natura. Daca le privesti cu atentie poti sa vezi ce efort a depus natura de-a lungul timpului ca sa ni le daruiasca.Si atunci noi de ce sa nu facem totul ca sa le protejam. Acolo sus este cel mai curat si natural loc care l-am vazut in tara la noi si care aduce multa liniste sufleteasca, cel putin asta am simtit eu acolo sus.
Pot spune ca e o minune facuta de natura. Sunt multe in lume, dar aceasta e a noastra.
Parerea mea este ca Babele si Sfinxul merita vizitate deoarece prezinta o legenda vie care a ramas in istorie neamului nostru.Mi se par foarte interesante chiar daca unii cred ca sunt doar niste pietre, se inseala nu sunt niste pietre obisnuite, ci au o forma care ne dovedeste ca legendele sunt adevarate.
Orice vizitator al Bucegilor, indiferent de unde vine, a auzit si a dorit sa vada, cel putin o data, ciudatele forme ale stancilor de pe platou. Cel mai mult pe mine m-a atras "Sfinxul" prin aspectul sau omenesc, creaza o imagine tulburatoare: fata pare proportionata, buze severe, barbie voluntara. Alaturi de Sfinx se inalta grupul de stanci cunoscute sub numele de "Babele". Unii cercetatori apreciaza ca agenti modelatori au fost apa si vantul cu sprijinul inghetului si dezghetului. Se are in vedere si alternanta rocilor, gresii si calcare de pe platou. Insa nu poate fi negata interventia umana la finisarea formelor mai mult sau mai putin regulate.
Deci asta este istoria figurilor de pe frumosul platou al Bucegilor.
Excursia noastra a fost frumoasa. Cum ne-am dat jos din telecabina si am inceput sa urcam, mai ca nu ne-a luat vantul pe sus chiar daca era un soare cu dinti si un ger de iti inghetau lacrimile instantaneu pe obrajiori. Nu puteam sa scot mana din manusa mai mult de cateva secunde, ca-mi ingheta pe loc. Dupa ce am admirat Sfinxul si Babele am luat drumul catre Crucea Caraiman, stiti cu totii despre ce vorbesc, e crucea aia mica pe care o vedeti cand treceti pe Valea Prahovei. De fapt ea nu e deloc mica, ba mai mult, la vremea cand a fost construita era cea mai inalta constuctie din lume de acest fel, aflata la o altitudine asa mare.
Sta acolo sus din anul 1928, cand a fost finalizata constructia, iar eu ma zgaiesc la ea de jos in sus cam de cand ma stiu si am avut ocazia sa trec prin zona aceea de pe Valea Prahovei cu masina sau trenul.Mi-a placut tare mult acolo sus si am fost cuprinsa de o liniste cum rar se intampla sa ai o astfel de stare de spirit, dar intr-adevar sotul meu avea intr-un fel dreptate caci Bucegii sunt periculosi si iti risti viata, ptr ca la intoarcere am fost implicati intr-un acident rutier, dar spre norocul nostru nu am avut decat niste rani micute, noi ca unul dintre cunoscutii nostrii a fost mult mai grav, dar asta este nu te poti pune in fata destinului...mai ales cand e sa se intample se intampla cat ai incerca tu sa eviti, ce iti e scris se intampla...dar nu vreau sa mai vorbesc de acest incident neplacut, bine ca a trecut si ca suntem sanatosi si ne putem bucura in continuare de tot ce ne inconjoara frumos in jurul nostru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu