joi, 15 iulie 2010

Pestera Damboviciora, iulie 2007

La intrarea in pestera, mancam si noi un covrig
In pestera



Uite va dau si voua un covrig...:)
Am cam obosit un pic




Buna apa de izvor





Pestera Dambovicioara, a fost tot intr-o zi de weekend cand am pornit cu masina si cu niste prieteni catre Bran iar de aici catre pestera Dambovicioara. Am avut ceva de mers pe jos de unde am lasat masina, dar mai bine sa mergem la pas decat cu masina pe un drum serpuit...plin de serpentine de ti se facea rau fara sa vrei, cel putin mie una asa mi-a fost, asa ca tare m-am bucurat cand m-am vazut scapata din masina, alta viata la aer curat. Deci sa strangem grupul si sa tinem drumul catre pestera...ca adevarati oameni crescuti la munte, pai nu?!Dup acum o sa observat am fost aceeasi gasca cu care am fost si la Poiana Uzului, doar ca de data asta nu s-a mai "ratacit" sau nu a mai abandonat nimeni excursia la mijlocul drumului...Cand am ajuns la pestera am intrat sa o vedem si pe interior, dar nu era cine stie ce de vazut...nu era nimic spectaculos, parerea mea. Asadar excursia asta nu a fost plina de peripetii, a fost o excursie linistita si relaxanta.
Si acum si cateva informatii generale luate de pe net caci cine stie poate unii dintre cei ce o sa vizitati acest blog o sa doriti sa aveti informatii complete si cine stie poate asa va starnesc curioazitatea si devin mai convingatoare ca merita sa ajungeti prin acest loc...PESTERA DAMBOVICIOARA...
Pestera propriu-zisa este cunoscuta de inainte de 1579, cand localnicii o foloseau pe post de ascunzatoare impotriva cotropitorilor. Ulterior pestera a fost locul de reculegere al unui pustnic, ascunzatoarea a doi talhari cunoscuti la acea vreme, si chiar ascunzisul unui urs.Pestera Dambovicioarei este situata in zona castica a culoarului Rucar - Bran. S-a format in calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului, datorita actiunii apelor paraului Dambovicioarei, a carui vale se gaseste la cativa metri in aval. Este o pestera calda, cu 10 - 12 °C, cu o umiditate moderata si strabatuta de un usor curent de aer.
Modelarea rocilor calcaroase a generat un relief de suprafata reprezentat prin turnuri, stanci ascutite, pereti verticali, in mai multe locuri surplombati, completat de un relief carstic subteran, reprezentat in principal din pesteri. Astfel, in bazinul hidrografic al Dambovicioarei se gasesc circa 50 de pesteri, cele mai importante fiind Dambovicioara, Pestera de la Gura Defileului, Pestera Labirintului etc. Pestera Dambovicioara, cea mai lunga si totodata cea mai reprezentativa a zonei, se gaseste in asa-numitele Chei ale Pesterii, pe malul stang al paraului, deasupra soselei care insoteste cursul apei. Zona este de un pitoresc aparte, datorita micilor cascade si repezisuri de pe cursul Dambovicioarei. Aspectele de amanunt ale morfologiei cheilor sunt completate de limbile de grohotis, care coboara din micile culoare nivale situate la partea superioara a versantilor pana in apropierea talvegului, de mici polite structurale si de un bogat microrelief rezidual.
Pestera Dambovicioara se afla in judetul Arges, la mai putin de 20 de Km de zona Bran, pe culoarul Bran-Rucar. Pestera s-a format in calcarele jurasice ale Masivului Piatra Craiului, in urma actiunii apelor paraului Dambovicioara.
Drumul spre pestera urmeaza cursul Dambovicioarei, plin de mici cascade si repezisuri, printr-un mic defileu pitoresc. Soseaua merge in paralel cu aceasta, oferind pe alocuri zone de popas inverzite, inconjurate de stanca, de o frumusete deosebita.
Desi pestera nu impresioneaza prin lungime, aceasta este totusi cea mai mare si mai reprezentativa pestera din zona. Prin amplasamentul sau intr-o zona de o splendoare deosebita, pestera Dambovicioara prezinta un interes turistic sporit pentru turistii cazati in pensiunile din Bran sau Rucar, precum si pentru diversele trasee turistice ale tarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu