vineri, 23 iulie 2010

Poze ITALIA, POMPEI 2008



Frumos la Pompei.

Uitati cum s-au "pastrat oamenii" calcifiati de la lava vulcanului Vezuviu.
















Prin ruinele de la Pompei - in marele Amfitetru.
Pe aleile ruinelor de la Pompei



In spate se vede in zare muntele Vezuviu, cel care vegheaza si acum asupra Pompeiului










Pompei este un vechi oras roman ingropat, langa orasul Neapole.
Dintre toate catastrofele cunoscute exista una care poate fi intitulata perla coroanei: in anul 79 d.H. vulcanul Vezuviu din sudul peninsulei italice a erupt violent acoperind cu lava si cenusa 2 orase din sudul Italiei: Pompei si Herculaneum. Intr-o singura zi ele au fost smulse din timp si scufundate in uitare. Cazul lor este unic. Niciodata pe planeta un oras nu a pierit in intregime.
De atunci vulcanul a mai fost activ de 14 ori, ultima eruptie a avut loc in 1944.
Orasul este printre cele mai bine conservate din lume - vase, mobilier, picturi si oameni au ramas intepeniti in timp, oferindu-ne o rara ocazie de a observa stilul de viata al oamenilor de acum 2000 de ani. Vulcanul Vezuviu a erupt pe 24 august 79 d. Hr. acoperind orasul Pompei in cenusa si lava, ucigand 20000 de oameni.
Cercetarile arheologice au scos la iveala o imensa cantitate de informatii detaliate despre viata citadina in Imperiul Roman la culmea dezvoltarii sale. In prezent, Pompei este una dintre cele mai importante atractii turistice ale Italiei.
Pompeiul mi-a placut foarte mult, fiind destul de ciudat sa vezi incaperi care inca isi mai pastreaza culoarea peretilor dupa 2000 de ani, strazi pavate cu dale de piatra, teatre imense si piete sau sanctuare pentru diverse evenimente religioase care aveau loc in oras cu 2000 de ani in urma. Cel mai mult mi-a placut Amfiteatrul care gazduia luptele gladiatorilor si care este imens (puteau incapea 20.000 de spectatori), iar cel mai tare m-au impresionat oamenii si copiii pietrificati de lava vulcanica in timpul diferitelor activitati pe care le desfasurau pe acea vreme. Trupurile lor pietrificate sunt inchise in niste cutii de sticla.
Oras cu un destin tragic, Pompei ar trebui vazut de fiecare macar o data in viata pentru ca ofera vizitatorilor sai o lectie de istorie nepretuita, desfasurata pe o suprafata de 45 de hectare, cateva au fost excavate deja si scoase la lumina.
Cladiri foarte bine conservate, mozaicuri si picturi murale de-o frumusete unica, dar si forme pietrificate de oameni stau marturii ale unei vieti intense, peste care vulcanul Vezuviu s-a aruncat cu forta pe 24 august 79 d.Hr.
Istoria insa nu a vrut sa lase destinul acestui oras sa se sfarseasca asa. Ruinele Pompeiului au fost descoperite intamplator in secolul al XVI-lea, in timpul unor sapaturi. Explorarile au inceput insa abia in 1748 si mai continua si acum.


Asa ca va sfatuiesc sa vizitati acest colt de rai cat mai aveti ocazia caci niciodata nu se stie ce planuri ii mai rezerva "blandul Vezuviu" care sta de veghe asupra orasului Pompei, prea linistit sta el si priveste orasul de mult apus, dar totusi si asa destul de frumos, interesant, incarcat de istorie si de un farmec aparte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu