vineri, 23 iulie 2010

Poze Rasnov(Cetate), Prejmer, Miercurea Ciuc, Bod, Predeal, Sfantul Gheorghe, Bunloc si Cheile Rasnoavei



La o plimbarica pe carari de munte pe la Cheile Rasnoavei.



La Cetatea de la Rasnov.



Rasnov, este un orasel care este foarte aproape de statiunea Poiana Brasov, orasul Brasov, Bran si Predeal. Din oras se poate ajunge la cetate si pe jos si cu masina. Noi am ales sa urcam dealul stancos si destul de abrupt pe jos. Cand am ajuns ne-am desfatat cu imaginea intregului oras. Intre zidurile cetatii si-au gasit adapost si trupele lui Mihai Viteazul, care s-a oprit aici dupa infrangerea de la Miraslau (1600) domnul asteptand la Rasnov sa-i soseasca din Tara Romaneasca intaririle necesare refacerii armatei sale. Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmii dealului pe care il inconjoara. Se spune ca fantana, adanca de peste 150 de metri, a fost sapata in stanca dura, vreme de 17 ani, de catre doi prizonieri turci, carora li s-a promis in schimb eliberarea. Intr-una din incaperile cetatii este organizata o expozitie cuprinzand arme din secolul al 14-15- lea, ustensile agricole, vase iar multe alte incaperi adapostesc mici magazine cu tot felul de lucruri fara nicio legatura cu cetetea. Pe cel mai inalt platou al cetatii puteti admira orasul de la poalele dealului printr-un minitelescop, contracost. Mie mi-a placut foarte mult cu toate ca se vedea ca nu este foarte ingrijit... cu putina imaginatie ma vedeam ca o tanara domnita, cu rochie de epoca bantuind mica cetete pe aleile pietruite. Erau multe elemente care te trimiteau intr-o lume cu iz medieval...Ceva ce mi s-a parut frumos este panorama... chiar se vede superb... in rest un gust amar pentru o cetate atat de promovata. Daca sunteti in zona puteti merge sa vizitati, dar nu va asteptati sa gasiti marea cu sarea...
Rasnovul s-a schimbat. Nu stiu sigur daca in bine, dar asa este viata, totul se schimba, se transforma si chiar daca pentru unii in bine, mereu vor fi si minusuri. S-a construit mult si aici, s-au ridicat multe pensiuni si vile cu arhitecturi felurite, care “pestriteaza” mult vechea asezare, dandu-i aerul de astazi, deja mult prea comercial, parerea mea. Cu multi ani in urma se mai pastra acel parfum medieval, de vechi si totusi atat de frumos si de trainic. Imi dadea impresia ca ajung intr-un loc in care istoria “curge” inca printre stradutele curate si pietruite, cu case aranjate parca la indigo, tipice zonei. Acum acel parfum de altadata, s-a cam diluat, in favoarea aromelor tot mai amestecate, ale zilelor contemporane... Dar viata trebuie sa mearga mai departe…


La festivalul clatitelor de la Prejmer , era parca intr-o zi de februarie cand ne-am decis sa participam si noi la acest eveniment.Prejmerul se afla doar la o distanta de 12 km fata de Brasov.Cu toate ca Prejmerul este doar un satuc linistit, aici se afla o impresionanta cetate construita prin secolul 14-15 si aceasta cetate are forma de cerc, ziduri groase si inalte si porti de fier.


Intr-un parculet in Miercurea Ciuc.

La patinoarul de hochei din Miercurea Ciuc.














Noi am fost in Miercurea Ciuc intr-o zi de aprilie, era cam racoare afara, dar totusi era soare.Municipiul Miercurea-Ciuc este resedinta judetului Harghita. Este asezat in partea estica a Transilvaniei, in zona centrala a depresiunii Ciucurilor, care este incadrat de lantul vulcanic Harghita si Muntii Ciucului.Din cauza climei racoroase Miercurea-Ciuc este considerat unul din polii frigului din Romania. Mergand pe stradutele din Miercurea Ciuc am dat si peste o biserica, Biserica Ortodoxa - costruirea acestei biserici ortodoxe a fost cea mai importanta initiativa de dupa Marea Unire de la 1918.
Miercurea Ciuc este tara sporturilor de iarna. Echipa de hochei este renumita si peste hotare, iar patinoarul acoperit "Vakar Lajos" a devenit simbolul orasului si este cautat in tot parcursul anului. Sub cupola acestei institutii au fost organizate mai multe campionate mondiale, in tribune sunt aproape 2000 de locuri. Grupul de statuete din fata patinoarului este opera sculptorului Toros Gabor.


La Bod la un prieten prin gradinuta de flori intr-o zi de primavara.

Bodul este un sat aflat in partea de est a judetului Brasov.Aici se afla vestita fabrica de zahar de Bod pe care il consuma orice roman patriot.

Am primit si un buchetel de floricele din partea gazdei si o palarie, dar palaria e doar de imprumut.





Prin Predeal la plimbare cu mamicuta.

Predeal, cel mai inalt oras din tara, este plasat pe culmea ce desparte Valea Prahovei de Valea Timisului, intr-o depresiune bine adapostita de masivele muntoase Bucegi, Baiu, Piatra Mare si Clabucet. Statiunea se gaseste la o distanta de 142 km de Bucuresti, pe DN1 la 25 km de Sinaia si la 25 km de Brasov. Predealul ofera si cele mai multe partii: Clabucet, Subteleferic, Cocosul, Paraul Rece. statiunea este foarte ingrijita, aer curat, are multe locuri pitoresti care merita vazute daca popositi chiar si ptr cateva ore in Predeal.



La Sfantul Gheorghe - este resedinta judetului Covasna. Dintre obiectivele turistice care lle-am vazut si noi sunt numeroase monumente, si statui ce istorisesc despre vremurile de odinioara. se afla la o distanta de 60 km fata de Brasov.











La o plimbare pe la Bunloc - Dambul Morii, aceasta zona turistica se alfa la iesirea din Brasov pe drumul spre Predeal. In aceasta zona se afla cabana, partia de schi si telescaunul cu acelasi nume. Drumul prin padure de la Bunloc duce catre cunscutul "Canion - 7 Scari" - este cel mai lung canion din Romania. De la Cabana Dambul Morii traseul spre canionul 7 scari incepe cu un drum forestier, continuandu-se cu o poteca ingusta prin padure la un moment dat, printre copaci si jocuri de lumini, raze de soare care iti calauzesc pasii, poteci si poduri amenajate in stil "european"Intrarea in canion incepe cu o scara mica pe care am urcat si eu de cate ori am avut ocazia dar mai mult curaj nu am caci deja apa rece incepe sa te stropeasca si mie cel putin m-i se face frica sa-mi continui drumul mai departe si raul zgomotos care curge prin canion imi provoaca si mai mare teama. Cred ca daca ai curajul sa treci prin canion sus in Piatra Mare ajus este o splendoare, dar poate cine stie o sa ajung si acolo sus o data.





La o plimbare pe la Cheile Rasnoavei. Cheile Rasnoavei sunt localizate la 3 km de soseaua Predeal - Rasnov. A devenit cel mai cunoscut, dar si cel mai cautat loc , datorita sporturilor extreme: bungee-jumping si ptr catarari, dar si ptr locul ideal ptr gratare.
La o berica la Bran.

Comuna Bran este una din cele 44 de comune ale judetului Brasov. Situat intr-un loc pitoresc, la 24 de km de Brasov pe DN 73, care uneste Brasovul de Campulung Muscel, Branul este un punct de atractie pentru turistii romani si straini.
Amplasat la intrarea in culoarul Bran-Rucar, vechi drum comercial si strategic intre Tara Barsei si Tara Romaneasca, Bran este pretuit pentru frumusetile naturii inconjuratoare. Se poate lauda cu vestitul Castel al lui Dracula.Legenda spune, ca acest loc a fost resedinta contelui Dracula, insa nu s-au gasit dovezi.
Nu este deloc inspaimantator, deoarece acum este doar un muzeu... Castelul Bran, numit si Castelul lui Dracula, acesta este situat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, pe culoarul Runcar-Bran.Multe legende sunt legate de Castelul Bran. Se spune ca acest castel a apartinut Contelui Dracula (Vlad Tepes), dar nu exista nici o dovada in acest sens. Vlad Tepes a locuit doar pentru un timp foarte scurt in castel si numai in calitate de oaspete. Cu adevarat real este faptul ca acest castel se potriveste perfect in povestea gotica, aducand o multime de turisti de departe. Castelul Bran a fost botezat castelul lui Dracula in urma cu trei decenii, de catre turisti, in special americani, veniti in cautarea lui Dracula din filmele de groaza realizate dupa romanul lui Bram Stoker.
In ceea ce priveste vampirul, cunoscut in folclorul romanesc sub denumirea de strigoi, este de mentionat faptul ca si in satele Branului se pastreaza credinta cu privire la existenta unor duhuri rele numite “steregoi”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu