luni, 26 iulie 2010

Lacul Sfanta Ana, 2008
















Frumos la Lacul Sfanta Ana.





Si lume multa, zici ca esti la mare.





Lacul Sfanta Ana este un lac de origine vulcanica, fiind singurul astfel de lac de pe intreg teritoriul Romaniei. Este situat in masivul Ciumatul Mare, de pe stanga Oltului, in apropiere de Tusnad. Lacul este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente eruptii vulcanice in Carpati si in Europa de Est, care a avut loc acum cateva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani). Lacul Sfanta Ana se afla la o altitudine de 946 m. De forma aproape circulara, similar cu o paleta de pictor, are o lungime de 620 m si o latime maxima de 460 m, o suprafata de 19,50 ha si o adancime maxima de 7 m. Lacul isi completeaza apele numai din precipitatii, neavand izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. In apa nu exista oxigen, motiv pentru care in aceasta nu traieste nici o vietate. Capacitatea trofica redusa a apei lacului se datoreaza si emanatiilor mofetice prin fundul lacului si prin peretii craterului.
Lacul Sfanta Ana, este o rezervatie complexa naturala, geologica, floristica si faunistica, fiind legat de Baile Tusnad prin poteci turistice. Langa lac se afla o capela romano-catoliaă cu hramul Sfintei Ana.
Noi am fost la Lacul Sfanta Ana intr-o zi de toamana frumoasa, era o caldura de ziceai ca inca vara nu a plecat de pe aceste locuri frumoase. Multi turisti de ziceai ca esti la mare nu pe malul unui lac.
Drumul nu e prea bun pana la lac, mai sunt si zone cu gropi, dar asta este, eu zic sa lasam drumul...mergem mai incet. O ocazie in plus cand ajungem in apropierea lacului e sa privim cu mare atentie padurea de vis, ce parca ar cobori dintr-o poveste spusa de batranii intelepti, iar de taxa pe care ti-o cer astea cand ajungi in apropierea lacului de 10 RON e demna de platit, tinand cont ca vrem sa coboram cu masina pana la lac, unde este o curatenie desavarsita. Noi am coborat pe propriile picioare, caci de aceea venim la munte, si nu am platit ca doar vorba aia suntem oameni crescuti la munte, in orasul de la poalele Tampei. Parerea mea e mult mai fain sa te plimbi pe jos decat sa admiri padurea din masina...........chiar va sfatuiesc s-o faceti, este extraordinar! si nu doar noi am ales varianta cu mersul pe jos pe carari de munte pana la lac ci si multi alti turisti au ales aceasta varianta.Drumul de acces spre lac porneste din localitatea Bixad din judetul Covasna. O ruta alternativa este prin Targul Secuiesc - Turia - Balvanyos - Sfanta Ana. Malul lacului este un loc ideal pentru recreere, pentru scaldat in perioadele mai calde ale anului.
Sper ca v-am convins sa faceti o excursie pana la Lacul Sfanta Ana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu