sâmbătă, 31 iulie 2010

Gradinuta mea cu flori


Si de tufa de garofite sunt tare mandra. Tufa de garofite e al 2-lea an de cand infloreste. ce e ciudat ca din cateva seminte si o singura tufa ies diverse flori (garofite) multicolore...de la alb cu grena, la roz, alb, pana la visiniu inchis.
GAROFITELE - informatii utile.
Se inmultesc prin seminte, care se planteaza primavara in luna martie - aprilie. Infloresc toata vara si nu sunt pretentioase la sol. Urmatorul an nu mai e nevoie sa cumperi seminte daca toamna doar ai retezat crengutele tufei de garofite, ele in urmatoarea primavara or sa inverzeasca din nou si vor creste pana va veni perioada de inflorire vara. Ce e interesant ca din aceeasi tufa de garofite ies flori viu colorate, de la alb, roz, mov, rosu pana la culori combinate, impestritate, deci interesant covorul coloristic sa-i zic asa.
Sunt tare mandra de trandafirii mei din gradinuta.Am de la albi, rosii pana la roz si toti sunt tare frumos. Toti trandafirii care i-am pus anul trecut au si inflorit anul acesta, deci sper ca pe viitor ca a mea gradinuta sa rodeasca de la an la an tot mai mult si mai frumos.
TRANDAFIRII - informatii utile
Trandafirii sunt destul de pretentiosi parerea mea, drept dovada ca nu m-i s-au prins toti pe care i-am plantat anul trecut. Totusi am fost norocoasa ca m-i s-au prins vre-o 6 din 10 cati am plantat si ce ma bucura ca au culori diferite de a alb, rosu pana la roz. Cel roz e de o splendoare, ii merge bine si e tot timpul inflorit, e plin de boboci mereu.
Secretul lor ca sa infloreasca e ca toamna sa se taie crengile ptr ca primavara ii da crengute tinere care vor inflori foarte mult si se vor dezvolta foarte bine.
Exista in lume nenumarate legende despre aparitia trandafirilor, depsre capatarea diferitelor culori, despre felul in care si-a castigat spinii, etc. O legenda greceasca spune ca trandafirul ar fi fost destinat sa fie, inca de la nastere, cea mai frumoasa floare.Zeita florilor, Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, foarte draga ei, si a vrut ca noua floare sa nu aiba pereche pe lume. De aceea, i-a convocat pe ceilalti zei ca fiecare sa-i daruiasca cate ceva din atributele lor: Dyonissos i-a daruit parfumul ametitor, Cele 3 Gratii i-au dat stralucirea, veselia si farmecul, Zephyr, vantul de primavara, a dat la o parte norii pentru ca Apollo sa lumineze si sa-l infloreasca. La urma, Ares, zeul razboiului, i-a dat in dar spinii, pentru ca floarea sa isi poata apara frumusetea.
Trandafirul, ca floare a dragostei, trebuia sa fie asociata si Afroditei. Unele povesti spun ca trandafirul a aparut odata cu zeita frumusetii, din spuma marii, inconjurand-o ca o ghirlanda.
Alte legende spun ca trandafirul s-ar fi nascut dintr-un suras al lui Cupidon, iar spinii ar fi, de fapt, sageti metamorfozate ale zeului-copil.
Un mit hindus arata ca doi dintre marii zei s-ar fi certat odata pentru ca nu se puteau pune de acord cu privire la cea mai frumoasa floare din lume. Visnu prefera trandafirul, iar Brahma, care nu vazuse niciodata o asemenea floare, prefera lotusul. Cand Visnu i-a aratat pentru prima data un trandafir, rivalul sau a trebuit sa fie de acord ca nici floarea de lotus nu il putea intrece. Despre spinii trandafirului, Zarathustra spune ca acestia sunt inventia diavoleasca a spiritului raului, Ahriman.
O legenda romaneasca spune cam acelasi lucru: Dumnezeu a creat trandafirul, iar diavolul i-a facut spinii.
Legat de diferitele culori ale trandaforului exista multe legende. Se spune ca la inceput, trandafirul era numai alb si ca s-ar fi transformat in rosu cand Jupiter a surprins-o pe Venus scaldandu-se intr-un lac inconjurat de trandafiri. O alta legenta araba povesteste aparitia trandafirului galben: profetul Mahomed, aflat departe de casa, presimte ca sotia sa, Aisha, nu ii este credincioasa si cere in vis sfatul Arhanghelului Gavriil; acesta ii spune sa se intoarca acasa, sa i spuna sotiei sa arunce din mana obiectul pe care il are si daca acesta isi va schimba culoarea, atunci va avea dovada necredintei. Aisha si-a intampinat sotul cu un buchet de trandafiri albi in mana, care au devenit galbeni atunci cand au atins apa lacului in care au fost aruncati. Persanii au o poveste locala despre trandafirul rosu: o privighetoare indragostita de un tradafir alb, l-a imbratisat atat de strans, incat spinii i-au strapuns inima si sangele a colorat in rosu floarea - aceasta poveste persana l-a inspirat pe Oscar Wilde atunci cand a scris povestea "Privighetoarea si trandafirul".


Mai am si niste "nasturei" galbeni, asa le spun eu caci nu stiu ce denumire au aceste tufe de floricele galbene care infloresc toata vara pana toamna tarziu.

Nu mai vorbesc de gladiole care sunt albe si galbene si au inflorit de o luna incoace intr-una. Si gladiolele sunt niste flori nu prea pretentioase la sol, in fiecare an ma pot bucura de florilel lor.
GLADIOLELE - informatii utile .
Plantarea gladiolelor se face primavara , in lunile martie-aprilie si infloresc incepand cu luna iunie pana toamna tarziu cand bulbii trebuiesc scori si pastrati la o temperatura placuta pana primavara cand se replanteaza. Gladiola se mai numeste si "crinul sabie" datorita formei lungi pe care o are ca o sabie si florile seamana un pic cu cele ale crinului. Nu sunt pretentioase la sol drept dovada caci in gradina mea infloresc an de an fiecare bulb si papantul din gradinuta mea este destul de proasta calitate. Dar haideti sa va spun si povestea legendara a gladiolelor...
O legenda atesta aparitia gladiolelor pe pamant de acum 2.000 de ani. Doua surori gemene dar extrem de diferite la caracter si-au gasit intr-o buna zi sfarsitul. Mama lor, sfasiata de durere, s-a rugat ca fiicele ei sa nu fie luate iar Dumnezeu le-a transformat in flori. Fata ascultatoare a fost preschimbata in crin iar cealalta in gladiola. De aici venind si pseudonimul gladiolelor de ''crinul-sabie''.

CONDURASI - informatii utile.
Inmultirea se face prin seminte pe care le culegi toamna dupa ce se trec florile. Semintele se planteaza primavara in luna aprilie direct in gradina. Condurasii au niste flori foarte frumoase, de un galben - portocaliu care infloresc din iunie pana toamana tarziu. Exista mai multe soiuri, eu am un soi catarator care din cauza ca nu am o scarita ceva la ei , sarmanii se intind direct pe pamant, dar ptr asta sunt foarte frumosi si infloriti toata vara. Condurasi iubesc zonele insorite. nu sunt pretentiosi la sol.
Ador florile la nebunie, imi plac foarte mult...asa ca daca vreti sa-mi aduceti un zambet pe buze atunci faceti-mi o surpriza cu un fir de floricica. Cam asa arata gradinuta mea la inceputul lunii august.
Am si cateva tufe de condurasi portocalii, care infloresc pana toamna tarziu. nu sunt pretentiosi la pamant si se imultesc prin seminte.Deci primavara pun semintele si imediat la inceputul verii deja incep sa infloreasca, deci ne putem bucura de florile lor destul de multa vreme.
Nu sunt eu o gradinareasa prea priceputa, dar ma straduiesc in ale gradinaritului de la an la an si se pare ca in timp gradinuta mea e mai palcuta si mai rodnica, asta inseaman ca experienta mea isi spune cuvantul :)
O floare cred ca produce o mica bucurie fiecarui om care primeste in dar o floare, eu cel putin ma bucur de orice floricica care prinde viata si pe care o primesc de la sotiorul meu, acum ca am in gradina primesc mai rar, dar la iarna o sa primesc multe flori de la sotiorul meu care e tare dragalas si atent.
Cam atat despre florile din gradinuta mea, deocamdata.

luni, 26 iulie 2010

SARBATORI DE IARNA

Aranjamentul meu de Craciun si toti "strumfuletii de plus ptr iarna" care ne tin de urat in searile friguroase. Fiecare are povestea lui ptr ca in fiecare an se mai intregeste gasca cu inca o jucarioara din plus. Poate candva o sa va spun si povestea fiecarei maimutica din plus caci fiecare are o valoare sentimentala ptr mine si un rol bine definit de sarbatorile de iarna.



Ce ne-a apucat in seara de Craciun in 2009 sa citim etichetele de pe imbracaminte...:)... cred ca de vina e alcoolul
Cu a mea surioara langa bradutul nostru, prin 2006 sa tot fie.

La cumpana dintre anii 2008 - 2009.

Un pupic sub crenguta de vasc. 2009 - 2010
Craciun 2009
Craciun 2009



Si sa-l sarbatorim si le Sfantul Vasile, in 2008



Sa ciocnim un paharel de sampanie la cumpana dintre ani.












Craciun 2005.
Sa punem globuletele in bradut
Unii au primit carti de povesti :)
Oare ce ne-a adus Mos Craciun?!

Primul meu bradut primit de la baietelul meu dragalas, 2003.

Litoralul romanesc, Costinesti, Mamaia, Neptun 2006

















Eu si marea
























Intr-o plimbarica pe malul marii pana la epava in Costinesti.







In Costanta la Delfinariu


Pe o terasa in Mamaia





























La terasa in Neptun

















Eu in Costinesti in vara lui 2002