luni, 21 februarie 2011

Setul "yin si yang"

Acest set l-am modelat la cererea unei prietene si-a dorit mult si i-am indeplinit dorinta, sper sa fie incantat de el cand o sa-l vada in realitate.


Yin si Yang sunt doua concepte religioase care isi au originea in filozofia si metafizica chineza. Aceste concepte reprezinta fortele primordiale si complementare ce compun universul si toate componentele acestuia.

Yin se traduce literal prin "loc intunecos, panta (deal) nordica, mal (rau) sudic; noros, sumbru") este elementul intunecat; el este trist, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim si corespunde noptii.

Yang se traduce prin "loc insorit, panta (deal) sudic, mal (rau) nordic; stralucire solara") este elementul luminos; este fericit, plin de vitalitate, activ, stralucitor, masculin si corespunde zilei. Yin este adeseori simbolizat de apa si de pamant, in timp ce Yang este simbolizat de foc si vant.

Descriere a modului de functionare a principiilor yin si yang:
"Atata vreme cat vom persista in a separa yin si yang nu putem spera sa-i atingem... daca cineva vrea sa ajunga undeva cu bicicleta nu va putea sa impinga ambele pedale concomitent caci va ramane pe loc. Pentru a avansa trebuie sa impinga o pedala si sa o elibereze pe cealalta, simultan. Miscarea completa consta in impinge/elibereaza. Impingerea este urmarea eliberarii si fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte".

Intr-adevar, cuplul yin-yang poate fi reprezentat sub forma unor forte sau tendinte complementare care constituie infrastructura dinamica a universului. Astfel, filozofia yin-yang poate fi explicata adecvata a schimbarilor in univers (atat pe plan uman, cat si pe cel al fenomenelor naturii).

In basmele occidentale, inevitabil binele distruge raul. Insa in orient, idea fundamentala este de a armoniza cele doua forte, reprezentate de Yin si Yang. Astfel, cand una dintre cele 2 forte incearca sa se extinda(sa o inghita pe cealalta), automat apare in interiorul ei, in forma absoluta si perfecta(cercul), forta opusa. Pentru a elimina total una dintre cele 2 forte, trebuie distruse amandoua.
Mult mai tarziu, yin si yang au ajuns sa reprezinte cele doua aspecte primare ale fortei qi. Yin a fost descris ca fiind principiul feminin al naturii, vazut astfel ca pasiv si slab. Yang a fost clasificat drept principiul masculin al naturii si privit ca activ si puternic.

Yin - este reprezentat prin materia stabila care este pamantul. Yin se contracta si se condenseaza. Reprezinta principiul pasiv din natura exprimat prin intuneric, raceala si umezeala. La nivel uman simbolizeaza feminitatea si inertia. Alte trasaturi Yin: negru, iarna, frig, nord, noapte, luna, liniste, interiorizare, apa, imaginatie, intuitie, creativitate, spate, inactivitate, liniste, odihna, tristete, slabiciune, albastru, verde.

Yang - este exprimarea fortei ceresti. Yang are calitatea de a se expansiona. El reprezinta principiul activ in natura exprimat prin lumina, caldura si uscaciune. La nivel uman, yang reprezinta masculinitatea si partea pozitiva a emotiilor.

Precum cele doua fete ale unei monezi, Yin si Yang nu pot fi separate. Simbolul ne mai arata ca nimic nu este in intregime Yin sau Yang. In fiecare lucru exista si opusul sau, care la inceput apare doar ca un punct, un potential al actiunii sau starii si care creste in timp.

YIN si YANG
Filozofii Chinei antice au sustinut ideea ca "omul este o parte a naturii" si ca legile care asigura functionarea Universului sunt aceleasi ca si cele care conduc societatea omeneasca. Ideea ca "omul si natura constituie un tot" se regaseste in Wushu sub diverse forme.
lata toata teoria; ea nu pare prea complicata.

De exemplu: daca in cursul unei lupte puteti sa va feriti de emotii (care absorb o mare cantitate de energie Yang), veti reusi sa dominati adversarul. Omul Yang este plin de forta si curaj; cel preponderent Yin este timid, sters, fara forta. Principala problema este ca, de exemplu, motivarea si crearea starii Yang sunt legate atat de o tensiune fizica (Yang), cat si de un efort mental (Yin). Scopul acestui exemplu este de a arata ca boxul Taiji foloseste ambele forte atat in cursul procesului de formare a elevului cat si in lupta. Energia Yang se dezvolta antrenand acele parti ale corpului prin care circula ea de obicei, adica picioarele si bratele. Energia Yin se dezvolta prin antrenamentul capacitatii spirituale de a infrunta greutatile, pericolul, chiar moartea, si de a controla Qi-ul - energia interna. Intelegerea mecanismului de actiune a celor doua forte antagoniste este esentiala pentru obtinerea puterii si a intelepciunii.

Deci v-am spus si istoria semnului Yin si Yang, interesanta, nu?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu