marți, 15 februarie 2011
Martisoarele ptr cei dragi ...
Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii.
In aceasta zi de 1 MARTIE se ofera persoanelor de sex feminin apropiate marisoare, ca mici semne de multumire. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb - rosu semnifica iarna si albul primavara – la care se adauga alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima. Acest simbol este purtat la vedere o saptamana sau doua.
Cum a aparut acest obicei?
Descoperirile arheoloice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie.
Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata.
Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna.
Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.
Legenda babei Dochia
Acum mai multi ani o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada.
Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare, pe atat devenea haina mai neagra! Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor si a intrebat-o de ce plange. Ea i-a povestit ce i se intamplat.
Atunci Martisor i-a spus ca poseda o putere magica si i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Ea nu ar fi crezut ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina. Deodata a vazut floarea din parul fetei. "De unde o ai?" o intreba batrana, "este inca iarna".
Batrana crezu ca primavara a revenit si pleca cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le puta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Cand a ajuns in varf i s-a aratat Martisor: "Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala" a grait el, "tu, cea care ti-ai obligar fiica sa spele iarna hainele la rau." Apoi a disparut. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre.
De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara.
In zilele noastre, martisorul este un simbol al primaverii care va sa vina, iar realizarea lui a devenit o adevarata opera de arta. Oamenii ofera cu multa placere de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru doamne si domnisoare.
Asa ca daca tot am pomenit de OPERELE DE ARTA uitati CREATIILE DE SUFLET pe care le fac cu manutele mele.
Maria, gata martisoarele. Sper sa-ti placa ideea cu bileteul, am zis ca daca tot ai tu semnul tau preferat de ce sa nu incercam sa personalizam si martioarele. Sa nu-i spui lui Romell ca o sa zica ca sunt mai obsedata decat tine de acest semn, " semnul MARIEI". Dar ce sa zic semnul prin ce reperezinta el e super, infinitul si unirea....da...e o ideea geniala....trebuie sa credem si sa speram ca la infinit se va unii ceva pana la urma...o chestie frumoasda sper sa iasa...
Dar hai sa va spun cate ceva si despre semnul MEANDR-ului daca tot am pomenit de el si daca tot l-am folosit la designul martisoarelor ptr rudele Mariei.
Deci meandrul este un semn grecesc
Meandrul, cum au observat arheologii ucraineni, care au descoperit asezarea paleolitica de la Mezin, poate fi usor citit sub aspect geometric si matematic ca un sir de semne V.
Meandrul este pasul logic care uneste zig-zagul cu limitele actiunilor umane. Orice curgere este potolita de meandre. Felul cum a fost construit de Homo Geometricus demonstreaza ca meandrul este polul opus al spiralei ca model al actiunilor nesabuite ale omului.
Noi credem ca el reprezinta limita construirilor omenesti. Dincolo de meandru se intinde campul labirintic al mortii sigure, al mrejelor din care nu este scapare, al inghetului vesnic.Transformarea unui meandru in labirint a fost pictata pe destule lucrari ale omului neolitic. Orice construit are umbaă. Orice umbra schimba regimul de temperaturi. La umbra marilor poduri sau buildinguri din New York multe lucrări frumoase ale Naturii nu mai pot avea loc.
Meandrul de figurina de la Mezin ne demonstreaza cat de vechi sunt cunostintele omenesti despre limite, despre incalcelile “bazice” in care ne baga acumularea (si producerea) iluziilor, despre necesitatea echilibrarii proiectelor omenesti cu masurile de fiintare ale naturii si ale Cosmosului. Fara jena repetam vârsta magnificăaa acestei figurine: 18.000 ani BC. Localitatea unde a fost gasita: Mezin, pe raul Desna, in Ucraina, Europa.
Deci v-am spus si povestea "semnului Mariei" :), deci a-ti gihicit e vorba de meandru.....
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce istorie frumoasa ai adus despre meandru. Poate ca ar trebui de acum sa il numim semnul Dorinei, caci cu siguranta ai cautat despre el cu mai multa pasiune decat mine. Multumesc Dorina de martisoare, au iesit minunate si sunt convinsa ca vor fi apreciate.
RăspundețiȘtergereDa Maria, asa sunt eu o persoana prea pasionala, fac totul din tot sufletul si cu multa daruire si pasiune, dar sunt mandra ca pot fi o astfel de persoana, exemplu zic eu demn de urmat. Asa simt ca traiesc, altfel e totul prea sters....
RăspundețiȘtergere