joi, 17 februarie 2011

Inelusul meu floricica cu pietre de chihlimbar primit de ziua indragostitilor, 14 februarie 2011


Dragii mei unde credeti ca era inelusul meu pe care l-am primit de ziua indragostitilor anul acesta?! sub labuta catelusului pe care l-am adoptat in familia noastra de mutulache, deci acum avem cu unul in plus si bine inteles caci si ultimul catelus e dinamovist caci altfel nu se putea. Deci dragii mei catelusul cu labuta lui a avut grija de inelusul cu pietre de chihlimbar destinat mie pana cand eu am venit acasa sa-l primesc si tare mult mi-a placut inelusul si bucuria a fost si mai mare. E drept ca-mi doresc si un inelus cu pietre portocalii, dar se pare ca sunt rare astfel de modelase, dar cine stie poate o sa primesc unul o data....:)

Dar hai sa va spun mai multe despre CHIHLIMBAR:
CHIHLIMBARUL - O PIATRA A AFECTIUNII
DESCRIERE
: De fapt nu este o piatra ci o rasina fosila divers colorata (mai ales in nuante de galben), provenita din mai multe specii de pini; fosilizata in urma cu 50-60 milioane de ani. Este de natura organica la fel ca perla, coralul si jaisul.
Sinonim: AMBRA
Numele: provine din arabeste "al anbar" insemnand auriu.
ASPECT :Luciu: sticlos, rasinos
Culori: galben ca mierea, transparent sau opac, pur sau cu insertii rosiatice, pana la portocaliu(ceea ce imi doresc eu, un inelus cu o piatra portocalie). Uneori contine bule de aer, cetina de brad, spori de muschi, nuante precum violet, negru, albastru, rosu, verde, sau chiar insecte.
PIATRA RECOMANDATA PENTRU:
* ZODIILE: Taur, Rac, Leu, Fecioara, Sagetator, Capricorn, Varsator, Pesti
* TALISMANUL NOROCOS: al Leului si Sagetatorului

EFECTE ASUPRA PURTATORULUI :ESTE O PIATRA A:
* Norocului
* Frumusetii
* Dragostei adevarate
CHIHLIMBARUL ADUCE, CONFERA, INSPIRA:
* Calm, puritate, echilibru, energie, noroc, dragoste, armonie, sanatate, putere
CHIHLIMBARUL AMPLIFICA, STIMULEAZA, SPRIJINA, FACILITEAZA
* Energia pozitiva, optimismul, bucuria
* Energia spirituala, altruismul
* Logica, simtul umorului, rabdarea, intelepciunea, memoria
* Calitatile artistice,
* Frumusetea interioara si exterioara a
* Castigurile financiare

CHIHLIMBARUL AJUTA LA:
* Atrage succesul si prosperitatea
* Atrage persoane placute, generoase
* Leaga mai bine relatiile de familie si de casatorie, solidifica juramintele matrimoniale
* Emite o energie calda si luminoasa care mareste buna dispozitie a purtatorului
* Gasirea sufletului pereche
* Purifica organismul, mintea si spiritul
* Deschide fluxurile energetice
* Forta magiei creste cu ajutorul unui chihlimbar, deci aveti grija la blestemele sau cuvintele rele pe care le aruncati asupra cuiva, pentru ca forta lor poate fi mai mare decat v-ati putea astepta

CHIHLIMBARUL REDUCE, SCADE, OPRESTE, INHIBA:
* Gandurile negative, greutatile vietii, tristetea, melancolia, confuzia, dorintele de sinucidere
* Tine departe negativitatea sau durerea altora cu care purtatorul intra in contact

Dar haideti sa va spun o poveste adevarata pe care am descoperit-o si eu zilele trecute si anume povestea comunei buzoiene Colti - pamant bogat in pietre semipretioase - chihlimbar.
Aici sunt galerii de chihlimbar de sute de metri in munti, inca din perioada interbelica.
Au fost lasate balta pe vremea comunistilor. Localnicii mai sapa şi azi dupa ambra (chihlimbar), s-o vanda turistilor. Oamenii din Colţi, o comună buzoiană sunt foarte saraci, dar cum sa fii sarac daca pamantul de sub picioarele tale e plin de pietre semipretioase si de urmele unui trecut fabulos?
Sunt atat de multe legende, povesti de viata, locuri care trebuie descrise. Si toate intr-un spatiu restrans, la Colti. O localitate cu vreo 1.300 de oameni, majoritatea batrani. Ce sa mai zici ca nu exista indicatoare, pe soseaua de la Buzau spre Brasov, care sa-ti arate clar pe ce drum s-o iei spre salasul Luanei (Colti).

Doar o tabla ruginita, in orasul Patarlagele, pe care abia poti sa citesti ceva despre colectia de chihlimbar, pana la care mai ai de mers vreo 6 kilometri. Se spune de multe ori ca Romania e minunata, dar n-o cunoastem. Regula se aplica perfect in partea asta de tara. Din centrul comunei mai ai de mers inca 6 kilometri pana in satul Alunis. Acolo e "blocul" chiliilor. Ma refer la cele 29 de "apartamente". Au fost sapate in stanca, unul deasupra celuilalt. Inchipuiti-va un munte din piatra "intepat" in diverse locuri. Bat la "usa" de la parter. Intru. Doua camere, un pat din piatra, ferestre mici, un cos.
Multe dintre inscriptiile din aceste scobituri nu au fost descifrate nici pana in ziua de azi. Tot la baza masivului e si biserica. Se spune despre ea ca ar fi fost facuta de doi ciobani, Vlad şi Simion, in jurul anului 1200. Iar cei doi ar fi fost chiar din Miorita. Ei au ajuns acolo si au visat intr-o noapte ca in muntele acela ar fi icoana Maicii Domnului. Si au sapat, au tot sapat.
Nu se stie daca au gasit vreodata ceea ce cautau. In fata cavitatii a fost ridicata mult mai tarziu o prelungire din lemn a lăcaşului de cult.

"Fata cazuta din cer" Coltenii stiu ca pe locul in care si-au ridicat ei casele a fost cu mii de ani in urma Tara Luanei. "Se zice ca Luana era o fata foarte frumoasa, care a cazut din cer si s-a indragostit de un om din aceste locuri. Tot ea i-a invatat pe localnici sa-si sape chiliile de pe Culmea Martiriei, sa se ascunda acolo in vremuri grele, dar si medicina ori scrisul", aflam de la custodele Muzeului Chihlimbarului din Colti, Viorica Nica.

Dar mai e si alta legenda. Batranii mai stiu si azi de berbecul cu lana de aur. Se spune ca argonautii l-ar fi cautat in Tara Colhideei. Curios e ca povestea asta face parte din mitologia greaca, dar, in vremuri indepartate, zona chihlimbarului de Buzau s-ar fi numit Colhi, de unde a venit povestea Colhideei.

Exista o traditie care s-a pierdut in negura vremurilor. Se spune ca stramosii coltenilor purtau la gat o bucata mica de ambra, sa le aduca noroc. La nunta sau la botez, localnicii ofereau copilului ori mirilor, dupa caz, o farama din bogatia pamantului. Dar lucrurile sunt si mai serioase.

Pipa de chihlimbar a lui Stalin
Un batran buzoian povesteste ca din munca lui s-a lafait Stalin. Iata povestea lui Gheorghe Cristian, om la 82 de ani. S-a intamplat in 1951. Activistii aflasera ca barbatul avea o piatra rara de ambra, de 200 de grame. "Au venit si au luat-o cand nu eram eu acasa. Era de culoare galben-roşu. Au dus-o la intreprindere, au facut din ea o pipa, iar apoi i-au trimis-o lui Stalin". "Mai intai a fost un inginer roman, Dumitru Grigorescu. El a concesionat terenul, a sapat aici mai multe galerii, de la 1924 pana la 1932. S-a exploatat chihlimbarul, care la vremea aceea era echivalentul aurului. Apoi au venit olandezi, nemti. Pe urma au venit comunistii, au facut întreprinderea <> , unde prelucrau ambra. Asta s-a facut pana în 1968, cand minele s-au inchis. Toti au luat de aici cat au putut. De noi nu le-a pasat. Noi nu ne-am ales cu nimic", incheie omul povestea chihlimbarului de la Colti.

Ambra de Colti, unica in lume
A fost dovedit stiintific, inca din 1902, prin lucrarea de doctorat a savantului Gheorghe Munteanu Murgoci, ca ambra sau rumanitul de la Colti, unic in lume prin culoarea sa neagra, este chihlimbar, nu tamaie, aaa cum au crezut multa vreme taranii din partea asta de tara.
Dintre cele 162 de nuante de ambra cunoscute in lume, piatra de culoare negru-verde este cea mai valoroasa. Un gram de chihlimbar romanesc neprelucrat ajunge azi la 80.000 de lei vechi, in timp ce o bucata şlefuita aproape ca isi dubleaza valoarea. Fostii mineri colteni au murit de mult, asa cum s-au stins si rostarii sau slefuitorii de chihlimbar. Localnicii mai cauta si azi ambra. Dupa ploaie, piatra se spala, iar rumanitul e vazut de ochii ageri ai celor care stiu cum sa descifreze tainele pamantului. Vedem in multe locuri "muscatura" tarnacopului. Zacamantul de chihlimbar se gaseste chiar si la suprafata pamantului. Asa ca batranii din zona, cu pensii mici, de agricultori, incearca sa-si mai rotunjeasca veniturile.


Drumuri rele
O zona atat de bogata a intrat in civilizatie foarte tarziu. Abia in anul 1975 s-a dat in folosinta soseaua de la Patarlagele pana la Colti. Drumul e acum vai de mama lui, acoperit pe o portiune mare de noroi, semn ca dealurile din apropiere continua sa alunece. Ca sa nu mai vorbim de gropile din asfalt! Pana cand s-a facut soseaua, taranii mergeau pe o poteca. Plus ca operatiunea de electrificare a intregii localitati s-a incheiat abia in 1973. Autoritatile comuniste si-au dat seama foarte tarziu de potentialul turistic al locului, astfel ca tocmai in 1980 a fost inaugurat Muzeul Chihlimbarului.


Deci dragii mei tara noastra are multe bogatii, pruntre care si pietre semipretioase dar degeaba daca nu stim sa pastram ce avem frumos sau nu stim sa le scoatem in evidenta, mare pacat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu