luni, 28 februarie 2011

Multe martisoare si unul ptr tine Maria de 1 martie, prima zi de primavara

Maria acestea sunt martisoarele tale anul acesta de 1 martie, sper sa-ti placa toate chiar daca nu sunt la fel de reusite, eu m-am straduit sa modelez aceste bijuterii de suflet, cum imi place mie sa le spun....
De acest martisor - pandativ- cu semnul meandrului (semnul tau favorit) sunt tare mandra de el, parerea mea ca e foarte reusit, ce zici?! abia astept sa ti-l dau la vara sa ti-l pastrezi in cutiuta ta de bijuterii, am observat ca porti cu mare drag bijuteriile facute de mine si primite de la mine in dar.
Acesta e un pic mai simplut, dar si acesta imi place cum a iesit. E tot al tau....
Acest set portocaliu, e cadoul Ginei de ziua ei, sper sa ii placa si sa-l poarte cu mare drag.
Si un alt set yin si yang cu un alt model la cercelusi de data aceasta.
Si inca cateva seturi de martisoare....
Si un alt set rosu, e la mare cautare aceasta culoare.
Si alte martisoare.

Zilele astea am gasit pe net niste legende si niste povestioare chiar interesante.
Am sa le postez si eu aici pe blog-ul meu, unele poate ca le stiti deja, altele poate ca nu va intereseaza, dar mie mi s-au parut utile si foarte interesante.
Asadar hai sa va mai spun cateva ganduri si idei ce-mi vin acum in capsor:
"S-a dus si luna februarie...mai intoarcem o fila din calendar...
si a venit primavara! Asta pentru ca romanii sarbatoresc venirea primaverii intr-un mod unic, la inceputul lunii martie. Dupa vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an si se celebra sarbatoarea "Matronalia" la care se desfasurau serbarile lui Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii.
An de an de 1 Martie ne recapatam speranta, optimismul, credinta in mai bine si sporul in toate. Martie este momentul in care oamenii incep sa caute primul ghiocel, ca semn al venirii primaverii cu adevarat. Acum frigul incepe sa se impleteasca cu razele soarelui, intunericul cu lumina si dupa o iarna grea cu omat mare invinge viata, primavara, soarele. Acest triumf al reinvierii si regenerarii este invocat prin Martisorul pe care-l daruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim sa le aduca fericire si noroc. Probabil toti stiu ca de 1 Martie daruim martisoare sau primim mici simboluri ale primaverii, martisoarele, dar probabil putini dintre noi cunosc povestea martisorului ori s-au intrebat ce simbolizeaza si de unde a pornit obiceiul ,,purtatul martisorului"...

Semnificatia martisorului a ramas aceeasi de-a lungul timpului: este un simbol al primaverii,al revenirii la viata. El ne aduce optimism si credinta. Forma acestuia s-a schimbat in timp. La inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda. Mai tarziu aparea sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu insirate pe o ata. Acum margelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul.Ei bine...iata povestea martisorului...

"Primavara este o reflexie a gradinii sufletului nostru iar martisorul este cea mai de pret floare rasarita intr-insa..." - asta e parerea mea, cel putin eu ma bucur tare mult la primirea unui martisor indifernet de la cine ar fi, e un prilej de bucurie ptr mine.

Un fir rosu, altul alb. Impletite, aduc bucurie. Se prind la reverul hainei, cu un zimbet, an de an, de 1 Martie. Se poarta citeva zile sau pina da vremea calda - nu mai conteaza. Important este ca, indiferent de vremuri ori de lipsuri, romanii gasesc, la fiecare inceput de primavara, timp sa se aplece asupra tarabelor cu martisoare, sa le priveasca, sa le aleaga si sa le daruiasca celor dragi. Este o traditie care a reusit sa se pastreze si chiar sa se dezvolte.

Martisorul este un obicei specific romanesc, dar, se pare, cu radacini ce ajung pana la Imperiul Roman.
Martisorul este un mic obiect de podoaba legat de un fir impletit - rosu cu alb - care se ofera in dar, ca semn al sosirii primaverii, mai ales femeilor si fetelor, in ziua de 1 Martie.
“Martisor” este denumirea populara a lunii martie.
Iar “Martisor” mai este si numele unei strazi din Bucuresti, pe care se afla casa in care a locuit, scris si in gradina careia este inmormantat marele poet Tudor Arghezi. Lucruri pe care, probabil, multi dintre voi le stiau deja... Dar, oare, de unde vine numele de “martisor”? Cine a inventat cuvantul si ce semnifica la vremea aceea? De ce se poarta martisorul?

Povestea martisorului incepe acum mai bine de 2000 de ani, pe vremea dacilor si a romanilor. Traditia spune ca stramosii nostri purtau monede gaurite, atarnate de un fir impletit - colorat in alb si negru. Banutii erau de aur, argint sau metal obisnuit, indicand cat de bogata sau de saraca era persoana care ii purta. Albul insemna revenirea la viata a naturii si caldura verii, in timp ce negrul semnifica frigul iernii. Aceste martisoare erau purtate la incheietura mainii sau prinse in piept cu un ac, iar fetele credeau despre ele ca le vor aduce noroc, frumusete si le vor feri de razele arzatoare ale soarelui verii. Cand copacii infloreau, femeile agatau firul de o ramura, iar cu moneda respectiva cumparau cas, pentru ca tot restul anului pielea lor sa fie alba si moale. In timp, rolul de talisman sau obiect purtator de noroc al martisorului s-a transformat in simbol al iubirii. In acelasi timp, si firul negru a devenit rosu.

Intorcandu-ne si mai mult in timp, amintim ca sapaturile arheologice au scos la iveala martisoare cu o vechime de peste 8000 de ani! Sub forma unor pietricele de rau, vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie era data de foc, sange si soare - insemnand nasterea si viata, adica femeia. Iar albul era limpezimea apelor, culoarea norilor, zapada rece si pura - semnificand intelepciunea barbatului. Impletirea snurului arata legatura inseparabila dintre cele doua elemente ale vietii.

Traditia banutului este legata, de asemenea, de legenda Babei Dochia (babele se sarbatoresc intre 1 si 9 martie), pastorita cu cele sapte cojoace, transformata intr-o stanca. Se spune ca Dochia a gasit intr-o zi o moneda, a gaurit-o, a legat-o de un snur din fire de lana - albe si negre - impletite, purtand-o la gat in semn de noroc.

Despre martisor exista, insa, multe alte povesti si legende. Una dintre ele vorbeste chiar despre fabricarea martisorului, activitate care este “la moda” in zilele noastre, in apropierea zilei de 1 Martie. “A fost odata un om sarac, care confectiona tot felul de lucruri pentru papusi: fundite, snurulete si hainute. Apoi le vindea in piata. Intr-o zi, vazand ca i s-au terminat materialele, omul a cautat prin casa saracacioasa, si tot ce a mai gasit au fost doua suluri de ata alba si rosie. Nestiind ce sa faca din ele, le rupse si le impleti... Era foarte mandru de ceea ce crease. Apoi, facu un mic tablou, de care prinse snuruletul. Si s-a gandit: «Cum sa denumesc acest obiect? A, gata, stiu! O sa-i spun Martisor, deoarece suntem in luna lui martie si chiar in prima zi. Aceste martisoare vor fi daruite de catre barbati femeilor, drept cadou!». Si asa s-a dus vestea despre omul sarac, cel care a inventat acest simbol al primaverii.”

Dar, dintre toate legendele, poate cea mai interesanta si mai frumoasa este povestea baiatului cel voinic care s-a luptat cu zmeul, legenda care s-a nascut din basmele romanesti si isi are originea tot in timpul stramosilor nostri - dacii si romanii.

“Odata, Soarele cobori pe pamant, sub forma de o fata frumoasa. Un zmeu a pandit-o si a rapit-o dintre oameni, inchizand-o intr-o temnita... Lumea se intristase. Pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau. Nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe zmeu. Dar, intr-o zi, un tanar voinic s-a hotarat sa plece sa salveze Soarele - fata frumoasa. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si a inceput lupta. Si s-au batut zile intregi, pana cand zmeul a fost invins. Slabit de puteri si ranit, baiatul cel viteaz a eliberat Soarele - fata frumoasa. Acesta s-a ridicat pe cer, inveselind si bucurand lumea. A reinviat natura, oamenii erau fericiti, dar tanarul n-a apucat sa vada primavara. Sangele cald i s-a scurs din rani pe zapada. Si, in locul in care zapada se topea, apareau flori albe: ghiocei, vestitorii primaverii...

De atunci, tinerii impletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei ii ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul inseamna dragoste pentru tot ceea ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului. Iar albul simbolizeaza puritatea si gingasia ghiocelului, prima floare a primaverii”.

Ca sa respectam traditia si toate legendele, martisorul trebuie legat la rasaritul soarelui, in prima zi a lunii martie. Se poarta de la 1 Martie pana cand se arata primele semne ale primaverii, adica pana cand se aude cucul cantand, pana cand infloresc ciresii sau trandafirii, pana la venirea berzelor si a randunelelor. Si atunci, martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc.

Dincolo de obiceiuri, insa, martisorul ramane un simbol al bucuriei de a trai, al dragostei de viata, un semn prin care noi, oamenii, salutam venirea primaverii. Martisorul este si va fi intotdeauna simbolul soarelui si al puritatii sufletesti.

Superstitii legate de martisor:
O alta superstitie este legata de "babe". De pe 1 pina pe 9 martie, se alege o zi din acest interval, o "baba" adica. Cum va fi vremea in acea zi, asa ii va merge tot anul celui care si-a ales-o.

Nu se poate stii exact daca obiceiul martisorului a influntat legenda Babei Dochia sau invers, cert este ca nu pot fi rupte una de cealalta. Pe firul legendei...Baba Dochia este asemanata cu o socra rea care isi supune nora la grele incercari....apoi au aparut legendelor babelor din munti...Babele de pe platoul Bucegilor sunt stanci de poveste de exemplu...ele au forme bizare, inchipuind o forma omeneasca incovoiata si sunt inconjurate de stanci mai mici.

La patinoar, 27 februarie 2011

Cu elenita la patinoar.




Dragii mei iata ca a trecut si luna februarie - luna in dragostitilor...de la Sfantul Valentin pana la Dragobete....ah luna indragostitilor...a dragostei...dragostea, ah dragostea! au scris poetii de ea, au cantat-o trubadurii si au analizat-o filosofii. Te loveste din senin, te ameteste, te face sa nu mai stii nici cum te cheama ....n-o poti prinde...n-o poti inlatura si nici nu o poti cumpara....Dragostea poate muta muntii din loc.... asa caci a trecut si luna indragostitilor...acum in momentul acesta care va scriu deja numaratoarea inversa a inceput....pana se da startul la primavara. Ne-am saturat de frig si umezeala si nu mai visam decat la martisoare, ghiocei si alte cadouri de martie. Dar despre luna martie si martisoare o sa va scriu un articol separat....deja de martisoare v-am povestit caci am modelat toata luna februarie la ele din lut polimeric....

luni, 21 februarie 2011

Setul "yin si yang"

Acest set l-am modelat la cererea unei prietene si-a dorit mult si i-am indeplinit dorinta, sper sa fie incantat de el cand o sa-l vada in realitate.


Yin si Yang sunt doua concepte religioase care isi au originea in filozofia si metafizica chineza. Aceste concepte reprezinta fortele primordiale si complementare ce compun universul si toate componentele acestuia.

Yin se traduce literal prin "loc intunecos, panta (deal) nordica, mal (rau) sudic; noros, sumbru") este elementul intunecat; el este trist, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim si corespunde noptii.

Yang se traduce prin "loc insorit, panta (deal) sudic, mal (rau) nordic; stralucire solara") este elementul luminos; este fericit, plin de vitalitate, activ, stralucitor, masculin si corespunde zilei. Yin este adeseori simbolizat de apa si de pamant, in timp ce Yang este simbolizat de foc si vant.

Descriere a modului de functionare a principiilor yin si yang:
"Atata vreme cat vom persista in a separa yin si yang nu putem spera sa-i atingem... daca cineva vrea sa ajunga undeva cu bicicleta nu va putea sa impinga ambele pedale concomitent caci va ramane pe loc. Pentru a avansa trebuie sa impinga o pedala si sa o elibereze pe cealalta, simultan. Miscarea completa consta in impinge/elibereaza. Impingerea este urmarea eliberarii si fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte".

Intr-adevar, cuplul yin-yang poate fi reprezentat sub forma unor forte sau tendinte complementare care constituie infrastructura dinamica a universului. Astfel, filozofia yin-yang poate fi explicata adecvata a schimbarilor in univers (atat pe plan uman, cat si pe cel al fenomenelor naturii).

In basmele occidentale, inevitabil binele distruge raul. Insa in orient, idea fundamentala este de a armoniza cele doua forte, reprezentate de Yin si Yang. Astfel, cand una dintre cele 2 forte incearca sa se extinda(sa o inghita pe cealalta), automat apare in interiorul ei, in forma absoluta si perfecta(cercul), forta opusa. Pentru a elimina total una dintre cele 2 forte, trebuie distruse amandoua.
Mult mai tarziu, yin si yang au ajuns sa reprezinte cele doua aspecte primare ale fortei qi. Yin a fost descris ca fiind principiul feminin al naturii, vazut astfel ca pasiv si slab. Yang a fost clasificat drept principiul masculin al naturii si privit ca activ si puternic.

Yin - este reprezentat prin materia stabila care este pamantul. Yin se contracta si se condenseaza. Reprezinta principiul pasiv din natura exprimat prin intuneric, raceala si umezeala. La nivel uman simbolizeaza feminitatea si inertia. Alte trasaturi Yin: negru, iarna, frig, nord, noapte, luna, liniste, interiorizare, apa, imaginatie, intuitie, creativitate, spate, inactivitate, liniste, odihna, tristete, slabiciune, albastru, verde.

Yang - este exprimarea fortei ceresti. Yang are calitatea de a se expansiona. El reprezinta principiul activ in natura exprimat prin lumina, caldura si uscaciune. La nivel uman, yang reprezinta masculinitatea si partea pozitiva a emotiilor.

Precum cele doua fete ale unei monezi, Yin si Yang nu pot fi separate. Simbolul ne mai arata ca nimic nu este in intregime Yin sau Yang. In fiecare lucru exista si opusul sau, care la inceput apare doar ca un punct, un potential al actiunii sau starii si care creste in timp.

YIN si YANG
Filozofii Chinei antice au sustinut ideea ca "omul este o parte a naturii" si ca legile care asigura functionarea Universului sunt aceleasi ca si cele care conduc societatea omeneasca. Ideea ca "omul si natura constituie un tot" se regaseste in Wushu sub diverse forme.
lata toata teoria; ea nu pare prea complicata.

De exemplu: daca in cursul unei lupte puteti sa va feriti de emotii (care absorb o mare cantitate de energie Yang), veti reusi sa dominati adversarul. Omul Yang este plin de forta si curaj; cel preponderent Yin este timid, sters, fara forta. Principala problema este ca, de exemplu, motivarea si crearea starii Yang sunt legate atat de o tensiune fizica (Yang), cat si de un efort mental (Yin). Scopul acestui exemplu este de a arata ca boxul Taiji foloseste ambele forte atat in cursul procesului de formare a elevului cat si in lupta. Energia Yang se dezvolta antrenand acele parti ale corpului prin care circula ea de obicei, adica picioarele si bratele. Energia Yin se dezvolta prin antrenamentul capacitatii spirituale de a infrunta greutatile, pericolul, chiar moartea, si de a controla Qi-ul - energia interna. Intelegerea mecanismului de actiune a celor doua forte antagoniste este esentiala pentru obtinerea puterii si a intelepciunii.

Deci v-am spus si istoria semnului Yin si Yang, interesanta, nu?!

Uitati si ultimele modelase de fimo finalizate

Acestea sunt alte "martisoare fimo" pe care le-am pregatit ptr cateva prietene.
Setul acesta roz cu bleo l-am lucrat ptr nepotica unei prietene.
Si cele 2 seturi modelate ptr o prietena.
Acestia sunt cercelusii modelati ptr o prietena.
Si setul meu porto, sunt tare incantata de el si il port cu mare drag cand ma imbrac cu ploverasul meu portocaliu si in combinatie cu o fustita si cizmulite maro.




vineri, 18 februarie 2011

Ultimele modelase, 18 februarie 2011

Astea sunt doar o parte din semnul yin si yang. Vedem ce iese dupa ce modelez si partea a 2-a a semnului.
Acesta este setul meu fimo portocaliu, e culoarea mea preferata pe care o achizitionez in ultima vreme atat la hainute cat si la bijuterii.
Si a 2-a pereche de cercelusi facuti din fimo, e un model pe care l-am creat special ptr o persoana draga mie.

Acest set mov cu roz e bestial, combiantia a fost ideea unei prietene.

joi, 17 februarie 2011

Inelusul meu floricica cu pietre de chihlimbar primit de ziua indragostitilor, 14 februarie 2011


Dragii mei unde credeti ca era inelusul meu pe care l-am primit de ziua indragostitilor anul acesta?! sub labuta catelusului pe care l-am adoptat in familia noastra de mutulache, deci acum avem cu unul in plus si bine inteles caci si ultimul catelus e dinamovist caci altfel nu se putea. Deci dragii mei catelusul cu labuta lui a avut grija de inelusul cu pietre de chihlimbar destinat mie pana cand eu am venit acasa sa-l primesc si tare mult mi-a placut inelusul si bucuria a fost si mai mare. E drept ca-mi doresc si un inelus cu pietre portocalii, dar se pare ca sunt rare astfel de modelase, dar cine stie poate o sa primesc unul o data....:)

Dar hai sa va spun mai multe despre CHIHLIMBAR:
CHIHLIMBARUL - O PIATRA A AFECTIUNII
DESCRIERE
: De fapt nu este o piatra ci o rasina fosila divers colorata (mai ales in nuante de galben), provenita din mai multe specii de pini; fosilizata in urma cu 50-60 milioane de ani. Este de natura organica la fel ca perla, coralul si jaisul.
Sinonim: AMBRA
Numele: provine din arabeste "al anbar" insemnand auriu.
ASPECT :Luciu: sticlos, rasinos
Culori: galben ca mierea, transparent sau opac, pur sau cu insertii rosiatice, pana la portocaliu(ceea ce imi doresc eu, un inelus cu o piatra portocalie). Uneori contine bule de aer, cetina de brad, spori de muschi, nuante precum violet, negru, albastru, rosu, verde, sau chiar insecte.
PIATRA RECOMANDATA PENTRU:
* ZODIILE: Taur, Rac, Leu, Fecioara, Sagetator, Capricorn, Varsator, Pesti
* TALISMANUL NOROCOS: al Leului si Sagetatorului

EFECTE ASUPRA PURTATORULUI :ESTE O PIATRA A:
* Norocului
* Frumusetii
* Dragostei adevarate
CHIHLIMBARUL ADUCE, CONFERA, INSPIRA:
* Calm, puritate, echilibru, energie, noroc, dragoste, armonie, sanatate, putere
CHIHLIMBARUL AMPLIFICA, STIMULEAZA, SPRIJINA, FACILITEAZA
* Energia pozitiva, optimismul, bucuria
* Energia spirituala, altruismul
* Logica, simtul umorului, rabdarea, intelepciunea, memoria
* Calitatile artistice,
* Frumusetea interioara si exterioara a
* Castigurile financiare

CHIHLIMBARUL AJUTA LA:
* Atrage succesul si prosperitatea
* Atrage persoane placute, generoase
* Leaga mai bine relatiile de familie si de casatorie, solidifica juramintele matrimoniale
* Emite o energie calda si luminoasa care mareste buna dispozitie a purtatorului
* Gasirea sufletului pereche
* Purifica organismul, mintea si spiritul
* Deschide fluxurile energetice
* Forta magiei creste cu ajutorul unui chihlimbar, deci aveti grija la blestemele sau cuvintele rele pe care le aruncati asupra cuiva, pentru ca forta lor poate fi mai mare decat v-ati putea astepta

CHIHLIMBARUL REDUCE, SCADE, OPRESTE, INHIBA:
* Gandurile negative, greutatile vietii, tristetea, melancolia, confuzia, dorintele de sinucidere
* Tine departe negativitatea sau durerea altora cu care purtatorul intra in contact

Dar haideti sa va spun o poveste adevarata pe care am descoperit-o si eu zilele trecute si anume povestea comunei buzoiene Colti - pamant bogat in pietre semipretioase - chihlimbar.
Aici sunt galerii de chihlimbar de sute de metri in munti, inca din perioada interbelica.
Au fost lasate balta pe vremea comunistilor. Localnicii mai sapa şi azi dupa ambra (chihlimbar), s-o vanda turistilor. Oamenii din Colţi, o comună buzoiană sunt foarte saraci, dar cum sa fii sarac daca pamantul de sub picioarele tale e plin de pietre semipretioase si de urmele unui trecut fabulos?
Sunt atat de multe legende, povesti de viata, locuri care trebuie descrise. Si toate intr-un spatiu restrans, la Colti. O localitate cu vreo 1.300 de oameni, majoritatea batrani. Ce sa mai zici ca nu exista indicatoare, pe soseaua de la Buzau spre Brasov, care sa-ti arate clar pe ce drum s-o iei spre salasul Luanei (Colti).

Doar o tabla ruginita, in orasul Patarlagele, pe care abia poti sa citesti ceva despre colectia de chihlimbar, pana la care mai ai de mers vreo 6 kilometri. Se spune de multe ori ca Romania e minunata, dar n-o cunoastem. Regula se aplica perfect in partea asta de tara. Din centrul comunei mai ai de mers inca 6 kilometri pana in satul Alunis. Acolo e "blocul" chiliilor. Ma refer la cele 29 de "apartamente". Au fost sapate in stanca, unul deasupra celuilalt. Inchipuiti-va un munte din piatra "intepat" in diverse locuri. Bat la "usa" de la parter. Intru. Doua camere, un pat din piatra, ferestre mici, un cos.
Multe dintre inscriptiile din aceste scobituri nu au fost descifrate nici pana in ziua de azi. Tot la baza masivului e si biserica. Se spune despre ea ca ar fi fost facuta de doi ciobani, Vlad şi Simion, in jurul anului 1200. Iar cei doi ar fi fost chiar din Miorita. Ei au ajuns acolo si au visat intr-o noapte ca in muntele acela ar fi icoana Maicii Domnului. Si au sapat, au tot sapat.
Nu se stie daca au gasit vreodata ceea ce cautau. In fata cavitatii a fost ridicata mult mai tarziu o prelungire din lemn a lăcaşului de cult.

"Fata cazuta din cer" Coltenii stiu ca pe locul in care si-au ridicat ei casele a fost cu mii de ani in urma Tara Luanei. "Se zice ca Luana era o fata foarte frumoasa, care a cazut din cer si s-a indragostit de un om din aceste locuri. Tot ea i-a invatat pe localnici sa-si sape chiliile de pe Culmea Martiriei, sa se ascunda acolo in vremuri grele, dar si medicina ori scrisul", aflam de la custodele Muzeului Chihlimbarului din Colti, Viorica Nica.

Dar mai e si alta legenda. Batranii mai stiu si azi de berbecul cu lana de aur. Se spune ca argonautii l-ar fi cautat in Tara Colhideei. Curios e ca povestea asta face parte din mitologia greaca, dar, in vremuri indepartate, zona chihlimbarului de Buzau s-ar fi numit Colhi, de unde a venit povestea Colhideei.

Exista o traditie care s-a pierdut in negura vremurilor. Se spune ca stramosii coltenilor purtau la gat o bucata mica de ambra, sa le aduca noroc. La nunta sau la botez, localnicii ofereau copilului ori mirilor, dupa caz, o farama din bogatia pamantului. Dar lucrurile sunt si mai serioase.

Pipa de chihlimbar a lui Stalin
Un batran buzoian povesteste ca din munca lui s-a lafait Stalin. Iata povestea lui Gheorghe Cristian, om la 82 de ani. S-a intamplat in 1951. Activistii aflasera ca barbatul avea o piatra rara de ambra, de 200 de grame. "Au venit si au luat-o cand nu eram eu acasa. Era de culoare galben-roşu. Au dus-o la intreprindere, au facut din ea o pipa, iar apoi i-au trimis-o lui Stalin". "Mai intai a fost un inginer roman, Dumitru Grigorescu. El a concesionat terenul, a sapat aici mai multe galerii, de la 1924 pana la 1932. S-a exploatat chihlimbarul, care la vremea aceea era echivalentul aurului. Apoi au venit olandezi, nemti. Pe urma au venit comunistii, au facut întreprinderea <> , unde prelucrau ambra. Asta s-a facut pana în 1968, cand minele s-au inchis. Toti au luat de aici cat au putut. De noi nu le-a pasat. Noi nu ne-am ales cu nimic", incheie omul povestea chihlimbarului de la Colti.

Ambra de Colti, unica in lume
A fost dovedit stiintific, inca din 1902, prin lucrarea de doctorat a savantului Gheorghe Munteanu Murgoci, ca ambra sau rumanitul de la Colti, unic in lume prin culoarea sa neagra, este chihlimbar, nu tamaie, aaa cum au crezut multa vreme taranii din partea asta de tara.
Dintre cele 162 de nuante de ambra cunoscute in lume, piatra de culoare negru-verde este cea mai valoroasa. Un gram de chihlimbar romanesc neprelucrat ajunge azi la 80.000 de lei vechi, in timp ce o bucata şlefuita aproape ca isi dubleaza valoarea. Fostii mineri colteni au murit de mult, asa cum s-au stins si rostarii sau slefuitorii de chihlimbar. Localnicii mai cauta si azi ambra. Dupa ploaie, piatra se spala, iar rumanitul e vazut de ochii ageri ai celor care stiu cum sa descifreze tainele pamantului. Vedem in multe locuri "muscatura" tarnacopului. Zacamantul de chihlimbar se gaseste chiar si la suprafata pamantului. Asa ca batranii din zona, cu pensii mici, de agricultori, incearca sa-si mai rotunjeasca veniturile.


Drumuri rele
O zona atat de bogata a intrat in civilizatie foarte tarziu. Abia in anul 1975 s-a dat in folosinta soseaua de la Patarlagele pana la Colti. Drumul e acum vai de mama lui, acoperit pe o portiune mare de noroi, semn ca dealurile din apropiere continua sa alunece. Ca sa nu mai vorbim de gropile din asfalt! Pana cand s-a facut soseaua, taranii mergeau pe o poteca. Plus ca operatiunea de electrificare a intregii localitati s-a incheiat abia in 1973. Autoritatile comuniste si-au dat seama foarte tarziu de potentialul turistic al locului, astfel ca tocmai in 1980 a fost inaugurat Muzeul Chihlimbarului.


Deci dragii mei tara noastra are multe bogatii, pruntre care si pietre semipretioase dar degeaba daca nu stim sa pastram ce avem frumos sau nu stim sa le scoatem in evidenta, mare pacat.

marți, 15 februarie 2011

Martisoarele ptr cei dragi ...


Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii.
In aceasta zi de 1 MARTIE se ofera persoanelor de sex feminin apropiate marisoare, ca mici semne de multumire. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb - rosu semnifica iarna si albul primavara – la care se adauga alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima. Acest simbol este purtat la vedere o saptamana sau doua.

Cum a aparut acest obicei?
Descoperirile arheoloice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie.
Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata.
Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna.
Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.

Legenda babei Dochia
Acum mai multi ani o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada.
Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare, pe atat devenea haina mai neagra! Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor si a intrebat-o de ce plange. Ea i-a povestit ce i se intamplat.
Atunci Martisor i-a spus ca poseda o putere magica si i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Ea nu ar fi crezut ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina. Deodata a vazut floarea din parul fetei. "De unde o ai?" o intreba batrana, "este inca iarna".
Batrana crezu ca primavara a revenit si pleca cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le puta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Cand a ajuns in varf i s-a aratat Martisor: "Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala" a grait el, "tu, cea care ti-ai obligar fiica sa spele iarna hainele la rau." Apoi a disparut. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre.
De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara.

In zilele noastre, martisorul este un simbol al primaverii care va sa vina, iar realizarea lui a devenit o adevarata opera de arta. Oamenii ofera cu multa placere de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru doamne si domnisoare.

Asa ca daca tot am pomenit de OPERELE DE ARTA uitati CREATIILE DE SUFLET pe care le fac cu manutele mele.
Maria, gata martisoarele. Sper sa-ti placa ideea cu bileteul, am zis ca daca tot ai tu semnul tau preferat de ce sa nu incercam sa personalizam si martioarele. Sa nu-i spui lui Romell ca o sa zica ca sunt mai obsedata decat tine de acest semn, " semnul MARIEI". Dar ce sa zic semnul prin ce reperezinta el e super, infinitul si unirea....da...e o ideea geniala....trebuie sa credem si sa speram ca la infinit se va unii ceva pana la urma...o chestie frumoasda sper sa iasa...

Dar hai sa va spun cate ceva si despre semnul MEANDR-ului daca tot am pomenit de el si daca tot l-am folosit la designul martisoarelor ptr rudele Mariei.
Deci meandrul este un semn grecesc
Meandrul, cum au observat arheologii ucraineni, care au descoperit asezarea paleolitica de la Mezin, poate fi usor citit sub aspect geometric si matematic ca un sir de semne V.
Meandrul este pasul logic care uneste zig-zagul cu limitele actiunilor umane. Orice curgere este potolita de meandre. Felul cum a fost construit de Homo Geometricus demonstreaza ca meandrul este polul opus al spiralei ca model al actiunilor nesabuite ale omului.
Noi credem ca el reprezinta limita construirilor omenesti. Dincolo de meandru se intinde campul labirintic al mortii sigure, al mrejelor din care nu este scapare, al inghetului vesnic.Transformarea unui meandru in labirint a fost pictata pe destule lucrari ale omului neolitic. Orice construit are umbaă. Orice umbra schimba regimul de temperaturi. La umbra marilor poduri sau buildinguri din New York multe lucrări frumoase ale Naturii nu mai pot avea loc.
Meandrul de figurina de la Mezin ne demonstreaza cat de vechi sunt cunostintele omenesti despre limite, despre incalcelile “bazice” in care ne baga acumularea (si producerea) iluziilor, despre necesitatea echilibrarii proiectelor omenesti cu masurile de fiintare ale naturii si ale Cosmosului. Fara jena repetam vârsta magnificăaa acestei figurine: 18.000 ani BC. Localitatea unde a fost gasita: Mezin, pe raul Desna, in Ucraina, Europa.
Deci v-am spus si povestea "semnului Mariei" :), deci a-ti gihicit e vorba de meandru.....

luni, 14 februarie 2011

Ghioceii mei dragi

Oare e semn ca vine primavara?! Inca suntem la jumatea lunii februarie, cred ca primavara e inca departe de a venii inca in orasul de la poalele Tampei.

Cand vedem prima oara capetele mici si albe ale ghioceilor iesind din zapada, stim ca este un semn ca iarna e pe sfarsit. Aceste flori cu aspect atat de fragil sunt de fapt foarte rezistente, si cu cat este mai rece vremea, cu atat dureaza mai mult, unele inflorind chiar in februarie - martie.
Zilele trecute am observat caci in gradinuta mea deja au aparut 3 ghiocei de sub zapada timizi se chinuie sa-si scoata capusorul lor verde.

Zilele trecute mi-am cumparst un buchetel de ghiocei si parca niciodata pana acum nu mi s-au parut mai frumosi, mai gingasi si invingatori. Au invins inca odata gerul si zapada si si-au scos capsorul afara ca sa ne zambeasca. Cum de se intampla astfel de minuni? De ce niste floricele asa de mici si firave sunt,totusi, atat de puternice? Care dintre povestile de mai jos sa fie povestea nasterii ghiocelului?

O legenda despre originea ghiocelului spune ca dupa ce a fost alungata din rai, Eva statea si plangea. Un inger a venit sa o consoleze. De la alungare, nu mai inflorise nici o floare , dar zapada cadea fara incetare. Si cum ii vorbea ingerul Evei, acesta a prins un fulg de zapada, a suflat peste el si astfel a aparut primul ghiocel pe pamant. Floarea a inflorit si s-a nascut speranta. In Germania exista alta legenda a ghiocelului. Cand Dumnezeu a facut toate lucrurile pe pamant, el a rugat zapada sa mearga la flori si sa ia putina culoare de la ele. Una dupa alta, florile au refuzat. Atunci, foarte suparata, zapada a rugat un ghiocel sa-i dea putin din culoarea sa,i ar ghiocelul a acceptat. Ca recompensa, zapada il lasa sa infloreasca primul.

Ghiocelul simbolizeaza speranta si puritatea in limbajul florilor.

Descriere
Firavi si delicati, cu flori albe, ghioceii sunt primii care apar pe piata fiind vestitorii primaverii. Tijele lor de un verde crud, subtiri si sensibile sustin florile in forma de clopotei, ca doua aripi deschise. Desi gingasi, acestia nu rezista prea mult durata lor de viata fiind de aproximativ trei zile.

Simbolistica
Ghioceii sunt cei ce prevestesc primavara fiind simbolul sperantei si bucuriei. Ei sunt asociati rezistentei si curajului deoarece indura asprimea iernii si prevestesc vremea buna ce v-a urma sa vina. Crestinismul asociaza aceasta floare cu smerenia si umilinta fiind un exemplu demn de urmat. Englezii considera ghioceii florile inocentei si cea ce comemoreaza amintirea copiilor morti.

Bijuteriile de fimo modelate de manutele mele si cutiutele de cadou cu piese origamii facute tot de manutele mele, 14 februarie 2011

Acestea sunt martisoarele care le-am modelat ptr prietena mea din State, Maria, ptr rudele ei de acasa. Sper sa le placa fiecarei persoane si sa poarte cu drag acest martisor modelat de manutele mele.
Setul meu fimo de nuanta bleo, il indragesc mult de tot cum a iesit.
Acest set de cercelusi si pandativ cu galben i l-am daruiti unei prietene dragi mie si i-a placut mult de tot. A fost incantata ca modelez astfel de biju-uri.
Setul acesta cu albastru l-am modelat ptr sotia unui prieten de familie, sper sa-i placa si sa aprecieze munca manuala, stiu ca e o persoana care apreciaza tot ce e frumos.
Setul acesta galben o sa-l poarte cu mare drag Elenita, prietena mea, asa ca o sa fie galbena ca o lamaie...:)
Si setul rosu e ptr Mariuca mea draga, m-am gandit mult la modelasul cercelusilor ptr ca pe ea cerceii lungi o caracterizeaza asa ca m-am gandit la un modelas care sa o prinda si i-au placut mult de tot. adevarul e ca setul acesta m-i se pare unul dintre cele mai reusite modelate de manutele mele.
Si aici incep martisoarele modelate de manutele mele ptr persoanele dragi Mariei.






Acesti cercelusi i-am facut impreuna cu Iulia prietena mea, am mesterit amandoua in weekend-ul acesta si sunt destinati cadou unei prietene dea Iuliei, sper ca i-au placut.