luni, 23 august 2010

Cetatea Brasovului, 22 august 2010

Pe treptele astea se urca spre Cetate din strada Mihai Eminescu.

La intrarea in Cetate.










Sa ne plimbam un pic prin incinta cetatii.


















Am fost foarte matinali la Cetate, dis de dimineata pe la ora 10 si un pic, inca nu era nimeni pe terasa la un suc sau bere.













Biserica "Sf. Martin", cred saseasca de pe str. Dealul de Jos, de la baza Cetatii.
Pe dealul ce strajuieste intersectia strazii Lungi cu strada De Mijloc (Dealul Cetatii), se inalta biserica Sf. Martin si casa parohiala. Biserica, construita initial in stil gotic, are inscris pe una dintre usi anul 1522. Forma sa actuala dateaza din 1792. Casa parohiala de alaturi se pare ca a fost primul sediu al Primariei orasului si este probabil ca acolo sa fi avut loc intalnirea lui Mircea cel Batran cu Sigismund de Luxemburg in anul 1395.




Cetatea Brasovului, atestata din 1580, a reprezentat un punct important de aparare, situat insa in afara ceatii Brasovului. La inceputul secolului XV, aici exista doar un turn de veghe, care a fost completat cu un bastion de lemn cu patru turnuri. Distrus de armata lui Petru Rares, in locul lui au fost inaltate, un sfert de veac mai tarziu, ziduri de piatra si au fost sapate santuri.
In Exterior, Cetatea Brasovului este o incinta patrulatera, avand acum un turn al intrarii cu mai multe nivele, de sectiune patrata, cu barbacana, tersa si guri de tragere si aruncare. Incinta preexistenta va primi patru bastioane in forma de pana, dispuse la colturile fortificatiei, continuate cu valuri de pamant si palisade de lemn, cu santuri de aparare. In curtea interioara, in 1627 a fost sapata o fantana de 81 m.
In Interior, Cetatea restaurata in deceniul sapte al secolului trecut, este astazi un atractiv restaurant cu specific medieval transilvanean, acesta reconstituind atmosfera acelor vremuri.
Prima constructie dateaza din 1524 si este un turn in forma de semicerc. Mai tarziu tot platoul a fost inconjurat cu un zid. In 1529 in timpul luptelor dintre regele Ferdinand si Janos I. ptr tronul Ungariei, cetatea este ocupata si distrusa de Petru Rares. Zidurile ei au fost refacute, dar peste putin timp au fost nimicite intr-un incendiu. In 1625 cetatea a fost reconstruita si tot in acea perioada s-a sapat si putul de 81 m adancime din curtea cetatii. Fortificatia patrulatera cu bastioane italienesti in colturi, deasupra carora au fost construite turnuri de aparare a avut o singura intrare accesabila printr-un pod mobil. In 1688 aici s-a refugiat din fata habsburgilor o parte dintre brasoveni. In 1690 armatele imperiale s-au stabilit in cetate, si multi ani la rand au asuprit orasul. In 1773 Iosif II. a ordonat refacerea cetatii, iar după 9 ani a oferit-o orasului spre cumparare. Orasul nu a cumparat-o, asadar o perioada a functionat ca si inchisoare pentru prizonierii turci si francezi, iar in timpul epidemiei de ciuma aici era o sectie ptr cei cu simptomele bolii. In 1817 cetatea a fost vizitata de imparateasa Karolina, in 1848 a fost ocupata de ostile lui Bem, iar in 1894 de ostile tarului. In anii patruzeci cetatea a fost restaurata dar o perioada a stat nefolosita. La ora actuala aici functioneaza un restaurant cu terasa.

Complexul turistic Cetatea Brasov este situat, evident, intr-o cetate. Situata pe dealul cetatii, aceasta a fost construita intre anii 1554 – 1690, cuprinzand patru bastioane, turnul de la intrare, si un castel, care a fost ridicat intre 1554 si 1558. De-a lungul aniilor, aceasta a fost ocupata de armatele imperiale, inchisoare pentru prizonierii turci si francezi, sectie pentru cei cu simptome ale ciumii, ocupata de ostile lui Bem si mai apoi de ostile tarului. La ora actuala, aici se afla restaurante, terase…foarte frumoase ce ofera un peisaj asupra orasului foarte frumos.
Drumul pana sus nu este dificil, mult usurat de trepte din piatra si traseul sub forma unor serpentine. Se poate ajunge si cu masina, drumul fiind foarte bun. Cetatea foarte bine conservata… iti da impresia ca te aflii nu numai acolo, dar si in timpurile medievale… Fantana cu monezi, scari de lemn, tunuri, arme specifice vremurilor… totul pastreaza acel aer. Merita vizitata cu fiecare ocazie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu