marți, 8 martie 2011

8 MARTIE 2011

8 MARTIE
Dragele mele asa cum v-am obisnuit cu povesti de tot felul asa o sa va povestesc si de frumoasa zi de 8 martie ca doar m-am documentat si vreau sa va impartasesc si voua ce am aflat de semnificatia acestei zile....
Ziua de 8 Martie este recunoscuta pe intreg Mapamondul ca sarbatoarea internationala a femeii. Luna martie este prima luna a primaverii cand toata natura renaste si razele soarelui incep sa ne mangaie usor. Pura coincidenta sau nu, in acesta luna se sarbatoreste pe langa martisor si ziua femeii, a mamelor. Femeia este cea mai importanta fiinta din lume, mama si iubita, elemente fara de care intregul univers nu ar exista. Cum si unde a luat nastere ziua femeii? Care sunt semnificatiile in plan international si la noi?

Originea si simbolurile zilei de 8 martie, sarbatoarea internationala a femeii
Ziua mamei se sarbatorea inca de pe vremea zeilor din Olimp cand exista un festival dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor pe nume Rhea in Grecia Antica. In 1910, la Copenhaga apare pentru prima data ideea zilei femeii cand se sarbatorea miscarea femeilor pentru egalitate in drepturi si egalitate de sanse. 7 ani mai tarziu se naste si ziua de 8 Martie cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. Ziua femeii a fost recunoscuta ca sarbatoare internationala in 1977, devenind o traditie in majoritatea tarilor din Europa si in SUA, fiecare sarbatorind-o asa cum o simte. Ziua de 8 Martie este pe plan international Ziua Femeilor Militante, a celor datorita carora noi, femeile, avem drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educatie, la divort, la asistenta medicala, la contraceptie. Dreptul de a alege si de a spune Nu! Una dintre aceste tari este Anglia, unde pe 8 Martie au loc masuri si intruniri in memoria acestor Femei.

Ziua femeii si a mamelor in Romania
In Romania in ziua de 8 Martie se sarbatoreste Femeia, bucuria vietii noastre si motivatia de a trai. Pana in decembrie '89 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor. Dupa Revolutia din 1989 notiunea de ziua mamei este inlocuita cu ziua femeii.

Orice femeie asteapta cu nerabdare ziua femeii, zi in care isi doreste sa fie rasfatata atat de iubit, sot, cat si de copii, rude si chiar colegi. Este ziua in care femeia este sau ar trebui sa fie ridicata pe piedestalul unei regine, sa primeasca flori in semn de respect si multumire. Eu chiar in acest moment in care scriam acest articol am primit un trandafir rosu foarte frumos si 2 orhidee super mirositoare, tare m-am bucurat.

Ziua de 8 martie, motiv de bucurie pentru doamne si domnisoare. Se daruiesc flori, se fac cadouri, se venereaza femeia. Putini stiu ca ziua internationala a femeii marcheaza, de fapt, o comemorare. In urma cu 100 de ani, intr-un incediu dintr-o fabrica din New York, si-au pierdut viata numeroase muncitoare. Angajatele fabricii americane de textile au declansat un protest fata de conditiile de munca, iar initiativa lor a fost punctul de plecare pentru fixarea datei de 8 martie ca fiind "Ziua Internatinala a Femeii".

In anul 1910, la Internationala Socialista din Copenhaga, s-a hotarat ca o zi pe an sa fie consacrata sarbatoririi pe plan international a femeii muncitoare, iar in anul 1977, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a decis ca aceasta zi sa fie 8 martie.

In tarile Europei Occidentale, aceasta zi este asociata cu lupta femeii moderne pentru emancipare, transmit agentiile internationale de presa. In Italia, de exemplu, de 8 martie sunt organizate reuniuni - nu lipsite de teme si polemici politice, cu accent pe afirmarea drepturilor femeilor, a sigurantei acestora la locul de munca, a sanatatii, transmite agentia ANSA.

Deci cam asta este povestea si simbolistica zilei de 8 martie, sper ca surprizele placute sa se tina
lant toata ziua si sa petrecem bine cu toatele.

2 comentarii:

  1. Ironia este ca In America nu se sarbatoreste nimic de ziua femeii, probabil ca 99% din americani nici nu au auzit asa ceva. Sarbatoresc in schimb ziua mamei, candva in luna Mai-sarbatoare flotanta (de genul Pastelui- adica este fixata pe o zi a saptamanii nu o zi calendaristica) toate ziarele si magazinele promoveaza cadouri " sentimentale" si flori cu duzina, iar majoritatea mamelor sarbatoresc cu micul dejun la pat. La fel de mare tam tam este si cu ziua tatalui, cand in magazine scad preturile la undite, trabucuri si haine de vanatoare. Anul trecut am citi un articol ca s-a legiferat si in Romania "ziua tatalui" si cred ca o sa prinda in timp pentru ca proaspetii tatici de acum par mai implicati in viata si educatia odraselor decat taticii generatiei noastre (nu vorbesc de tatal meu). Uite aici articolul http://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Tatălui.
    Mie 8 martie mi-a parut mereu cam comunista, cel mai absurd mi s-a parut cand intr-un an ca a picat intr-o duminica, totate femeile angajate la Tribunal au priimit liber lunea urmatoare. Cu cat ma gandesc acum mai mult mi se pare si mai revoltator pentru ca aceea a fost o zi platita indirect de catre contribuabili pentru ca doamnele sa se distreze si barbatii ramasi la lucru sa nu lucreze nimic ca nu era cutarica la lucru. Intr-un an am iesit la un club PRoTV -la subsol la modarom, aveau un spectacol gen chippendale - mi s-a parut patetic si degradant atat pentru doamnele si domnisoarele cat si pentru barbatii care se " motaneau". dar am facut-o si pe asta.
    Pe de alta parte mi-a placut sarbatoarea pentru ca mama iesea la un restaurant cu fetele ei de la munca, aceasta fiind singura ocazie pe an ca in rest e prea cumpatata si echilibrata cu banutii, dar aceea era ziua cand se " autorecompensa" iar tata comenta amuzat si putin imbufnat, da o sa il imbunez eu de ziua tatalui.
    De acum in colo poate ca sarbatoarea va avea alte conotatii, fiind mama la randul meu, dar probabil ca aici o vom pierde daca nu ne intoarcem mai curand in Ro. Am primit si eu un buchet de crini si o cina pregatita (comandata de la restaurantul preferat de mancare japoneza).
    Un 8 martie fericit si tie Dori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Maria, eu am primit multe flori de la colegii de munca, si acasa surpriza a fost si mai placuta cand am primit o ciocolata toblerone, preferata mea de la sotul meu drag, tare m-am bucurat. Si de la la mamicuta tot o ciocolata am primit, asa ca am avut o zi dulcica rau de tot....:)

    RăspundețiȘtergere