luni, 13 august 2012

Manastirea Curtea de Arges




Turismul argesean
Generozitatea naturii a oferit plaiurilor argesene variate forme de exprimare a frumusetii, de la splendoarea crestelor muntilor Fagarasin nord la deschiderea mareataa campiei PitestilorsiGavanu-Burdeain sud . Toate aceste bogatii naturale, compilate cu dovezile de maretiesi glorie aleinaintasilor care reusesc sanevorbeascapeste veacuri despre trecutulnostru,alcatuiescuntinut mirific, cu un pitoresc aparte,si au favorizat dezvoltarea turismului, prinpunerea lorin valoare.
Zona montana, care reprezinta un sfert din suprafata judetului ofera atractii deosebite:chei, cascade, pesteri, lacuri, numeroase trasee marcate.Turismul montan se practica de fapt in cadrul a 2perimetre : zona Campulung si zona Curtea de Arges.
La 37 km de Pitetsti, pe DN7C, se afla municipiul Curteade Arges, situat de o parte si de alta a Argesului, veche capitala aTarii Romanesti,cunoscuta astazi mai mult datorita manastirii cu acelasi nume ridicata in1517 de catre Neagoe Basarab, dar si pentru monumentele de arhitectura si arta.
In afara bisericii manastirii Curtea de Arges de care se leaga legenda mesterului Manole care simbolizeaza sacrificiul umanin cel mai inalt grad, calatorul mai poate vizita Fantana Mesterului Manole ridicata in1804 pentru a-l omagia pe legendarul constructor.
Manastirea Curtea de Arges consider ca este una dintre cele mai valoroase opere de arta romanesti., de departe se observa arhitectura masiva a manastirii,locul este plin de istorie, la propriu si la figurat...Manastirea Curtea de Arges! Se afla la 36 km dePitesti.E situata la capatul unui frumos bulevard cu tei batrani. Uimeste prin asezarea sa si prin arhitectura sa. A fost construita in stil bizantin, cu influente armene, persane si arabe!
A fost construita insecolul xvI, de catre domnitorul Neagoe Basarab,estedin piatra si constructia a durat timp de 3 ani. A fost ridicata pe fundatia unei cladiri vechi a Mitropoliiei Tarii Romanesti. Picturile au fost facute de ginerele domnitorului, de catre Radu de la Afumati,a carei imagini se poate vedea in biserica, reprezentat calare pe cal, cu sceptrul in mana.Ctitorita in vremeadomnitorului Neagoe Basarab, intre 1512 – 1517, manastirea este parte a celei mai celebre legende romanesti:“Legenda Mesterului Manole“.Cunoscuta si drept Biserica Episcopala, deoarece a fost scaun episcopal intreanii 1739 si 1748, lacasul de cult are o lungime de 18 metri, o latime de 10metri si inaltimea de 25 de metri.

De Manastirea Curtea deArges s-a legat o legenda pe care o cunoaste toata lumea. Se spune ca Neagoe Basarab l-a angajat pe Mesterul Manole sa-i construiasca o manastire cum nu s-a mai vazut. Ana, sotia mesterului constructor, ii aducea zilnic mancare. Povestea spune ca ce lucrau ziua se darama noaptea, iar Manole a visat ca, daca isi zideste sotia intre zidurile bisericii, constructia va rezista. Mesterul a zidit-o pe Ana pe latura sudica amanastirii, iar edificiul a rezistat. Neagoe Basarab, dupa ce a vazut biserica gata si pentru ca mesterii sa nu mai poata face alta la fel, a luat scara zidarilor, iar acestia nu au mai putut sa coboare. Manole si-a facut aripi din sita ca sa poata zbura, dar in locul in care a cazut a aparut un izvor.In paraclisul manastirii sunt depuse moastele Sfintei Filofteea, care a trait in secolul al XII-lea in Bulgaria. Se spune ca intr-o zi mergea cu mancare la muncitorii pe care ii angajase tatal sau, dar in drum a daruit mancarea saracilor pe care i-a intalnit. Tatal sau, infuriat, a ucis-o dintr-o lovitura de topor. Trupul fetitei de 12 ani nu a putut fi ridicat din loc.Cand a fost pomenit numele Manastirii Curtea de Arges, corpul s-a facut usor ca fulgul. Atunci preotii au adus moastele la Curtea deArges. Si acum am in minte cuvintele domnitorului Neagoe Basarab, care cauta ''Loc de manastire si de pomenire'', ca s azideasca ''Manastire nalta, cum n-a mai fos talta''!..parca astea erau versurile din cate imi aduc eu bine aminte….sper sa nu ma insel…
Precum spune legenada,''Zece mesteri mari, calfe si zidari'' si-au pus umarul la treaba si nu numai, sa cladeasca aceasta manastire, care sa intreaca in frumusete si maretie pe toate celelalte. Cum, din motive necunoscute, Manole, consructorul legendar si eroul baladei, tot ce ziua construia, noaptea se surpa, in urma unui vis, a hotarat s-o zideasca de vie pe sotie a aceluia dintre mesteri, care va veni prima, la pranz, cu mancare.Asa Ana, lui Manole, a ajuns sa fie jertfita, devenind celebra:) !
In apropierea manastirii se afla celebra ''Fantana lui Manole''.Legenda spune ca s-a format la finalizarea constructiei manastirii, cand domnitorul Neagoe Basarab l-ar fi intrebat daca ar mai putea construi oalta manastire mai mare si mai frumoasa, decat aceasta. Manole a spus ca da, iar de ciuda domnitorul i-a luat scarile, ca sa nu mai poata cobora, iar mesterul si-ar fi facut aripi de sindrila si in caderea lui s-a format din lacrimile lui aceasta fantana...Deci"pe Arges in jos, pe un rau frumos "cum zice balada Mesterului  Manole, am ajuns la bijuteria Manastirea Curtea de Arges...
                          
PITESTI - Orasul a fost atestat pentru prima data de catre Mircea cel Batran in data de 20-mai-1388 ca orastarg.
Unul dintre cele mai mari complexe petrochimice se afla in Pitesti, iar la 15 Km distanta, in orasul Mioveni se afla cea mai mare fabrica de automobile din tara, uzina Dacia-Renault.
In mare parte orasul este unul nou, ne avand constructii foarte vechi si castele,dar este un oras modern si frumos ce merita sa fievizitata.
           
Lacul Bascoveste unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia,obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu