luni, 13 august 2012

Manastirea Cozia















Manastirea Cozia, situata la 5 km de statiunea Calimanesti, pe malul drept al Oltului si la cca. 20 km nord de Rm.Valcea, a fost ctitorita intre 1387-1388 de catre Mircea cel Batran, la sfatul calugarului carturar Nicodim de la Tismana, "sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti". Manastirea Cozia a fost tarnosita, la 18 mai 1388, de insusi Nicodim al carui chip este zugravit in partea de sud a pronaosului. Ca manastire, Cozia s-a organizat sub directa supraveghere a lui Nicodim de la Tismana. El numeste cel dintai staret cunoscut din documente, Ieromonahul Chir Gavriil, fara indoiala un ucenic al sau. Popa Gavriil, egumenul de la Manastirea din Calimanesti, impreuna cu toata conducerea si cu o parte din calugarii mai varstnici, trece la Cozia inca din primul an. La inceput s-a numit "Manastirea Nucet" insa, mai tarziu, a primit numele de "Cozia", dupa muntele din apropiere, aflat in stanga Oltului. 
De-a lungul timpului, manastirea va fi reparata si renovata de multe ori de domnitori ca Neagoe Basarab, Radu Paisie, Constantin Brancoveanu.
De remarcat ca in timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fantana care-i poarta numele, iar intre anii 1512 - 1521 s-a refacut pictura.Constantin Brancoveanu a construit la 1706 - 1707 pridvorul, in cunoscutul stil numit dupa numele sau „brancovenesc”. Istoria manastirii este strans legata de istoria tarii. In timpul ocupatiei austriece a Olteniei, manastirea a fost o fortareata redutabila in calea cotropitorilor.
Aici a slujit preotul Radu Sapca, participant de seama la revolutia burgheza de la 1848 din Tara Romaneascăa, numit curator civil prin decretul nr. 519 din 4 mai 1864 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Este de remarcat cuvantarea sa din 24 ianuarie 1866 cu prilejul aniversării Unirii:„Stiti ca acest templu este zidit de printul Mircea cel Batran pe la anul 1384. Acest print viteaz, asemenea si ceilalti Vlad al V-leaMihai Bravul al Valahiei, cum si Stefan cel Mare al Moldovei s-au luptat vitejeste pentru apararea acestor tari, de a scapa pe strabunii nostri de navalirile ce veneau din alte parti.”Manastirea a cunoscut si momente neplacute. Astfel, intre 1879 - 1893 autoritatile o transforma in puscarie, lucru ce-l face pe Mihai Eminescu sa scrie un articol virulent in ziarul Timpul din 12 septembrie 1882:„Cozia, unde e imormantat Mircea I, cel mai mare domn al Tarii Romanesti, acela sub care tara cuprindea amandoua malurile Dunarii pana-n mare, Cozia unde e imormantata familia lui Mihai voda Viteazul, un monument istoric aproape egal ca vechime, cu tara - ce-a devenit aceasta? Puscaie!”
Paul de Alep în jurnalul calatoriei sale în Tara Romaneasca între 21 august 1656 – 13 octombrie 1658 spunea despre Cozia: „In limba lor intelesul numelui acestei manastiri, Cozia este „fortareata de pamant din pricina nenumaratilor munti din aceasta tara”.”„…a binevoit domnia mea sa ridic din temelie o manastire la locul numit Calimanesti pe Olt, care a fost înainte satul boierului domniei mele Nan Udoba.”A fost construita, conform legendei, în apropierea altei manastiri construita de Negru Voda.Este inauguratala 18 mai 1388, prin hrisovul voevodului Mircea cel Batran care spunea:Hrisovul este totodatasi actul de atestare a localitatii Calimanesti, judetul Valcea, pe teritoriul careia se afla. Pictura interioara este facuta între anii 1390 – 1391. Mircea cel Batran s-a preocupat permanent de înzestrarea si înfrumusetarea manastirii prin întarirea drepturilor de proprietate asupra mai multor sate si mosii. De asemeni îi va da dreptul de exploatare a sarii din salinele de la Ocnele Mari. Manastirea avea robi tigani care erau folositi atat la exploatarea sarii, cat si la spalarea nisipurilor aurifere de pe Olt si Valea lui Stan de pe Lotru.In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei si decedata in 1605. Piatra funerara a domnitorului este o copie a celei originale si dateaza din 1938.
Deci manastirea Cozia aflata la 2 km de Calimanesti, cunoscuta o perioada si sub numele de Nucet, este unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura din sec. XIV. Biserica Sfanta Treimea fost zidita intre 1386-1388 de Mircea cel Batran. Printre cele mai importante atribute ale sale mentionam eleganta si armonia proportiilor, bogatia de ornamentatii si exceptionala valoare a picturii executate intre 1390-1391. Biserica a fost restaurata deNeagoe Basarab in 1517 iar mai tarziu Constantin Brancoveanuii adauga un pridvor. In 1710 sunt refacute picturile interioare de catre maestrii Preda, Ianache si Sima.
Aici se afla si mormantul lui Mircea Cel Batran precum si mormantul Teofanei, mama lui Mihai Viteazul.
Muzeul de arta religioasa din complexul monastic detine o colectie deosebita de icoane. De asemenea aici se afla si biserica ce poarta hramul Adormirea Maicii Domnului construita intre 1583-1584 de ieromonahul Amfilohie. Biserica este decorata cu picturi murale din secolul XVIII, acestea au fost restaurate in 1823 de catre Voicu din Pitesti. O alta biserica din complexul monastic ce poarta hramul Duminica Tuturor Sfintiloreste construita intre 1710-1711 iar biserica bolnitei , a fost ridicata de Radu Paisie in 1543.
Manastirea este vestita si datorita faptului ca aici in cerdacul unei chilii a scris Grigore Alexandrescu celebra poezie Umbra lui Mircea la Cozia.

Calimanesti este un oras situat in partea central-sudica a Romaniei, pe malul drept al Oltului, la iesirea acestuia din Carpatii Meridionali, in Depresiunea subcarpatica Jiblea-Calimanesti, la altitudinea de 260-280 metri. 
Il gasim  la 18 km nord de Ramnicu Valcea si la 81 km sud de Sibiu. Impreuna cu statiunea Caciulata, acesta alcatuieste statiunea Calimanesti-Caciulata, statiune deschisa in tot cursul anului.
 

5 comentarii:

  1. Sa fiim mentionati in istoria Calimanestiului vesminte parfum frumoase si farduri coafuri bijuterii,eu cu parintii 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Avem acelasi ,,Tarus,,eu cu parintii 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Au chimia ca mine parintii sotul bunicii sora unchiul si eu pe a lor si toti la comun chimiile corecte cu semne zodiac Eucharistia nume functii 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sintem, V-16 ,, Vanzatori luxurianti,,au Chimia noastra segmentul ales de cumparatori,comuna cu semne de zodiac Eucharistia,eu parintii sotul bunicii sora unchiul, toti V-16 1900-vesnic[liberul arbitru, calcul judecata, marime, lege si ONT Turism,M.Foarfecii vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma jur pe Carul Mare-Ursa Mare,,sa le dea samanul barbatilor ca si mine 1982-etern si vesnic[maslin vesnic].

    RăspundețiȘtergere