luni, 13 august 2012

Dragoslavele





Schitul Dragoslavele este un schit cu obste de calugari din comuna Dragoslavele, judetul Arges. Avand hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, asezamantul din Dragoslavele este ales ca resedinta patriarhala de odihna.
Comuna Dragoslavele este o comuna veche, atestata documentar inca din anul 1368. Comuna Dragoslavele este situata in partea nord-estica a judetului Arges, la o distanta de 73 de kilometri de municipiul Pitesti si la 20 de kilometri de orasul Campulung Muscel dispunand de un relief muntos, comuna este compusa din doua sate: satul Dragoslavele si satul Valea Hotarului.
In ceea ce priveste patrimoniul cultural, in comuna Dragoslavele se afla monumente protejate: Biserica Adormirea Maicii Domnului, din anul 1661; Biserica Inaltarea Domnului, din anul 1745; Crucea lui Matei Basarab, din anii 1632-1654; Crucea lui Lupu Vamesu, din anul 1692; Crucea lui Coman Parcalabul, din anul 1724; Resedinta patriarhala, din anul 1930.
Biserica schitului este din lemn, construita in stil maramuresan de catre credinciosii din Borsa - Maramures, la sfarsitul secolului al XVII-lea. Biserica este asezata pe un soclu inalt, zidit din bolovani de piatra. Are peretii din grinzi de lemn in exterior.
Schitul Dragoslavele este situat pe soseaua Pitesti - Brasov, in apropiere de culoarul Bran - Rucar.
In comuna Dragoslavele la circa 700 de metri, dupa trecerea podului peste paraul Dragoslavele, se ajunge in incinta asezamantului, situat la nord de sat, intr-o curte mare, cu faneata si plantatie pomicola.
Schitul Dragoslavele a luat fiinta in anul 1929, ca resedinta patriarhala de odihna pentru preotimea musceleana care a construit aici o vila si pe care, intre timp, au daruit-o Patriarhului Miron Cristea. In continuare au mai fost facute si alte constructii. Patriarhul Miron Cristea a fost un mare luptator pentru unitatea tarii, primul Patriarh al Romaniei intregite, regent si apoi, intre anii 1938-1939, prim-ministru al Romaniei.
Pe una din vilele asezamantului este prinsa in zid o placa memoriala in care se consemneaza: "Aceasta casa s-a zidit din temelie, iar celelalte s-au refacut cu cheltuiala preotimii muscelene, care le-a daruit Patriarhului Miron in 1929 ca sa fie resedinta de odihna pentru Patriarhul Romaniei."
In anul 1949, Prea Fericitul Patriarh Justinian (1948-1977) a adus aici o biserica din lemn de la Predeal, a restaurat zidurile inconjuratoare ale parcului si cele trei case existente, pe cheltuiala sa, si a infiintat Schitul Dragoslavele, caruia ii daruieste biserica, cladirile si terenul aferent. Biserica schitului a fost sfintita in data de 21 august 1949. Slujbele se oficiaza aici in fiecare duminica si sarbatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu