duminică, 26 septembrie 2010

Locul nostru de recreere




















Dragii mei unii dintre voi care sunteti brasoveni poate o sa recunoasteti acest loc de recreere.

E un loc foarte linistit, cu aer curat, e in zona cartierului Bartolomeu, sa-i zic asa, mai exact undeva prin apropierea Centrului Silvic parca, oricum e o zona superba unde se afla si un cimitir al eroilor cred si o padure de conifere unde sunt o gramada de branduse toamna iar primavara o gramada de flori de paste. Noi venim foarte des in aceasta zona si stam la povesti si admiram peisajul din jur. Casutele din zona sunt foarte frumoase, curante si cu gradinute frumoase. E undeva pe strada Caramidariei, undeva in spatele Stadionului Municipal.


Statuia soldatului care apare in poza reprezinta un soldat sovietic.


Mai multe va insir mai jos caci m-am documentat putin pe net.



Dealul Sprenghi: asezare straveche; fortificatie feudala timpurie.
Originea cetatii de la Sprenghi din Brasov, pare a fi din vremea stăpânirii romane, cand se presupune ca pe locul ei exista un castru. Inainte de a doua jumatate a secolului XIII, pe deal se construia o mica cetate, formata din valuri de pamant si palisade. Invazia tatarilor din 1335, care au distrus fortificatia, a facut ca, dupa jumatatea secolului XIV, sa apara o centura ovala de ziduri, de circa 1,80 m grosime. In interior a fost inaltata o cladire pentru adapostirea in caz de primejdie si s-a amenajat o cisterna pentru apa. In secolul XV, la poarta cetatii a fost construit un turn hexagonal, pentru a-i mari capacitatea defensiva. Cucerita de turci la 1421, treptat cetatea isi va pierde din insemnatate, ajungand in ruine.

In secolul al XIX-lea, Dealul Sprengi a fost transformat in cariera de piatra, astazi fiind excavat in cea mai mare parte. In secolul al XX-lea au disparut, o data cu roca de sub ele, si o parte din vestigiile cetatii. Astazi, pe locul acesteia se afla un catarg cu drapelul romanesc, in amintirea ostasilor romani care au pierit in transeea mortii din apropiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu