luni, 3 ianuarie 2011

Retete de gatit ptr sarbatorile de iarna, ianuarie 2011

-Oua umplute-
Se fierb 4 oua tari. Dupa ce s-au racit se curata de coaja si se taie in 2. Galbenusul de la ouale fierte se freaca cu 2 lingurite de maioneze si se condimenteaza cu putin piper si sare. Cu aceasta crema obtinuta se umple fiecare jumatate de albus de ou fiert tare. Se orneaza cu o maslinuta sa aibe aspect placut.


-Bombite de branza-
150 gr branza de vaci, 100 gr branza de burduf, 50 gr cascaval ras si 1/4 pachet de unt. Se amesteca toate ingredintele pana se obtine o crema pastoasa. Apoi se modeleaza bilute si se dau prin seminte de susan sau mac.
Masa noastra de Craciun aranjata cu tandrete...:) si multa pasiune din partea mea...:)
- Tarta cu fructe-
Blatul de tarta se ia gata facut. Pe blatul de tarta se pune o crema ptr tarte care se freaca cu lapte rece si fructe taiate (kiwi, mandarine, portocale, banane, mere, etc). Apoi peste se pune o crema de fanta: o budinca de vanilie, 2 linguri de zahar si 300 gr fanta se fierbe pana se obtine o crma gelatinoasa care se pune calduta peste blatul ornat cu crema de tarta si fructele. Se poate orna cu frisca dupa preferinta.

-PRAJITURA RAFAELO-
-1/2 pachet de unt sau margarina frecat spuma cu 100 g zahar pudra, 1 zahar vanilat, 70g lapte praf, 50 g nuca cocos.Totul se amesteca si se pune compozitia la rece, cand se intareste se fac bombite care se dau prin nuca de cocos, se pot pune alune in mijlocul bombitelor si se tavalesc prin nuca de cocos.
- Salam de biscuiti sau bombite cu visine –
300 – 400 g biscuiti populari(simpli), zahar dupa gust, 2 lingurite cacao, esenta de rom,1/2 pachet de margarina topita, lapte cat cuprinde sa se faca un aluat nici tare, nici moale.
Daca faci bombite poti sa pui visine sau alune si le dai apoi prin nuca de cocos; iar daca faci salam de biscuiti poti sa pui rahat, nuca sau stafide in aluat si il rulezi apoi intr-o folie.

-Prajitura cu foi si crema de cacao-
3 foi de prajitura luate de gata, un plic de crema de cacao cu aroma de trufe si rom care se freaca cu lapte rece. Pe fiecare foaie se pune crema si se preseaza bine. Pe ultima foaie se pun si cateva bombonele de decor.Crema dee cacao cu trufe si rom de la DR Otqer(un plic) se freaca cu lapte rece si cu 2 linguri de zahar si se obtine o crema cremoasa.Crema se bate cu mixerul.




-Prajitura cu FANTA si BRANZA de vaci-
Aluatul e de pandispan: 3 oua, 200 g zahar, mirodenii(zahar vanilat,esenta rom, coaja de la o lamaie), praf de copt, 7 linguri ulei si 14 linguri apa, praf de copt, faina cat cuprinde, 200 g branza de vaci, cateva stafide, zahar vanilat, un plic de budinca de vanilie si 300 ml fanta sau sprite.
Se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma bine cu cele 200 g zahar; galbenusurile se amesteca cu cele 7 linguri de ulei si cele 14 de apa, se pun si mirodeniile si un praf de copt stins in otet.

Apoi se adauga compozitia de galbenus in cea de albus si se amesteca in continuare. Apoi se adauga faina pan ace aluatul devine mai gros.
Compozitia obtinuta se pune intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se baga la cuptor aproximativ 50 de minutele.
Dupa ce pandispanul s-a copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Branza de vaci se amesteca cu cateva lingurite de zahar, zahar vanilat, esenta de rom si stafide si dup ace pandispanul s-a racit punem branza pregatita deasupra pe pandispan, un strat cat de gros dorim noi.
Apoi intre timp facem crema de fanta cu budinca, se pune budinca intr-un vas si se adauga cateva lingurite de zahar si se toarna si cantitatea de fanta, se amesteca sa nu se faca cocoloase si se pune pe foc la fiert; cand incepe sa se ingroase compozitia se i-a de pe foc si se mesteca in continuu sa nu se faca cocoloase….si se toarna desupra stratului de branza peste pandispan.

-Prajitura cu crema de unt si ness-
Aluatul e de pandispan la fel ca la prajitura cu branza de vaci si crema de fanta.
Crema de ness: 1/2 pachet de unt se freaca cu 4 lingurite de zahar pudra si o lingurita de ness pana ce crema devine foarte spumoasa. Apoi se intinde peste blatul de pandispan crema de ness si deasupra se pune un strat gros de frisca si deasupra se presoara ness.

2 comentarii:

  1. Daca tot am vorbit azi de prajituri, m-am gandit sa-ti verific repede blogul si sa vad renumita prajitura cu crema de cacao. Dar vai!...Toate arata bine! Cred ca o sa "imprumut" si eu cateva retete :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Doris, vorba Iuliei sa stii caci, chiar imi esti draga. Culmea azi noapte v-am visat pe amandoua, am avut un vis aiurea, dar nu s-a intamplat nimic rau. Retetele mele de prajituri sa stii ca sunt foarte usoare, mai ales cele care nu necesita coacere la cuptor, deci nici o sansa sa arzi prajitura chiar si sa vrei nu se va putea...:) Retetele care nu necesita coacere, deci se fac la rece cum se zice sunt foarte usoare si e imposibil sa nu-ti reuseasca, vor iesi foarte gustoase si delicioase o sa-mi spui. Poate daca iti faci timp intr-un weekend te invit la mine si facem impreuna o prajitura caci nu-mi i-a mult timp, doar maxim jumatate de ora si asa vezi pe viu ce si cum si atunci nu are cum sa nu-ti iasa tie.

    RăspundețiȘtergere