luni, 20 decembrie 2010

O zi de iarna in Predeal la Trei Brazi, decembrie 2010

O zi superba de iarna, dar geroasa...frumos peisajul la Trei brazi in Predeal.
Anul acesta am ajuns dupa multa vreme si in Predeal, dar si sus la cabana Trei Brazi. Peisajul era superb! Cred ca am stat cel putin 10 minute uitandu-ma in jur, fara sa scot un cuvant.


Cabana Trei Brazi este situata in apropierea statiunii Predeal.
Cabana Trei Brazi este amplasata in apropierea statiunii montane Predeal, la poalele masivului Postavarul, pe culmea "Morarului"la o altitudine de 1128m.
Dupa o panta destul de abrupta se zareste muntele Moraru cu palcuri de padure si poieni insorite, cu arbori solitari. Coborand in continuare se ajunge mai intai in valea raului Pietrosu. Dupa traversare, se urca din nou pe versantul vestic al muntelui Moraru, printr-o plantatie tanara de mesteacan, printre care au mai ramas cativa arbori seculari. Pe dreapta se zaresc Bucegii cu crestele Bucsoiu, Coltii Morarului si Costila.
Cabana Trei Brazi construita langa o veche cabana cu acelasi nume, cabana Trei Brazi este asezata in saua dintre bazinul Paraul mic, afluent al Ghimbavului, si paraul Vladut,la 1128 m altitudine. Peisajul este deosebit de atragator. Se zaresc de aici vaile nordice ale Bucegilor, despartite de culmile Tiganesti si Velicanu, apoi Bucsoiul cu muchiile sale colturoase, mai greu accesibile.
Spre nord privelistea este tot atat de deosebita, zarindu-se cu usurinta Muchiile Cheii din Postavarul si varfurile ascutite ale Pietrei Craiului.

O zi frumoasa la patinoarul de la baza Olimpia din Brasov, 19 decembrie 2010

2 patinatoare adevarate :)

Pe zi ce trece fac progrese....:)





O zi superba de iarna la pationarul Olimpia. In ciuda gerului de afara, noi ne-am simtit excelent la patinoar. Eu sunt tare multumita de noile mele patine, am facut o achizitie buna.

Sarbatorile de iarna - Craciunul si bradul impodobit 2010

Uitati bradutul meu impodobit cu manuta mea stanga si cu mult suflet, eu sunt tare incantata de el.
Daca o sa va uitati atenti o sa observati cateva aranjamente de origamii facute de manutele mele si in bradut si pe coronita.
Si cosuletul cu surprize dulci...:)
Dragii mei uitati unul din arajamentele mele de iarna, o coronita de brad pe care am impodobit-o dupa imaginatia si creativitatea mea personala.

Despre Craciun si Mos Craciun... Craciunul este o sarbatoare a bucuriei: fulgi mari de nea, zapada multa, clinchet de clopotei, colinde si un Mos batran, batran. Mos Craciun s-a nascut demult, acum multe sute de ani, nimeni nu mai stie cand si unde anume. Dar se stie ca Mos Craciun este ceva magic ce se intampla in fiecare an pe 24 decembrie. De el ne sunt legate cele mai frumoase amintiri ale copilariei si cu totii il asteptam in seara de Ajun sa ne puna cadouri sub bradul impodobit. Mos Craciun traieste in Laponia, impreuna cu niste spiridusi care lucreaza in fabrica de jucarii si care construiesc cadourile de Craciun. Tot acolo el primeste scrisorile copiilor. Mosul are niste urechi magice, cu care ii aude pe copiii din toata lumea si astfel stie cand sunt cuminti.

Dupa Mos Nicolae vine Mos Craciun, mosul batran, rotofei, cu o barba alba mare, imbracat intr-o haina rosie si care duce in spate un sac mare de cadouri.Legenda spune ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Motivand ca este sarac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun. Ajunsa la casa lui Craciun, Maica Domnului o gaseste acasa pe sotia acestuia, Craciuneasa si ii cere acesteia adapost. Craciuneasa nu a stat mult pe ganduri, insa stiindu-si sotul rau si necredincios, nu o primeste in casa si o trimite sa nasca in grajdul vitelor. Apoi, fara sa-i spuna sotului ei, Craciuneasa o ajuta pe Maica Domnului sa-l nasca pe Pruncul Iisus. Afland Craciun, acesta isi pedepseste sotia. Dar Maica Domnului printr-o minune o ajuta pe Craciuneasa sa scape de pedeapsa sotului ei. Craciun, vazand aceasta minune si afland ca in grajdul sau s-a nascut Domnul Iisus, se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel "primul crestin". Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci si de atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului, Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si ne pune sub brad cadourile mult asteptate. Sarbatoarea sfanta a Craciunului, cu mireasma-i de cetina de brad este incarcata de traditii si simboluri din cele mai diverse in intreaga lume.

Se lasa noaptea peste case intr-o magie tanjita de aproape un an si cu dorinte ascunse si vise ravnite. Craciunul se aseaza in familii, in suflete cu bucurii ptr unii…ptr altii… ?!. Nu doar 25 conteaza in calendar pentru ca sentimentul dulce si cald al asteptarii zilei sfinte isi face culcus in inimile oamenilor cu mult mai devreme. Incepand chiar cu cateva saptamani inainte magia sarbatoarei inconjoara omenirea prin goana dupa cadouri, planuri de bucatarit si mesaje cat mai frumos simtite si asezate in scrisori pentru cei dragi. Fiecare an al copilariei mele Craciunul ma gasea cu lumina calda reflectandu-se in globuletele din brad stralucindu-mi sub priviri...Degeabea stateam treaza pana in noapte luptand cu somnul in speranta ca poate voi fi norocoasa si il voi zari pe Mos Craciun. Ca un adevarat magician prin miracolul unei zile sfinte mosul reusea pana la trezirea mea intr-o liniste deplina sa-mi impodobeasca bradutul si sa-mi aseze cadourile sub el fara sa-si faca vazuta barba lunga si pasii cei grei. Zurgalaii rasunau acompaniati de colinde, mama ma imbia cu bunatati proaspat scoase din cuptor, rand pe rand cadourile erau desfacute iar zambetele celor dragi imi confirmau magia Craciunului.Au trecut ani, am crescut si am invatat ca povestile copilariei nu fac parte din realitatea omului matur insa m-am indarjit sa continui a crede in magia sufletului…Sufletul si inima de copil pastreaza frumusetea unei povesti din copilarie careia ii poti da viata in fiecare an in perioada sarbatorilor, asa ca dragii mei e bine sa mai credeti chiar si la orice varsta in MOS CRACIUN....Si cum sa nu crezi in magia Craciunului cand in aceasta zi parca toate relele ale lumii raman ferecate departe lasand sa se strecoare in jur doar liniste si caldura sufleteasca la unii….la altii ?!. Obraji imbujorati, imbratisari si chicoteli, parinti care-si mangaie copiii fericiti ca macar in aceasta perioada sa-i aiba aproape, pitici carora le explodeaza inima de bucurie descoperind ca mosul cel rosu de la polul indepartat le-a ascultat dorinta. Si timpul sta in loc intr-o magie care aduce fericire o intreaga zi si poate unora nu le este indeajuns dar eu cred ca merita pretul platit 364 de zile cand 24 de ore poti atinge magia perfecta. De Craciun toate visele pot deveni realitate...ptr unii....

Impodobirea bradului de Craciun - Impodobirea bradului este un moment unic, iar asta inseamna ca trebuie sa ne dam silinta pentru a-l face sa arate ca in povesti. Un moment minunat, plin de emotie si voie buna inconjurata de familie si prieteni dragi, ascultand colinde.

Vascul era considerat planta sacra, si simbol al vietii eterne la fel ca si pomul de Craciun. Sarutul de sub vasc este de asemenea un obicei roman.

Cine este Mos Craciun? Mos Craciun este cel mai minunat personaj de care am auzit vreodata. El este cel care ne pune in fiecare an de Craciun cadouri sub brad, cel care se urca in sania lui trasa de reni si se ridica frumos spre cer, cel care se strecoara pe horn., frumoasa poveste nu.....?!

Sarbatori Fericite !…va urez tuturor…dincolo de familiaritatea si de uzabilitatea acestei urari, va doresc sa aveti puterea sa va bucurati alaturi de cei dragi, puterea de a va opri o clipa, un minut, o ora, din vuietul vietii, sa va indepartati de ganduri si de griji si sa va ganditi la partea cea mai importanta a acestei urari : fericirea. Fiti fericiti, optimisti si apreciati viata ce va fost daruita. Fericirea e o atitudine fata de viata si fata de oameni, e o stare de spirit care izvoraste din sine…Sarbatorile sunt momente excelente sa va opriti pentru moment din activitatile obisnuite, sa priviti in jur si sa iubiti…si sa apreciati…Craciunul are darul de a indeparta prejudecatile, gandurile pesimiste, este o oportunitate de a va reanaliza pozitia fata de sine si fata de lume.

Iata ca a venit iarna si odata cu ea un alt sfarsit de an...

Decembrie este luna cadourilor si a sarbatorilor de iarna (Sfantul Nicolae, Craciunul, Anul Nou) si poate unul dintre cele mai asteptate momente ale anului mai ales pentru cei mici care ard de nerabdare sa vada ce primesc de la Mos Nicolae in ghetutele pregatite de cu seara. Fiecare traieste din plin sarbatorile, insa nu toata lumea cunoaste adevaratele istorii si semnificatii ale datinilor de iarna.

La ce te gandesti cand spui ca de abia astepti sarbatorile de iarna ? La vacanta ? La targurile de Craciun ? La maratonul de cumparaturi pentru cei dragi? La colinde ? La vin fiert ? La cat de inalt sau bogat sa fie bradul anul asta? La bunatatile culinare? La stat de povesti ? La felicitari si urari ? La cei dragi pe care ii vezi de sarbatori si cu care de abia atunci poti petrece mai mult timp ? Poate te gandesti la toate. Poate nu te gandesti la nimic, pentru ca nu te intereseaza. Poate ca e prea comercial ca sa te mai intereseze, sa te mai patrunda. Poate esti prea ocupat. Poate nu ai timp de asa ceva. Poate ca nu iti pasa. Poate ca e ceva ce nu ti se potriveste. Poate nu ai nevoie. Poate ca esti prea obosit. Poate ca nu ai bani. Poate ca iti este indiferent. Poate ca se face prea mult tam-tam si tie nu iti place tam-tam-ul. Poate ca nu iti place zapada, tu esti o fire exotica. Poate nu il iubesti pe Mos Craciun pentru ca la tine nu a venit niciodata. Poate se canta prea multe colinde. Poate esti prea singur. Nimeni nu trebuie sa stea singur de sarbatori. Tu la ce te gandesti ?Eu ma gandesc cu drag la mirosul de brad, cozonaci si mere cu scortisoara...caldura din suflet pe care o avem fiecare dintre noi atunci cand suntem cu cei dragi...Hmmmm....abia astept! :) Ma gandesc la sarbatori ... intotdeauna cu drag si bucurie. Si nu doar pentru ca ma dau in vant dupa bradul impodobit si goana cumparaturilor (care, sincer, nu imi plac) cat mai ales pentru faptul ca Sarbatorile inseamna clipe frumoase langa cei dragi!

O brad frumos
O, brad frumos, o, brad frumos, Cu cetina tot verde, Tu esti copacul credincios, Ce frunza nu si-o pierde. O, brad frumos, al lui Hristos, Verdeata ta imi place, Oricand o vad sunt bucuros, Si vesel ea ma face. O, brad frumos, o, brad frumos, Cu frunza neschimbata, Ma mangai si ma faci duios, Si ma-ntaresti indata. O, brad frumos, al lui Hristos, Verdeata ta imi place, Oricand o vad sunt bucuros, Si vesel ea ma face.

Cantec de Craciun
Din an in an sosesc mereu, La geam cu Mos Craciun, E ger cumplit, e drumul greu, Da-i obicei strabun. E ger cumplit, e drumul greu, Da-i obicei strabun.Azi cu stramosii cant in cor, Colindul sfant si bun. Tot "Mos" era si-n vremea lor, Batranul Mos Craciun. Tot "Mos" era si-n vremea lor, Batranul Mos Craciun.E sarbatoare si e joc, In casa ta acum. Dar sunt bordeie fara foc Si maine-i Mos Craciun. Dar sunt bordeie fara foc Si maine-i Mos Craciun.Acum te las, fii sanatos, Si vesel de Craciun. Dar nu uita, cand esti voios Romane, sa fii bun! Dar nu uita, cand esti voios Romane, sa fii bun!

Mos Craciun
Mos Craciun cu plete dalbe, A sosit de prin nameti Si aduce daruri multe La fetite si baieti. Mos Craciun, Mos Craciun. Din batrani se povesteste, Ca-n toti anii negresit Mos Craciun pribeag soseste Niciodata n-a lipsit. Mos Craciun, Mos Craciun. Mos Craciun cu plete dalbe, Incotro vrei sa apuci? Ti-as canta florile dalbe, De la noi sa nu te duci. Mos Craciun, Mos Craciun.

O ce veste minunata
O, ce veste minunata! In Viflaim ni s-arata, Ca a nascut Prunc, din Duhul Sfant, Fecioara curata. Mergand Iosif cu Maria, In Viflaim a se scrie, Intr-un mic salas, langa oras, A nascut pe Hristos. Pe Fiul pe cel din vecie, Ce l'a trimis Tatal mie, Ea sa-l nasca, El sa creasca, Sa ne mantuiasca. Pastorii vazand o zare, Din cer o lumina mare, Ei fluierau, ingerii cantau, Cu toti se bucurau.

In fiecare an exista un timp… altfel. Special. Mult mai vesel sau mult mai trist decat in celelalte luni sau in ceilalti ani. Sarbatorile de iarna, Craciunul, trecerea in anul cel nou sunt prilej de fericire pentru multi. Aceleasi zile pot adanci nefericirea celor singuri sau a celor cu lipsuri materiale evidente. Exista si oameni saraci in spirit, chiar daca nu au dus niciodata lipsa de nimic material. Nici ei nu sunt mereu fericiti, de sarbatori. Deseori, sunt chiar mai tristi decat cei saraci care se strang cu bucurie alaturi de familie si prieteni, cel putin o data pe an.Iata, acum sunt sarbatorile! Ne uram unii altora “Sarbatori Fericite!”.
In viata fiecarui om exista un timp al maturizarii, momentul in care idealurile prind viata, timpul in care incepi sa construiesti dupa planuri bine intocmite, cu rabdare si incredere.


De Craciun nimeni nu ar trebui sa fie singur, Craciunul este sarbatoarea familiei, in care ne amintim de dragostea si caldura care ne leaga. Spiritul sarbatorilor ne aduna impreuna in jurul bradului la povesti, asteptandu-l pe Mos Craciun. Sau cel putin asa ar trebui sa fie teoretic… In practica apar mici abateri de la regula, apar membri ai familiei pe care ii placem ceva mai putin si, mai ales, apar o sumedenie de incurcaturi, situatii ciudate sau micute neplaceri chiar inaintea acelor zile de Sarbatoare, menite parca sa ne dea programul peste cap.

Despre Mos Nicolae....Mos Craciun are un vestitor: pe Mos Nicolae care pune in ghetute dulciuri sau o varguta. Mos Nicolae este de fapt Sfantul Nicolae si primele cadouri le-a facut unor fetite sarace care s-au rugat Sfantului sa le ajute sa nu fie luate de langa tatal lor, pentru ca acesta nu avea cu ce sa le creasca. Sfantul Nicolae le-a raspuns la rugaciuni si le-a pus trei pungute cu galbeni, cate una pentru fiecare si astfel fetitele au putut ramane acasa langa tatal lor. De atunci, in fiecare noapte de 5 spre 6 decembrie, Sfantul ii rasplateste pe toti copiii cuminti, iar pe cei obraznici ii pedepseste punandu-le o varguta in ghete.

miercuri, 8 decembrie 2010

Sfantul Nicolae, 6 decembrie 2010

Si micutul Matei a venit in vizita la noi in ajun de Mos Nicolae, tare m-am bucurat si cred ca strengarul s-a simtit bine la noi ca tare a mai gangurit el in limbajul lui si zambea tot timpul.



Uitati si bradutul din Piata Sfatului de anul acesta 2010.

A fost mare inghesuiala la deschiderea luminitelor bradutului din Piata Sfatului anul acesta.



Cu cateva fete minunate pe care le-am cunosc in ultima vreme la deschiderea petrecerilor de sarbatori in Piata Sfatului in seara de Sfantul Nicolae cand a concertat si Stefan Hrusca. A fost o atmosfera magica, de sarbatoare, in ciuda gerului de afara si a zapezii cazute in ultima vreme.

A fost frumos cu fetele si tare m-am bucurat ca am iesit.



Acum cateva zile ma plimbam prin orasul de la poalelel Tampei si am observat (nu pentru prima data) ca mult iubitul meu oras natal este impodobit pentru sarbatori.
Daca dai o raita cap coada prin oras constati cu stupoare ca toti stalpii si toate cele sunt imbracate in instalatii electrice specifice sarbatorilor de iarna. Fulgi de nea, stelute, ingerasi etc... vitrinele magazinelor si ele sunt aranjate de sarbatori....

Despre Mos Nicolae....
Mos Craciun are un vestitor: pe Mos Nicolae care pune in ghetute dulciuri sau o varguta. Mos Nicolae este de fapt Sfantul Nicolae si primele cadouri le-a facut unor fetite sarace care s-au rugat Sfantului sa le ajute sa nu fie luate de langa tatal lor, pentru ca acesta nu avea cu ce sa le creasca. Sfantul Nicolae le-a raspuns la rugaciuni si le-a pus trei pungute cu galbeni, cate una pentru fiecare si astfel fetitele au putut ramane acasa langa tatal lor. De atunci, in fiecare noapte de 5 spre 6 decembrie, Sfantul ii rasplateste pe toti copiii cuminti, iar pe cei obraznici ii pedepseste punandu-le o varguta in ghete.

Eu tare ma bucur cand pot face mici bucurii celor din jurul meu si anul acesta se pare ca am reusit sa fac mult mai multe bucurii decat mi-as fi inchipuit eu vre-odata si ma bucur foarte mult ca am putut aduce o bucurie cat de mica celor din jurul meu, chiar daca eu am un sufletel foarte trist in fiecare an in aceasta perioada si anul acesta este mai trist decat toti anii la un loc de cand sunt eu, dar asta este... multumesc lui Dumnezeu ca am reusit sa fac mici bucurii celor din jur si mai multumesc si ptr imbratisarea pe care am primit-o si pe care nu am sa o uit cat traiesc eu...multumesc si ptr vorbele si gandurile frumoase primite de la cativa oameni din jur si multumesc si ptr dulciurile pe care le-am primit de la cei din jur.

De SFANTUL NICOLAE copiii cuminti primesc dulciuri si jucarii, iar cei rai, nuieluse. Asa auzeam in copilarie de la parintii nostri. Acum, la varsta maturitatii, ne re-amintim nostalgic de acele seri minunate cind ne pregateam cizmulitele... Mos Nicolae venea in fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale care inmiresmau zilele de iarna ale copilariei noastre. Acum, din tara sau din departari - ne simtim din nou legati, prin firul amintirilor de acele vremuri calme ale copilariei. Ati pregatit cizmele? Mos Nicolae vine si in acest an....

In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sint cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime, cel putin asa-mi povestea tata in copilarie, Dumnezeu sa-l odihneasca ca nu mai e printre noi de mai bine de 10 ani......

Se spune ca insusi Sfintul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezind ca astfel se va chivernisi. Plinsetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrinul cu suflet negru. Sfintul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curind. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor. De atunci si pina in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfintului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata. Asta e povestea pe care mi-a povestit-o tata cand i-am pus intrebarea cum s-a inventat Mos Nicolae......?!....eram plina de intrebari sofisticate cand eram mica...de multe ori ii puneam pe ai mei parinti in incurcatura...mama ma cam repezea,nu avea rabdare sa invesnteze o pevestioara credibila ptr mine....in schimb tata ma lua cu mult tact si rabdare si-mi zicea fel si fel de povesti.....pe care eu le credeam in amanuntime si le si retineam...ca mai tarziu sa le spun fratiorilor mai mici pe masura ce cresteau si ei.....asa am ajuns eu sa cred multa vreme in Mos Nicolae...Mos Craciun...si chiar imi place sa mai cred si acum chiar daca sunt un om matur.....si am deja o varsta inaintata.....

Anii au trecut si, cu timpul, a devenit un obicei ca Sfintul Nicolae sa aduca dulciuri.

Ce aduce Mos Nicolae
La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminti primesc, pe linga dulciuri si jucarii, o legatura de nuieluse frumos colorate, intr-o nuanta de grii metalizat...sau alba...., iar cei mai putin cuminti primesc o nuielusa adevarata care sa le aminteasca de o eventuala pedeapsa. Desi de-a lungul timpului s-au pierdut aceste povesti despre mosi si feti frumosi...., in constiinta oamenilor ele au ramas prin existenta unor personaje cum ar fi Sfintul Nicolae si Mos Craciun ca de exemplu

In popor se spune ca iarna incepe la Sf. Nicolae. Mos Nicolae este batrin si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga. In aceasta zi, se spune: ”A intinerit Sf. Nicolae”. De regula, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie.

marți, 7 decembrie 2010

A venit si iarna in orasul de la poalele Tampei, Brasov 4 - 5 decembrie 2010

Un om de zapada facut in parcul Titulescu din Brasov.

Un peisaj de iarna frumos pe aleile din parcul central....

A venit iarna si la noi in curte.




Uitati ce peisaj de iarna ca-n povesti.

Nu am rezistat sa stau in casa ....asa ca am iesit la o plimbare si bine inteles ca am luat si aparatul cu mine sa mortalizez momentul asta de iarna....ningea ca'n povesti






Deci dragii mei iata ca a venit vremea sa imi astern gandurile si despre al 4-lea anotimp al anului... IARNA
Bate ceasul inserarii pe strazile orasului de la poalele Tampei. Ceasul nu e intarziat, dar intunericul se lasa devreme peste orasul de la baza Tampei.... Copacii isi leagana in vantul taios crengile slutite, lipsiti de frunze de acuma, doar cu niste crengi golase, ca niste gheare prelungi.
Arareori vezi un om trecand pe strada, cu fata ascunsa in gluga paltonului caci pe vremea asta toata lumea prefera sa stea in casa la caldurica....numai eu ma plimbam ca bezmetica pe frigul asta.....pe ninsoarea asta ca sa ma bucur din plin de primii fulgi de nea cazuti peste orasul de la poalele Tampei si tare bine m-am mai simtit chiar daca eram singurica....Ma uit spre cer si oftez …. E iarna de ceva vreme de-acum. Mi-era asa de dor de zapada. Am asteptat prima ninsoare ca pe ceva sfant. Zapada alba, stralucitoare care sa acopere pamantul gol si inghetat si orasul mult prea trist. Cerul e gri in noaptea asta si pare ciudat de luminos. Ma cuibaresc mai bine in fularul gros si pufos si ma grabesc spre destinatie, adica spre casuta noastra mica, curata si calduroasa dupa aceasta plimbarica printre fulgii de zapada. Ah, nu-mi place frigul, dar totusi e un aer asa de curat cand e rece afara! Ma uit la ferestrele luminate pe langa care trec, incercand sa imi imaginez viata oamenilor de dincolo de ele. Oare ce fac ei acum? La ce se gandesc? Ce probleme au? Sunt fericiti sau tristi?! Deodata, simt ceva rece si umed pe varful nasului, un fulg de nea s-a cuibarit pe pielea mea calda si tare ma bucur. Si, ca printr-un miracol, asist la spectacolul primilor fulgi de nea si tare m-am bucurat, tare ma bucur ca inca mai pot sa am astfel de trairi si ma rog lui Dumnezeu sa ni-mi inlature aceste sentimente si trairi cu care m-a inzerstrat chiar daca sufletelul meu este din ce in ce mai trist, sper din tot sufletul sa nu-mi ia partile bune din sufletelul meu trist..... Dar sa revenim la fulgii de nea...sunt usor timizi, ca niste copii scosi la joaca fortat. Parca cerceteaza terenul, inainte sa decida daca merita sa poposeasca pe la noi. Probabil e totul in regula, pentru ca in curand incep sa vina tot mai multi, din ce in ce mai mari si mai zburdalnici. Unii se fugaresc in lumina ferestrelor . Altii stralucesc in jurul felinarului. Cei mai multi insa par atrasi de crengile copacilor, pentru ca se tot invart pe langa ele, se dau huta si cand obosesc se odihnesc pe cate o crenguta golasa. Iar cativa mi se topesc pe buze sau se transforma in straluciri de stea pe genele inghetate. Deschid mana si incerc sa prind cativa din zbor. Ma luminez toata intr-un zambet, in timp ce in minte imi incolteste un gand ca un bulgare de zapada, care creste, creste, pana mi se rostogoleste pe buze: Prima ninsoare! Prima ninsoare! PRIMA NINSOARE! De data asta rad de-a binelea, nevenindu-mi sa cred ca sunt martora unui asemenea miracol. Tac brusc, parca nevrand sa sperii micile stelute de gheata. Nu se mai aude nici un zgomot. Tot orasul a amutit in fata maiestriei iernii. Parca poti auzi zgomotul pe care il fac fulgii cand se lovesc de pamant. Atmosfera e splendida....si eu ma bucur ca ninge ca'n povesti…chiar daca sunt singura, doar eu cu gandurile mele…totusi ma simt bine....ca un fulg de nea..usoara...moale...pufoasa...curata. Pasesc mai departe pe strada, pasind pe un covor fragil si stralucitor care se formeaza sub picioarele mele. Zambesc. Parca nici frig nu-mi mai este, am uitat de vremea friguroasa de afara o data cu aparitia primilor fulgisori de nea. O caldura ametitoare imi izbucneste din obraji, topind fulgii obraznici care ma ating. Si iar zambesc. Duc mai departe secretul primilor fulgi de nea. Un secret dezvaluit imediat ce intru pe usa casei si ma intampina caldura convectorului….si ma gandesc ce bine ca inca ma mai pot bucura de lucrurile marunte din viata mea, inseamna ca inca in sufletelul meu foarte trist si ranit inca mai exista o farmitura mica de speranta…caci totusi viata va fi frumoasa.