joi, 14 octombrie 2010

O zi de toamna in parcul "Titulescu" din Brasov





Uitati ca au dat si primii fulgi de nea in orasul de la poalele Tampei, in departare se vede zapada care a cazut.




Uitati ce culori are tomana in orasul de la poalele Tampei.






O plimbare prin parc, 3 octombrie 2010....Inca e TOAMNA in orasul de la poalele Tampei...copacii si-au schimbat coloristica, frunzele lor in tot parcul au devenit ruginii, deci nuanta de maro predomina, iar verdele crud de peste vara al frunzelor abia se mai observa pe ici pe colo. Si totusi din cand in cand soarele mai straluceste, deci ar fi o zi numai buna pentru o raita prin parc un pic mai lunga decat de obicei, acum cat mai tine vremea cu noi si inca frigul nu pune stapanire pe tot orasul. Motiv pentru care mi-au si incoltit 2 idei scurte despre Parcul Nicolae Titulescu din orasul nostru, Brasov.

Parcul Central "Nicolae Titulescu" din Brasov, este situat intre B-dul Eroilor si str. Nicolae Iorga, in apropierea Bibliotecii Judetene "George Baritiu", inconjurata de Hotel Aro Palace, Corpul T al Universitatii Transilvania, Hotel Capitol, Primaria Brasov, Biserica Sfanta Treime, biserica de la Parc cum este cunoscuta printre localnicii orasului (sec. XVII - XIX) si Casa Armatei.

Acest parc, cel mai mare parc din oras este prevazut cu loc de joaca pentru copii, dotat cu groapa cu nisip, tobogane, leagane, invartitoare, etc. Parcul are de asemenea o fantana arteziana si multe bancute, de asemenea, aici gasiti si un spatiu special amenajat pentru jucatorii de sah.

O sa va vorbesc in cateva vorbe despre niste SCULPTURI care sunt asezate strategic in Parcul Titulescu, sau parcul Central cum il cunosc localnicii mai vechi.

Undeva aproape de centrul geometric al parcului gasim 2 prezente discrete, aproape ascunse de ochii trecatorilor sub frunzele copacilor proaspat ruginite. Sunt 2 busturi asezate simetric as putea spune fata de axa longitudinala a parcului, care tind si ele cu fiecare an sa capete verdele nobil al sculpturilor patinate. Trecatorilor care viziteaza des parcul central le este imposibil sa nu observe aceste 2 statui. Unul dintre ele este cel a poetului Stefan Octavian Iosif, care s-a nascut la Brasov, deci orasul a avut multe celebritati de-a lungul timpului. Soclul sculpturii este deosbit, avand in partea sa frontala un basorelief, iar pe cele 2 laterale cate un fragment din poeziile sale, „Gorunul lui Horia”, respectiv „Bunica”, la randul lor ilustrate cu basoreliefuri mai mici.

Celalalt bust, al poetului si epigramistului Cincinat Pavelescu, are un soclu similar, dar fara nici un fel de incrustatie. Ma tot gandesc ca si aici ar fi putut aparea un fragment din opera celui reprezentat, ma rog, poate chiar o epigrama, care sa-l reprezinte pe marele epigramist Pavelescu. Numele ii este legat de Brasov prin ultimii ani ai vietii sale, petrecuti intr-o casa de pe ulita Neagra, actuala strada Nicolae Balcescu.

Insa cea mai impunatoare statuie din parc este cea a omului politic si diplomatului Nicolae Titulescu, cel care a facut o deosebita onoare Brasovului si brasovenilor precizand in testament ca doreste sa fie ingropat la poalele Tampei. Dorinta i-a fost ideplinita abia in1992, la 51 de ani de la moartea survenita la Cannes, cand ramasitele sale au fost aduse in cimitirul Bisericii Sf. Nicolae din Schei.

Copaci din parcul central sunt inscriptionati sa spun asa si de ce spun acest lucru ptr ca recent am observat ca s-au plasat placute indicatoare in apropierea copacilor si arbustilor din specii deosebite. Placutele contin denumirea stiintifica si cea populara a speciei. Parerea mea e ca este un lucru bun pentru ca era si pacat sa trecem zi de zi pe langa elemente de flora rarisime in zona noastra fara sa stim despre ce e vorba ca doar n-om fi toti spirite enciclopedice in ale recunoasterii ochiometrice a speciilor. Eu abia daca stiu sa deosebesc un fag (ca are lemnul alb) si un artar (ca are frunza pe steagul Canadei). Initiativa a fost buna parerea mea. Brasovul este norocos ptr ca are minuni naturale muntoase usor accesibile...Orasul amesteca scenariul superb montan din Poiana Brasov cu elemente istorice medievale... in centrul orasului.

Florile care predomina in parc sunt trandafirii vara si toamna iar primavara narcisele si lalelele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu