miercuri, 8 iunie 2011

O zi de weekend la lacul Dumbravita, Delta Carpatilor, 5 iunie 2011





Uitati si o broscuta in apa


Si un caine care ne-a facut sa ne intoarcem din drum caci se pare ca ajunsesem pe domeniul lui....si si-a aratat dintisorii la noi....








Barajul Dumbravita este localizat in judetul Brasov si este supranumit si “Delta din Carpati” datorita frumusetii peisajului. Situat in Depresiunea Barsei, pe bazinul Oltului, lacul de la Dumbravita s-a format prin construirea unui baraj pe paraul Hamarandia, elesteele fiind construite ulterior in lunca acestei ape.

De la Brasov mergeti spre Ghimbav – Codlea – Vladeni, aici faceti dreapta spre Dumbravita. Mergeti drept si traversati localitatea iar la iesire pe partea dreapta se vede lacul Dumbravita. La barajul Dumbravita se poate ajunge cu masina pana langa lac.

Datorita frumusetii peisajului, zona a fost denumita “Delta dintre munti a Romaniei” sau “Delta din Carpati”. Avand in vedere importanta faunistica a zonei, complexul piscicol de la Dumbravita a fost declarat Zona Umeda de Importanta Internationala, fiind singurul din Transilvania si cel de-al cincilea din tara.

Aici s-au observat peste 100 specii de pasari acvatice si pot sa dau ca exemplu buhaiul de balta, starcul pitic, starcul rosu, barza neagra, rata rosie, crestelul cenusiu etc.

Birdwatching, o ramura ignorata a turismului

Ce este birdwatchingul? Placerea de a observa, fotografia sau filma pasarile salbatice. Putin cunoscut la noi, acesta este unul dintre cele mai raspandite hobby-uri, mai ales in tarile occidentale, si reprezinta una dintre ramurile turistice dezvoltate in lume.

Desi putin cunoscut in Romania, in ultimii ani, si la noi in tara incep sa soseasca grupuri tot mai numeroase de turisti dornici sa surprinda pasarile in mediul lor natural. In fiecare an vin la Dumbravita grupuri de turisti straini care raman cu amintiri foarte placute din aceasta zona. Strainii vin sa urmareasca cu luneta sau binoclul pasarile care vietuiesc la Dumbravita, fiind interesati in special de pasarile care nu se mai gasesc in tarile lor.


La noi vin in mod special englezii si germanii, iar in ultima vreme sosesc si grupuri din Franta. La Dumbravita, de exemplu, englezii vin mai ales pentru barza neagra, fiindca la ei nu exista deloc. Fata de alte arii similare, Dumbravita e un decor cu totul special. In aceeasi imagine apar si pasari, si apa, si stuf, si munti.
Pasari rare, intr-o imbinare paradoxala a mai multor forme ale naturii. Aceasta e unicitatea deltei dintre munti”.


Lacurile de la Dumbravita sunt cel mai important loc de concentrare a pasarilor de apa din judetul Brasov si unul din cele mai reprezentative din Transilvania, mai ales in ceea ce priveste migratia. Primavara se aduna sute de pasari, iar observarea modului de viata al acestora poate fi interesant. Complexul Piscicol Dumbravita se afla în Depresiunea Barsei, la 25 km N de Brasov si la 10 km N de Municipiul Codlea pe drumul national Brasov – Sibiu, spre comuna Dumbravita. Aici se afla un lac de acumulare si un sistem de helestee piscicole, totalizand 414 ha, unde s-au identificat peste 150 de specii de pasari. Zona a fost denumita de specialişsi “Delta Brasovului” sau “Delta dintre munţt”. Facilitati de cazare si masa exista fie in Codlea, aflata foarte aproape, fie se pot face excursii pornind din Fagaras sau Brasov.

Deci o excursie de weekend e foarte ideala destinatia de la Dumbravita. Zona e foarte linisitita, relaxanta, aer curat, flori, pestisori, brsocute, pasarele, etc, etc...

Sper ca v-am starnit curiozitatea si o sa maergeti sa vizitati Delta din Carpati daca nu a-ti facut-o pana acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu