luni, 13 august 2012

Sibiu










































SIBIU - Municipiul Sibiu este resedinta judetului Sibiu,  vechiul nume in latina fiind Cibinium, de la raul ce-l strabate, raul Cibin.
Sibiul si imprejurimile sale sunt una din cele mai vizitate zone din Romania. Centrul vechi istoric, cu cetatea Sibiului, este unul dintre cele mai bine pastrate locatii istorice din tara. Cand vizitezi Sibiul n-ai cum sa nu treci prin
Piata Mare, Piata Mica sau Piata Huet, toate legate intre ele prin mai multe pasaje cu bolte, care te induc in timpul acelor vremuri de demult. Pornind din aceste piete centrale ale orasului poti strabate nenumarate strazi, printre cladirile construite in secolele trecute si care-si asteapta randul in a fi restaurate. De fiecare data cand mergi la Sibiu, centrul vechi te copleseste de emotie. Multe dintre sistemele de fortificatii ale cetatii Sibiului sunt mentinute într-o stare foarte buna.
In Sibiu se gasesc muzee care cuprind colectii de arta, pictura, arte decorative, antropologie, istorie, arheologie, istoria tehnologiei si stiinte naturale. Sibiul e un amalgam de cultura, de vechi si modern, de viata activa si plina de verva. Sibiul este un oras frumos, pastrat aproape intact de secole, cu iz medieva]. Detine si de un aeroport international care ofera curse regulate spre Germania, Italia, Spania si Anglia.
Cele mai importante obiective pe care turistii le pot vizita in Sibiu se enumera: Cetatea Sibiului, centrul vechi istoric cu Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet, Muzeul Bruckental, Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, Orasul de Jos, Catedrala Sfanta Treime. Turistii pot vizita Muzeul ASTRA situat in Dumbrava Sibiului, care cuprinde un amfiteatru in aer liber, de-o frumusete incantatoare, precum si Gradina Zoologica, prima gradina zoologica din Romania. Turistii care vor sa intre in contact direct cu oamenii locului pot strabate Marginimea Sibiului, cu un itinerar printr-o salba de sate si comune vestite prin traditia in oierit Rasinari, Poplaca, Gura Raului, Orlat, Sadu, Raul Sadului, Talmaciu, Talmacel, Fantanele, Sibiel, Vale, Saliste, Gales, Tilisca, Rod, Poiana Sibiului si Jina. Traditiile, cu jocuri si porturi populare, obiceiurile si sarbatorile din vechime, ca si pastoritul, ocupatia principala a locuitorilor, se incearca a fi transmise si generatiilor urmatoare, desi pe timp ce trece se pierd din ce in ce mai mult.
Turistii aflat in Marginimea Sibiului pot vizita Parcul Natural Cindrel, Parcul Natural - Golul Alpin al Muntilor Fagaras, Rezervatia Naturala Iezerele Cindrelului, Rezervatia Naturala Suvara Sasilor, Lacul si Golul Alpin Balea, Calcarele cretacice de la Cisnadioara, Vulcanii noroiosi de la Hasag, Canionul de la Mihaileni si Masa Jidovului, La Grumazi si Pintenii din Coasta Jinei.
Municipiul Sibiu a reprezentat de-a lungul istoriei unul dintre cele importantele orase din Transilvania, un adevarat burg transilvan, deosebit si datorita sasilor colonizati in zona, devenind un centru multicultural activ. Amprenta sasilor a fost una cu greutate de-a lungul timpului, dovada fiind stradania edililor municipiului in reabilitarea zonelor istorice, in reamenajarea spatiilor verzi si in general in modernizarea infrastructurii orasului, fapt care nu s-a lasat neobservat de toti ce-i care au vizitat Sibiul in ultimul timp. Un lucru demn de remarcat este si faptul ca in 2007, alaturi de Luxemburg, Sibiul a devenit capitala culturala europeana.

In imediata apropiere sunt Muntii Fagarasului si statiunea Paltinis, zone si locuri cu un potential turistic deosebit si cu oferte de cazare la standarde ridicate. Fiind oras din Marginimea Sibiului, zona de deal si munte, cu puternica traditie oierit, turismul montan s-a dezvoltat deja din secolul al XIX-lea, in Sibiu existând azi unul dintre cele mai puternice centre de Salvamont din Romania.
Si înainte de lovitura de stat din 1989 Sibiul a cunoscut o dezvoltare propice, fiind preferat de Nicu Ceausescu, fiul lui Nicolae Ceausescu, precum si în ultimii ani observându-se o renastere economica si culturala semnificativa, fiind astazi unul dintre orasele din România, cu un nivel ridicat de investitii straine.
Cel mai bun mijloc de transport in Sibiu este mersul pe jos.

Cateva lucruri despre istoria Transilvaniei

In secolele XII, XIII zona Transilvaniei a fost in mod repetat cotropita de catre tatari si turci in incercarea lor de a-si mari imperiul si influenta asupra Europei. Carmuitorul Ungariei din aceea perioada a promis numeroase beneficii celor care vor popula aceea zona. In schimbul acestora noii locuitori avand obligatia sa apere acel pamant. Aceasta a rezultat in urma intelegerilor sasilor, care au intemeiat 7 orase printre care Sibiu (Hermannstadt), Brasov (Kronstadt) si Sighisoara (Schässburg), dand Transilvaniei numele de Siebenbürgen. In inima acestor orase au fost construite biserici fortificate. Multe din aceste constructii de aparare si biserici fortificate actualmente fac parte din patrimoniul cultural al UNESCO.
Pana la primul Razboi Mondial, Transilvania a fost asociata cu Ungaria, exceptie facand perioada cand a fost parte a Imperiului Otoman (cu o semi-independenta acceptata de suveranitatea turca). Dupa primul Razboi Mondial la 1 decembrie 1918, Transilvania s-a unit cu Tara Romaneasca si Moldova. Ungaria nu a fost niciodata de acord cu aceasta unificare astfel intre 1940 si 1944 a reocupat Transilvania. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, Transilvania a trecut din nou sub controlul Romaniei. De-a lungul istoriei Romaniei, teritoriul Transilvaniei a fost si este strans legat de identitatea nationala, asa cum arata pozele in care o masa de oameni stau ingenunchiati si se roaga in incercarea disperata de a opri cotropirea Transilvaniei de catre Ungaria in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
Transilvania nu este poate cea mai calduroasa regiune a Romaniei, dar compenseaza prin caldura locuitorilor si acel aer pe care multi l-ar numi “occidental” - poate datorat minoritatilor care au locuit si locuiesc inca in aceasta parte a tarii, si care au contribuit din plin la construirea oraselor medievale, acum orase turistice. Sibiul nu face deloc exceptie, dimpotriva: centrul orasului este ca o carte in care poti citi secole de viata si de ce nu, un oarecare confort. Paturile sociale ale mestesugarilor care par sa fi fost predominante aici: numeroase cladiri ''negustoresti'' – cu spatiul de pravalie la parter si camerele deasupra, demonstreaza felul de viata al vechilor locuitori.
Centrul orasului este asezat pe coline, astfel incat Sibiul se imparte in Orasul de Jos de Orasul de Sus. Stradutele inguste, pasajele si scarile spiralate care duc catre centru seamana cu cele ale oricarui alt oras medieval din Europa de Vest. Bine conservate, majoritatea cladirilor din orasul vechi si zidurile vechii cetati ce inconjoara acum centrul, sunt extrem de romantice si pitoresti. Piata Mica si Piata Mare, precum si strada exclusiv pietonala Nicolae Balcescu, sunt sufletul vechii cetati sasesti. Legendele si anecdotele specifice orasului se pastreaza si acum. Podul Minciunilor este denumit astfel din vremea imperiului Austro-Ungar, cand soldatii se opreau pe acest pod impreuna cu tinerele fete, pe care le amageau, promitandu-le ca le vor lua in casatorie. Iar daca unul dintre ei mintea, se spune ca podul se surpa si mincinosul cadea in gol (distanta de pe pod si pana jos nefiind deloc de neglijat).
Sibiul isi merita pe deplin orice titulatura pe care i-ar conferi-o statutul sau de oras turistic. Curiosii pot vizita Muzeul Bruckental, situat in palatul cu acelasi nume care a apartinut uneia din cele mai mari familii nobile din oras. Impresionanta este Catedrala Evanghelica Luterana, care adaposteste una din cele mai vechi orgi din Europa. Catedrala Ortodoxa din Sibiu este de asemenea deosebita fata de stilul bisericilor din “Regat”. Imaginea de oras medieval e completata de turnurile care apartineau diverselor bresle: Turnul Olarilor, Dulgherilor, Archebuzierilor, dar si Turnul Sfatului, aflat intre Piata Mare si Piata Mica, Pasajul scarilor, Sinagoga...
O mare atractie o reprezinta Dumbrava Sibiului cu Muzeul Satului si gradina zoologica, intr-o zona impadurita si perfecta pentru plimbari lungi in aer liber.

Muzeul Satului din Sibiu

La aproximativ 4 km de central orasului Sibiu, intr-un peisaj de vis in padurea Dumbrava, se afla “cel mai mare şi mai frumos muzeu în aer liber din Europa”. Cel putin asa a fost numit de reputatul muzeolog olandez Bernet Kempers inca din 1966.

Cu paduri racoroase si poieni insorite, strabatute de un raulet ce misca rotile morilor de apa, avand in mijloc un lac de 6 ha, in care se oglindesc morile de vant dobrogene si constructiile pescarilor din Delta Dunarii ,Muzeul Satului din Sibiu reconstituie fidel satul românesc din toate colţurile ţării. 

Muzeul are tot ce-i trebuie, 8 km de alei,un lac, doua restaurante cu specialitati traditionale si chiar si o biserica unde se oficiaza nunti. Biserica are un acoperiş imens şi o intrare micuţă. Se spune că a fost special construită aşa, ca să-i oblige pe credincioşi să se aplece în faţa lui Dumnezeu, iar turcii să nu poată intra călare. Picturile făcute cu migală în culori vesele ne surprind încă de la intrare iar înăuntru ne atrage atenţia pictura ce înfăţişează răstignirea lui Iisus. 

Pentru iubitorii de natura si plimbari in aer liber, Muzeul satului este locul ideal de relaxare. Biletul de intrare pentru o zi de vizită este de 15 lei.

Podul Minciunilor, numit si Podul Mincinosilor, aflat in Piata Mica din Sibiu este o atractie faimoasa a acestui oras, fiind primul pod din fier turnat construit in Romania. De fapt, ceea ce atrage si intriga la Podul Minciunilor este denumirea ce a dat nastere la numeroase legende. In general, se spune ca in momentul in care o persoana care sta pe pod va spune o minciuna, podul se va prabusi.

Se mai spune ca elevii Academiei Militare obisnuiau sa-si dea intalnire pe acest pod, insa nu se mai "prezentau" si fetele ramaneau pacalite. Tot din sfera legendelor, se spune ca negutatorii care isi inselau clientii erau aruncati de pe acest pod.


Podul Minciunilor din Sibiu a fost construit pentru prima data din lemn, in anul 1771, urmand sa fie reconstruit in 1859, de data aceasta din fier, datorita lui Frederichs Hutte - numele constructorului si anul in care a fost realizat podul sunt inscriptionate pe partea de nord a Podului Minciunilor. Acest pod a fost mai neobisnuit pentru acea vreme, neavand piloni de sustinere. Din acest motiv era numit "podul culcat" - traducerea in limba saseasca a cuvantului culcat este omonima cu "minciuna", iar aceasta intamplare poate fi o sursa a denumirii Podul Minciunilor. 

Piata  mica este impartita in doua parti distincte de strada Ocnei care coboara pe sub Podul Minciunilor spre orasul de jos.
Latura nordica a pietei urmareste conturul celei de-a doua centuri de fortificatii, prezentandu-se sub forma circulara.
Cladirile din partea stanga strazii Ocnei, au o forma concava si urmaresc conturul primei centuri de fortificatii, ele despartind Piata Mica de Piata Huet.
Cladirile din Piata Mica (cu o singura exceptie) nu au acel portal masiv, boltit caracteristic Pietei Mari sau strazii Balcescu. Caracteristica caselor din Piata Mica este loggia de la parter, boltita si semideschisa spre piata, cu arcade semicirculare sutinute de portanti. Aceste cladiri adaposteau ateliere mestesugaresti si in aceste spatii erau etalate marfurile.
Constructiile sunt inalte si prezinta acele lucarne lenticulare cunoascute sub denumirea de "ochii sibiului". Cladirile dateaza din sec. XIV - XVI cu modificari ulterioare.
O alta caracteristica a pietei o constituie prezenta unui numar mare de felinare prinse de cladiri, confectionate din fier forjat cu un decor vegetal (sec XIX).

 

Padurea Dumbrava

Parcul Natural Dumbrava Sibiului se intinde pe 960 hectare si este situat la 4 km de centrul orasului in directia sud-vest de-a lungul soselei care merge spre Rasinari.
Este traversat de paraul Trinkbach, care formeaza pe cursul sau trei lacuri de origine antropica: unul la Muzeul Tehnicii Populare si doua in Gradina Zoologica.
Padurea Dumbrava este un stejaret de terasa, in care, pe langa stejar, vegeteaza foarte bine carpenul, ciresul paduret, ulmul, jugastrul si teiul. Sporadic apar si gorunul, frasinul, artarul si scorusul.
Dintre arbusti cresc aici lemnul cainelui, paducelul, porumbarul, sangerul, macesul, salba moale, crusinul, calinul, verigariul. La lacul cu barci exista un exemplar de stejar vechi de peste 400 de ani. In stratul ierbos al padurii cresc peste 100 de specii de plante cu flori, dintre care mai rare sunt: opaita, brandusa, lacramita, iarba albastra, salata iepurelui.
In Padurea Dumbrava traiesc mamiferele: capriori, veverite, arici, mistreti, soareci, parsi, vulpi si urmatoarele pasari: pitigoiul mare, mierla, presura, ciocanitoarea mare, gaita, turtureaua, bufnita, pupaza, cucul, cinteza, sticletele, vrabii, corb si un numar foarte mare de specii de insecte si alte nevertebrate terestre.
Padurea Dumbrava este renumita prin Muzeul Civilizatiei Populare ASTRA care se afla aici.
Sunt doua lacuri amenajate, unul in muzeu, altul la Gradina Zoologica, care ofera plimbari de agrement cu barca sau hidrobicicleta.
Paralel cu soseaua se afla linia de tramvai care leaga Sibiul de Rasinari. Pe partea stanga a drumului se gaseste Monumentul eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale, precum si al veteranilor de razboi.
Tot pe partea stanga la limita padurii se gaseste Cimitirul Municipal, deschis in 1907.

Turnul scarilor
Una dintre cele mai vechi cladiri din Sibiu, secolul XIII, este singurul dintre cele 3 porti de acces in prima incinta de fortificatii care s-a pastrat.
Forma actuala dateaza din 1542. Turnul se prezinta sub forma unei constructii masive din caramida, cu un singur etaj, avand la primul nivel o trecere boltita prin care se ajunge la scarile care fac legatura dintre ``Orasul de sus`` si cel ``de jos`` in directia strazii Turnului, iar in lateral o trecere arcuita spre Coltul Ispasirii (Busswinkel) de sub zidul curb ce delimiteaza gradina casei parohiale


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu